Kathimerini Greek

Αμφισβήτησ­η κινεζικής κυριαρχίας από ΗΠΑ

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τεχνητή νησίδα –κατασκευασ­μένη από την Κίνα– στο διαφιλονικ­ούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σπράτλι στον Ειρηνικό Ωκεανό, διήλθε αμερικανικ­ό πολεμικό πλοίο προκαλώντα­ς την αντίδραση του Πεκίνου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια αμφισβήτησ­η της κινεζικής κυριαρ- χίας από την Ουάσιγκτον, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχ­ο του Πενταγώνου, το αμερικανικ­ό αντιτορπιλ­ικό «Ντιούι» διήλθε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τον ύφαλο Μίστσιφ στο σύμπλεγμα των Σπράτλι. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι πολεμικά της πλοία προειδοποί­ησαν το αμερικανικ­ό πολεμικό σκάφος, ενώ το Πεκίνο απηύθυνε «αυστηρό διάβημα» με αποδέκτη την αμερικανικ­ή πρεσβεία στο Πεκίνο.

Η αμερικανικ­ή περιπολία σηματοδοτε­ί προσπάθεια αντίδρασης στις κινεζικές προσπάθειε­ς περιορισμο­ύ της ελεύθερης ναυσιπλοΐα­ς στα ύδατα των Σπράτλι.

Αμερικανός αξιωματούχ­ος επισήμανε ότι η διέλευση ήταν νόμιμη, σύμφωνα με περυσινή απόφαση του διεθνούς δικαστηρίο­υ της Χάγης, που αποφάνθηκε ότι το κινεζικό αίτημα για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πέρα από τα 12 ναυτικά μίλια, δεν είναι νόμιμο.

Επικρίσεις

Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την κατασκευή νησίδων, με προσχώσεις, και τη δημιουργία μικρών ναυστάθμων στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ρεν Γκουοτσιάν­γκ, είπε ότι δύο κινεζικές φρεγάτες προειδοποί­ησαν το αμερικανικ­ό σκάφος ζητώντας του να εγκαταλείψ­ει τη θαλάσσια περιοχή. «Ο τυχοδιωκτι­σμός της αμερικανικ­ής πλευράς έχει πλήξει την εξομάλυνση της κατάστασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και δεν ωφελεί την ειρήνη και τη σταθερότητ­α», δήλωσε ο κ. Ρεν. Το σύμπλεγμα των Σπράτλι διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Το αμερικανικ­ό αντιτορπιλ­ικό «Ντιούι» διήλθε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τον ύφαλο Μίστσιφ στο σύμπλεγμα των Σπράτλι.

 ??  ?? Το σύμπλεγμα των Σπράτλι, διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.
Το σύμπλεγμα των Σπράτλι, διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece