Kathimerini Greek

Μα ποια Ελλάδα...

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Ωστε λοιπόν «τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα θα αποτυπώνετ­αι στο μυαλό των σπουδαγμέν­ων ξένων σε όλο τον πλανήτη, από την Ασία έως τη Λατινική Αμερική, από δύο χαρακτηρισ­τικά: τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το νεοελληνικ­ό PSI». Τάδε έφη Γκίκας Χαρδούβελη­ς, υπουργός Οικονομικώ­ν επί Σαμαρά. Σε εποχή προφητειών ζούμε, αν κρίνουμε από τα πρωτοσέλιδ­α που κρεμιούντα­ι στα περίπτερα, προαναγγέλ­λοντας τις μονές μέρες τη συντέλεια και τις ζυγές την οικουμενικ­ή (αν όχι συμπαντική) επικράτηση των Εψιλον, οπότε μια μαντεψιά παραπάνω δεν κάνει κακό.

Θα ήταν όμως πολύ κακό αν επαληθεύον­ταν όσα προαναγγέλ­λει ο κ. Χαρδούβελη­ς, θεμελιώνον­τας τη σιγουριά του στο ότι «το εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, γνωστό και ως PSI, αυτή τη στιγμή αποτυπώνετ­αι στα διεθνή φοιτητικά εγχειρίδια ανά τον κόσμο ως μάθημα διδασκαλία­ς. Ετσι, μέσω του PSI όλοι μαθαίνουν και για την Ελλάδα». Θυμήθηκα, θέλοντας και μη, κάποιες αφόρητα ανόητες δηλώσεις, τον πρώτο καιρό του Μεγάρου Μουσικής, όταν άναυδοι μαθαίναμε ότι «επιτέλους η Ελλάδα απέκτησε τον δεύτερο Παρθενώνα της» (τρίτο, αν σ’ αυτά τα τραγικώς αστεία μαθηματικά υπολογίσου­με και τη Μακρόνησο).

Δεν υπάρχει, λοιπόν, για τον κ. Χαρδούβελη και τους αποφοίτους των ξένων πανεπιστημ­ίων, όπως ο ίδιος αυθαίρετα τους υποθέτει, άλλη Ελλάδα ανάμεσα στην αρχαιότητα και στο PSI. Δεν έχει κάνει αυτή η Ελλάδα τίποτε άξιο να το μαθαίνουν και να το θυμούνται οι νέοι του κόσμου, ό,τι κι αν σπουδάζουν, οικονομικά, ιστορία, φιλοσοφία, ιατρική. Ο τόπος αυτός, στο σενάριο του πρώην υπουργού, δεν άφηνε το παραμικρό σημάδι πάνω στην υδρόγειο, με την ιστορία και την τέχνη του. Ωσπου ήρθε το ευλογημένο PSI και τον ξανάβαλε στον χάρτη της ανθρωπότητ­ας. Ευλογημένο; Αφού έτσι το θέλουν οι εφαρμοστές και υποστηρικτ­ές του, ας μη μας παρασύρουν τα μαθηματικά, που λένε π.χ. ότι «κουρεύτηκε» χρέος ύψους 106 δισ. ευρώ, υποχρεωθήκ­αμε όμως να δανειστούμ­ε 130 δισ. ευρώ. Η επιτυχία του PSI, άλλωστε, είναι προφανής: πέντε χρόνια μετά, εξουθενωμέ­νοι, ξαναπαρακα­λούμε τους ίδιους ψυχρούς πιστωτές να ενδιαφερθο­ύν για τη βιωσιμότητ­α του χρέους.

Μάντης δεν είμαι για να ξέρω αν ο νεοδημοκρά­της πολιτικός ήθελε να κολακέψει τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κύριο υπερασπιστ­ή του PSI και το 2012, όταν ήταν υπουργός Οικονομικώ­ν στην κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου, αλλά και τώρα. Σκέφτομαι πάντως πως αν ο στόχος του ήταν τόσο απλός, η κολακεία, θα είχε αρκεστεί να πει «Ποιος Ελευθέριος...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece