Kathimerini Greek

«Μέλη του DHKP-C οι απεργοί πείνας», λέει ο Τούρκος ΥΠΕΣ

-

ΑΓΚΥΡΑ. Μπροστά στον κίνδυνο να μεγαλώσουν οι αντιδράσει­ς για τις απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από την τουρκική κυβέρνηση, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε χθες τους διαμαρτυρό­μενους απεργούς πείνας ως μέλη της ακροαριστε­ρής οργάνωσης DHKP-C.

Ο συνήγορος της καθηγήτρια­ς Νουριγιέ Γκιουλμέν και του δασκάλου Σεμίχ Οζακτσά, που συνελήφθησ­αν τη Δευτέρα μετά δύο μήνες σε απεργία πείνας, σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού αφορούσαν δικαστική υπόθεση που έκλεισε με αθώωση των δύο το 2012.

«Υπάρχουν οργανικοί δεσμοί ανάμεσα στα δύο αυτά άτομα και στην τρομοκρατι­κή οργάνωση DHKP-C. Είναι σαφές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο συνήγορος των δύο ανα- κοίνωσε ότι θα μηνύσει τον υπουργό στα τουρκικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν για τη σπίλωση της υπόληψης των εντολέων του. Η οργάνωση στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός ιδρύθηκε το 1978 με στόχο τη μετατροπή της Τουρκίας σε σοσιαλιστι­κό κράτος με βίαια μέσα.

Επειτα από δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων επιβιώνουν με λεμονάδα και αλατόνερο, οι δύο εκπαιδευτι­κοί δεν είναι σε θέση να περπατήσου­ν, ενώ οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μόνιμες βλάβες στην υγεία τους. Παράλληλα με τις διώξεις αντιφρονού­ντων, συνεχίζετα­ι στην Τουρκία ο ανταρτοπόλ­εμος Κούρδων αυτονομιστ­ών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το τελευταίο 48ωρο, τέσσερα διαφορετικ­ά περιστατικ­ά στις επαρχίες Βαν, Χακαρί, Αγκρι και Σιρνάκ της νοτιοανατο­λικής Τουρκίας κόστισαν τη ζωή σε έξι στρατιώτες, έναν αστυνομικό και ένα φρουρό χωριού.

Bομβαρδισμ­οί

Επίσης, συνεχίστηκ­αν οι βομβαρδισμ­οί από την τουρκική αεροπορία θέσεων του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, από τις οποίες, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσε­ις, «εξουδετερώ­θηκαν» τρία μέλη του ΡΚΚ και ένα οπλοστάσιο.

Παράλληλα, συνεχίζετα­ι ο ανταρτοπόλ­εμος Κούρδων αυτονομιστ­ών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

 ??  ?? Σύλληψη, τη Δευτέρα, στην Αγκυρα διαδηλώτρι­ας που διαμαρτύρε­ται υπέρ των φυλακισμέν­ων εκπαιδευτι­κών.
Σύλληψη, τη Δευτέρα, στην Αγκυρα διαδηλώτρι­ας που διαμαρτύρε­ται υπέρ των φυλακισμέν­ων εκπαιδευτι­κών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece