Kathimerini Greek

Αγνωστε φίλε ντελιβερά

- TΗ Σ ΓΙ ΟΥΛΗΣ ΕΠ ΤΑΚΟΙΛΗ

Είχε συμβεί πριν από αρκετά χρόνια. Περιμένοντ­ας να παραλάβω μια πίτσα σε πιτσαρία μεγάλης αλυσίδας σε κεντρική οδό του Παγκρατίου, θυμάμαι τη νεαρή υπάλληλο του καταστήματ­ος να παραδίδει τις σακούλες με τις παραγγελίε­ς στους ντελιβεράδ­ες λέγοντάς τους κάθε φορά τις ίδιες τρεις λέξεις: «Εφυγες. Να προσέχεις». Ηταν σαν ένα αυτοματοπο­ιημένο τελετουργι­κό, που από τη διαρκή επανάληψη, εκστομιζότ­αν ανέκφραστα σχεδόν. Με είχε συγκινήσει βαθιά.

Ολοι έχουμε συναντήσει στον δρόμο μας τα παιδιά με τα «παπιά» και τα σκούτερ, ντελιβεράδ­ες και κούριερ που τρέχουν σαν τρελοί, κάνουν σφήνες ανάμεσα στα αυτοκίνητα, παραβιάζου­ν στοπ και κόκκινους σηματοδότε­ς, ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια, οδηγούν με το ένα χέρι, κρατώντας στο άλλο τους φρέντο καπουτσίνο, και όλα αυτά, φαντάζομαι όχι επειδή αγαπούν το ζην επικινδύνω­ς, αλλά γιατί μια φωνή τούς λέει συνεχώς «αργείς, πιο γρήγορα».

Πολλά απ’ αυτά τα «παιδιά», αναλώσιμα στο πρώτο στραβοπάτη­μα – «ουρές κάνουν οι επόμενοι» είναι η φράση που ακούν συχνά– είναι πε- νηντάρηδες και παραπάνω. Ανθρωποι οι οποίοι στα χρόνια της κρίσης βρέθηκαν εκτός εργασίας, στο κενό, και στράφηκαν σ’ ένα μεροκάματο των 2-3 ευρώ την ώρα, που συχνά φλερτάρει με τον τρόμο.

Είναι μια μεγάλη φυλή οι fast και furiοus μαχητές των δρόμων, ένα ποτάμι που ρέει ορμητικό, χιλιάδες άνθρωποι που μοιράζουν πακέτα, σουβλάκια, επιταγές, καφέδες, με καυτό ήλιο και ανελέητη ζέστη, με καταρακτώδ­η βροχή και τσουχτερό κρύο. Τους συναναστρε­φόμαστε καθημερινά, μπαίνουν στα σπίτια και στις δουλειές μας, πάντα βιαστικοί, μ’ ένα κινητό να χτυπάει ασταμάτητα.

Χθες πολλοί απ’ αυτούς, διανομείς - ντελιβεράδ­ες, εξωτερικοί και κούριερ, συγκεντρώθ­ηκαν στο Πεδίον του Αρεως, έκαναν μοτοπορεία και φώναξαν τα αιτήματά τους: Eταιρικό μηχανάκι, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και ενιαία ειδικότητα. Ακούγονται δίκαια αιτήματα. Δεν είναι αυτονόη- τα για μεγάλο αριθμό επιχειρήσε­ων, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχουν εργοδότες και εταιρείες που ακολουθούν τον «σωστό» δρόμο.

Σίγουρα όμως, αν όχι στον στενό μας κύκλο αλλά στον ευρύτερο, έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες πέρα ώς πέρα αληθινές. Για αμοιβές εξαιρετικά χαμηλές, για ανασφάλιστ­ους, για οδηγούς που όχι μόνο χρησιμοποι­ούν το δικό τους δίκυκλο, αλλά πληρώνουν τα σέρβις, τις ζημιές και το καύσιμο από την τσέπη τους, προσβλέπον­τας σε ένα καλό φιλοδώρημα, που και αυτό τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά.

Δεν ξέρω τι θα καταφέρουν, ούτε αν ο κλάδος τους είναι διασπασμέν­ος σε προνομιούχ­ους και μη ή ενωμένος. Οπως και ’χει, εύχομαι να κερδίσουν πολλά απ’ αυτά που ζητούν. Την επόμενη φορά, όμως, πρέπει να είναι λίγο πιο ευρηματικο­ί.

Στην αφίσα που κυκλοφόρησ­αν για να επικοινωνή­σουν τα αιτήματά τους έγραψαν το σύνθημα: «Στις 25 Μάη μην παραγγείλε­ις, μαγείρεψε μόνος σου». Το «Στις 25 Μάη, παραγγείλτ­ε όλοι», ίσως έκανε πιο αισθητή την απουσία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece