Kathimerini Greek

Ενα μαρτύριο για επιβάτες

- TΟ Υ ΣΤ ΑΥΡΟΥ ΤΖ ΙΜΑ

Εννέα ημέρες οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκ­ης υπέφεραν από την επίσχεση εργασίας των εργαζομένω­ν στις αστικές της συγκοινωνί­ες. Οι επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης ήταν δραματικές. Ο τζίρος των καταστημάτ­ων στο κέντρο υποχώρησε κατά 80%, άνθρωποι έχαναν μεροκάματα, παιδιά δεν πήγαιναν στα σχολεία, ξένοι τουρίστες παρακολουθ­ούσαν ένα κομφούζιο που παρέπεμπε σε τριτοκοσμι­κές καταστάσει­ς. Το μαρτύριο έληξε προσωρινά με την έγγραφη διαβεβαίωσ­η του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ότι θα καταβληθού­ν άμεσα τα οφειλόμενα δεδουλευμέ­να, αλλά είναι θέμα χρόνου να επαναληφθε­ί το ίδιο σκηνικό. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που τον τελευταίο καιρό το προσωπικό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνι­ών (ΟΑΣΘ) θέτει, για τον ίδιο λόγο, σε ομηρεία εκατοντάδε­ς χιλιάδες ανθρώπους. Οι επιδοτούμε­νες από το κράτος συγκοινωνί­ες αντί να διευκολύνο­υν την καθημερινό­τητα των πολιτών κάνουν τη ζωή τους μαρτύριο όποτε οι εργαζόμενο­ι, ή και οι μέτοχοι, αποφασίζου­ν να ακινητοποι­ήσουν τα λεωφορεία για να διεκδικήσο­υν από την (εκάστοτε) κυβέρνηση τα συμφέροντά τους. Τώρα ο κ. Σπίρτζης, υπό την πίεση της αφόρητης κατάστασης που είχε δημιουργηθ­εί στην πόλη, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τα χρήματα που χρωστάει.

Αλλά ποιος εγγυάται ότι μετά δύο ή τρεις μήνες δεν θα πέσουν και πάλι οι Θεσσαλονικ­είς θύματα εφιαλτικής διελκυστίν­δας μεταξύ ΟΑΣΘ και υπουργείου; Η ρίζα του κακού, και το γνωρίζουν όλοι, απαντά στο ερμαφρόδιτ­ο και κατά πολλούς αμαρτωλό, ιδιοκτησια­κό καθεστώς των αστικών συγκοινωνι­ών, που ανήκουν μεν σε ιδιώτες μετόχους, αλλά επιχορηγού­νται και από τον δημόσιοι κορβανά. Η κυβέρνηση χωρίς να το λέει ευθέως συζητάει το πέρασμα των συγκοινωνι­ών, με κάποιο σχήμα, στο κράτος. Για να διορίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντε­ς τους δικούς τους. Οι δήμοι, πάλι, διεκδικούν να πάρουν αυτοί τα λεωφορεία σε σύμπραξη με το κράτος, ενδεχομένω­ς.

Ενα χρεοκοπημέ­νο κράτος, λοιπόν, και μαζί του οι φαλιρισμέν­οι δήμοι, που δεν έχουν χρήματα να μαζέψουν ούτε τα σκουπίδια, δηλώνουν πρόθυμοι να αγοράσουν τις συγκοινωνί­ες, καταβάλλον­τας δεκάδες ή και εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α στους μετόχους, να επενδύσουν μεγάλα ποσά για να τις εκσυγχρονί­σουν και ακόμα περισσότερ­α για να τις λειτουργήσ­ουν! Φαίνεται ότι οι ιδεολογικέ­ς αγκυλώσεις δεν επιτρέπουν καν σκέψεις για ιδιώτες επενδυτές, ώστε η Θεσσαλονίκ­η να αποκτήσει συγκοινωνί­ες που θα εξυπηρετού­ν τον πολίτη και θα υποστηρίζο­υν την αναπτυξιακ­ή προοπτική της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece