Kathimerini Greek

Παραπλανητ­ικά τα fitness trackers

-

Aν και μετρούν με ακρίβεια τους παλμούς της καρδιάς, δεν υπολογίζου­ν με ακρίβεια τις θερμίδες που καίγονται.

Οι διάφορες φορετές στον καρπό συσκευές παρακολούθ­ησης της φυσικής κατάστασης και της υγείας (fitness trackers) μετρούν με ακρίβεια τους παλμούς της καρδιάς, αλλά όχι τις θερμίδες που καίει το σώμα, σύμφωνα με νέα αμερικανικ­ή επιστημονι­κή έρευνα. Συνεπώς, αν κανείς τις χρησιμοποι­εί ως «μπούσουλα» για το τι θα φάει, μάλλον θα παραπλανηθ­εί.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιούαν Ασλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Journal of Personaliz­ed Medicine», αξιολόγησα­ν επτά συσκευές-βραχιόλια (Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn, Samsung Gear S2).

Οπως έδειξαν τα σχετικά τεστ με 60 άνδρες και γυναίκες εθελοντές, που έκαναν «διάδρομο» και στατικό ποδήλατο γυμναστική­ς, μερικές συσκευές αποδείχ- θηκαν πιο ακριβείς από άλλες, αλλά καμία δεν κατάφερε να μετρήσει σωστά την κατανάλωση ενέργειας (κάψιμο θερμίδων) κατά την άσκηση.

Ακόμη και η πιο ακριβής συσκευή ((Fitbit Surge) είχε απόκλιση 27,4% από την ορθή τιμή, ενώ η λιγότερο ακριβής (PulseOn) εμφάνιζε απόκλιση σχεδόν 93% από τις πραγματικέ­ς καμένες θερμίδες, όπως έδειξαν οι αναλύσεις έμμεσης θερμιδομετ­ρίας (μετρήσεις του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή), που έκαναν οι επιστήμονε­ς στους εθελοντές. Από την άλλη, οι έξι από τις επτά συσκευές που μελετή- θηκαν, μέτρησαν τους παλμούς της καρδιάς με ποσοστό λάθους κάτω του 5%. Τις πιο ακριβείς μετρήσεις έκανε το Apple Watch (απόκλιση 2%) και τις πιο εσφαλμένες το Samsung Gear 2 (6,8%).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι καταναλωτι­κές συσκευές fitness trackers δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφ­ές ακριβείας με τις ιατρικές συσκευές και δεν είναι σωστό να καθοδηγούν τους ανθρώπους ή τους γιατρούς στις αποφάσεις τους, ιδίως όταν πρόκειται για τη διατροφή που θα κάνει κανείς, όταν μάλιστα έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί οι συσκευές fitness trackers πέφτουν τόσο έξω στο θέμα της κατανάλωση­ς θερμίδων.

Η κάθε μία χρησιμοποι­εί ένα δικό της αλγόριθμο για τον υπολογισμό της ενεργειακή­ς δαπάνης, ο οποίος όμως αποτελεί εμπορικό μυστικό της κατασκευάσ­τριας εταιρείας.

 ??  ?? Δύσκολος και ανακριβής ο υπολογισμό­ς καύσης θερμίδων για τα fitness trackers, που φοριούνται στον καρπό.
Δύσκολος και ανακριβής ο υπολογισμό­ς καύσης θερμίδων για τα fitness trackers, που φοριούνται στον καρπό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece