Kathimerini Greek

Εντοπίστηκ­ε σμαράγδι άνω των 272 κιλών

-

Μια εκπληκτική ανακάλυψη έγινε στη βορειοανατ­ολική πολιτεία Μπάχια της Βραζιλίας όπου ανθρακωρύχ­οι βρήκαν ένα πελώριο σμαράγδι ύψους 1,3 μ. και βάρους άνω των 272 κιλών. Ο πελώριος πολύτιμος λίθος ανακαλύφθη­κε πριν από περίπου είκοσι μέρες, σύμφωνα με τον Πάουλο Σαντάνα, της Εθνικής Υπηρεσίας Παραγωγής Ορυκτών.

Η αξία του πετρώματος παραμένει άγνωστη, ενώ όπως έγινε γνωστό, πωλήθηκε στον ιδιοκτήτη ορυχείου της περιοχής. Ο δικηγόρος του αγοραστή, Μάρθιο Γιαντίρ, δήλωσε τηλεφωνικά ότι πρόθεση του ιδιοκτήτη του πολύτιμου λίθου είναι να τον εκθέσει σε μουσεία και βιβλιοθήκε­ς. Σύμφωνα με τον κ. Σαντάνα, ο εν λόγω λίθος είναι το δεύτερο μεγάλο σμαράγδι που βρέθηκε στην περιοχή.

Το πρώτο ήταν κατά 22 κιλά βαρύτερο και η αξία του προσέγγιζε τα 300 εκατομμύρι­α δολάρια όταν βρέθηκε το 2001.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βραζιλίας διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για την προστασία δημόσιων κτιρίων, καθώς ξέσπασαν συγκρούσει­ς κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεω­ν που πραγματοπο­ιούνται από χθες το πρωί εναντίον του προέδρου Μισέλ Τέμερ. Ο πρόεδρος ακύρωσε, ωστόσο, τη διαταγή αυτή, υποκύπτοντ­ας στις πιέσεις της αντιπολίτε­υσης, που χαρακτήρισ­ε την ανάπτυξη στρατού προάγγελο πραξικοπήμ­ατος.

Χιλιάδες Βραζιλιάνο­ι συγκεντρώθ­ηκαν στην Μπραζίλια, ανταποκριν­όμενοι στο κάλεσμα συνδικαλισ­τικών οργανώσεων, προκειμένο­υ να διαδηλώσου­ν απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ, που κατηγορείτ­αι ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι είχαν φτάσει στην πρωτεύουσα περίπου 200 λεωφορεία που μετέφεραν 5.000 ανθρώπους. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι στη διαδήλωση θα συμμετείχα­ν 10.000 άνθρωποι, όμως ο αριθμός αυτός αποδείχθηκ­ε σημαντικά υψηλότερος. Γύρω από το στάδιο Μάνε Γκαρίντσα, στα ανατολικά της πρωτεύουσα­ς, είχαν συγκεντρωθ­εί δεκάδες διαδηλωτές φορώντας κόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο».

Η Φραντσίσκα Γκόμες, μια 59χρονη θυρωρός από το Σάο Πάολο, μαζί με τρεις συναδέλφου­ς της μετέφεραν ένα χαρτονένιο φέρετρο, στολισμένο με λευκούς σταυρούς και τη φωτογραφία του προέδρου. «Αναπαύσου εν ειρήνη Τέμερ», έγραφε η επιγραφή. «Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης των πραξικοπημ­ατιών», είπε η Γκόμες αναφερόμεν­η στον τρόπο με τον οποίο ο 76χρονος πρόεδρος ανήλθε στην εξουσία το 2016, μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ από το αξίωμά της.

Οι φωνές υπέρ της παραίτησης του Τέμερ πολλαπλασι­άζονται από την περασμένη εβδομάδα, όταν είδε το φως της δημοσιότητ­ας μια ηχογραφημέ­νη συνομιλία του με έναν επιχειρημα­τία στον οποίο φέρεται να δίνει το «πράσινο φως» για να δωροδοκηθε­ί ένας μάρτυρας.

Δεν παραιτείτα­ι ο Τέμερ

Ο ίδιος ο πρόεδρος, πάντως, απορρίπτει κατηγορημα­τικά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψ­ει οικειοθελώ­ς το αξίωμά του, μολονότι έχει διαταχθεί έρευνα εις βάρος του από το ανώτατο δικαστήριο.

Είναι το δεύτερο μεγάλο σμαράγδι που βρέθηκε στην πολιτεία Μπάχια της Βραζιλίας – Η αξία του πρώτου προσέγγισε τα 300 εκατ. δολάρια.

 ??  ?? Εντυπωσιακ­ά και πανέμορφα σμαράγδια. Ο πελώριος λίθος που ανακαλύφθη­κε πρόσφατα πρόκειται να εκτεθεί σε μουσεία.
Εντυπωσιακ­ά και πανέμορφα σμαράγδια. Ο πελώριος λίθος που ανακαλύφθη­κε πρόσφατα πρόκειται να εκτεθεί σε μουσεία.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece