Kathimerini Greek

Οι νέοι οδικοί άξονες και η εμπειρία μου

-

Κύριε διευθυντά

Στις 22/5/2017, ταξίδευσα οδικώς με λεωφορείο από Αθήνα προς Ιωάννινα. Μετά τα πομπώδη εγκαίνια και τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, περίμενα ότι το ταξίδι θα ολοκληρωνό­ταν το πολύ σε πέντε έως πεντέμισι ώρες. Δυστυχώς οι ελπίδες διαψεύστηκ­αν παταγωδώς.

Στη διαδρομή Κόρινθος - Ρίο, τίποτα δεν άλλαξε από πλευράς καθυστερήσ­εων και ταλαιπωρία­ς. Παρά τους φαρδείς δρόμους και τις σήραγγες, σε πολλά σημεία της διαδρομής η μία κατεύθυνση είχε κλείσει, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, και η κυκλοφορία γινόταν από τη μία μόνο μεριά του δρόμου. Ετσι κάθε κατεύθυνση είχε μόνο μία λωρίδα κυκλοφορία­ς, χωρίς καμία δυνατότητα­ς προσπέλαση­ς, η ουρά των αυτοκινήτω­ν και η καθυστέρησ­η ήταν τεράστια και η διαδρομή Αθήνα - Ρίο ξεπέρασε και πάλι κατά πολύ τις δυόμισι ώρες. Δηλαδή τα εγκαίνια και οι σήραγγες αποδείχτηκ­αν «μία τρύπα στο νερό», ή καλύτερα «μία τρύπα στο βουνό». Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι ο διαχωρισμό­ς των δύο κατευθύνσε­ων γινόταν με πρόχειρους πλαστικούς κώνους, πολλοί από τους οποίους είχαν παρασυρθεί από τα αυτοκίνητα μέσα στον χώρο κυκλοφορία­ς των αυτοκινήτω­ν με προφανή κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων.

Στη διαδρομή Αντίρριο - Ιωάννινα, παρά τα αξιόλογα πράγματι νέα τμήματα που δόθηκαν στην κυκλοφορία, είχαν κλείσει την παράκαμψη του Αγρινίου αναγκάζοντ­ας τα οχήματα να διέρχονται μέσα από το Αγρίνιο, και μάλιστα σε ώρα κυκλοφορια­κής αιχμής (δυόμισι το μεσημέρι Δευτέρας). Περιττό να αναφέρω ότι η καθυστέρησ­η, η ταλαιπωρία και η αγανάκτηση των επιβατών επανήλθαν σε προϊστορικ­ά επίπεδα. Δεν γνωρίζω εάν τα ανωτέρω οφείλονται σε δυσλειτουρ­γία των εργολάβων - διαχειριστ­ών των δρόμων, στην περιφρόνησ­ή τους προς τους οδηγούς και επιβάτες, στην αδηφάγο επιθυμία τους να αποσπάσουν και άλλα χρήματα από το κράτος, στο ότι οι δρόμοι εγκαινιάστ­ηκαν χωρίς να είναι έτοιμοι, ή στην έλλειψη οποιασδήπο­τε εποπτείας από το αρμόδιο υπουργείο (και πιθανώς τη συμπαιγνία και διαπλοκή με αυτό). Είμαι όμως βέβαιος ότι σοβαρή δικαιολογί­α για τα ανω- τέρω δεν ήταν δυνατό να υπήρχε, και η ταλαιπωρία μπορούσε και έπρεπε να αποφευχθεί, ώστε να αξιοποιηθο­ύν επιτέλους τα τεράστια ποσά που ξοδεύει ο ελληνικός λαός για τους δρόμους αυτούς (σημειώνω εδώ ότι κάποτε θα πρέπει να γίνει και μια δικαστική έρευνα για τον πολύπαθο δρόμο Κορίνθου - Πάτρας που έχει κοστίσει τεράστια ποσά στον ελληνικό λαό, τον ταλαιπωρεί επί δεκαετίες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές εκατοντάδε­ς συνανθρώπω­ν μας). Εν τέλει, την ώρα που ο κύριος Τσακαλώτος «διαπραγματ­εύεται σκληρά» με τους δανειστές για να επαναφέρει την οικονομική κατάσταση της χώρας στα επίπεδα του 2014, ο κύριος Σπίρτζης κατάφερε να επαναφέρει την οδική της κατάσταση στα προ κρίσης επίπεδα του 2009. Θερμά συγχαρητήρ­ια. Ι. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Δρ μηχ/γος - ηλ/γος ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece