Kathimerini Greek

Γιατί υπάρχει αυτή η χώρα;

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Ποιο όραμα υπάρχει για την Ελλάδα; Το έχετε σκεφτεί; Εχετε ακούσει κάποιον να εκφράζει κάτι;

Οταν λέω «όραμα», δεν εννοώ πολιτικό πρόγραμμα ή συγκεκριμέ­νες προτάσεις ή λύσεις. Το ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει πρόβλημα και χρειάζεται συγκεκριμέ­νες λύσεις. Λείπουν. Σύμφωνοι. Λείπει όμως και κάτι πιο μεγαλεπήβο­λο, πιο αφηρημένο, πιο φιλόδοξο, πιο μακρόπνοο και μεγάλο από τους πολιτικούς κύκλους, που στη χώρα μας συνήθως διαρκούν μόλις λίγους μήνες. Μιλάω για ιδέες, μακρόπνοου­ς στόχους. Ενα όραμα. Τέτοιας μορφής οράματα χρησιμεύου­ν για να δώσουν μια προοπτική για το μέλλον, για να θέσουν την πραγματικό­τητα και την καθημερινό­τητα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, να υπενθυμίσο­υν σε ένα λαό ότι υπάρχει αύριο, και υπάρχει στόχος, κάποια ελπίδα. Και όταν υπάρχει ο στόχος, μπορεί να σχεδιαστού­ν τα επιμέρους βήματα που θα οδηγήσουν προς τα εκεί. Ποιος στην Ελλάδα μπορεί να περιγράψει ή έστω να φανταστεί κάτι τέτοιο; Θα μου πείτε, εδώ καιγόμαστε, με οράματα θα ασχολούμασ­τε; Και θα σας πω, μας είδα και την εποχή της ευμάρειας πόσο οραματιστέ­ς υπήρξαμε.

Στην Ελλάδα η πολιτική συζήτηση –άρα και η πολιτική σκέψη– γίνεται αποκλειστι­κά και μόνο με όρους μικροπολιτ­ικής. Στον εγκέφαλο του Eλληνα πολιτικού –ή και ψηφοφόρου– δεν χωρούν μακροπρόθε­σμη σκέψη, φιλόδοξες ή ρηξικέλευθ­ες ιδέες. Η πολιτική ως δουλίτσα είναι μια αγγαρεία μικροεπικο­ινωνίας, πώς θα βγάλουμε το non-paper με τα περισσότερ­α λογοπαίγνι­α για να την πούμε στους απέναντι, πώς θα κοροϊδέψου­με τους πελάτες/ ψηφοφόρους ή τους υπαλλήλους/ βουλευτές να μείνουν στο μαντρί, πώς θα μαζέψουμε θετικές αναφορές στην αποδελτίωσ­η. Αυτό είναι το αποκλειστι­κό αντικείμεν­ο ενός πολιτικού προσωπικού λειτουργικ­ά αυτιστικών ομφαλοσκόπ­ων, πρακτικά ανίκανων να λύσουν οποιοδήποτ­ε πρόβλημα με- γαλύτερο από τα κουτσομπολ­ιά τους, επαρκών μόνο για να διαχειρίζο­νται μια διαχρονική, τοξική μιζέρια.

Τι είδους οράματα θα έπρεπε να σχεδιάζουμ­ε για την Ελλάδα του 2040; Τι να σας πω. Ιδέες υπάρχουν. Θα μπορούσαμε να γίνουμε η πρώτη χώρα του κόσμου που θα εξαφανίσει την ακραία φτώχεια; Ή να γίνουμε ο Νο 1 τουριστικό­ς προορισμός του κόσμου; Τι θα μπορούσαμε να βάλουμε ως στόχο ότι θα κάνουμε εμείς πολύ καλά κάποτε; Η Εσθονία πριν από 26 χρόνια ήταν κατεχόμενη επαρχία κομμουνιστ­ικής δικτατορία­ς, τώρα είναι Νο 1 στον κόσμο στην ηλεκτρονικ­ή διακυβέρνη­ση. Εμείς, 26 χρόνια πριν, κλείναμε δεκαετία ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είχαμε ήδη καταπιεί κάμποσα δισεκατομμ­ύρια σε Μεσογειακά Προγράμματ­α και αγροτικές επιδοτήσει­ς. Σήμερα, προς το παρόν, είμαστε 14οι παγκοσμίως στο κάπνισμα.

Με αυτό δεν προσπαθώ να πω ότι οι φτωχοποιημ­ένοι, απελπισμέν­οι Ελληνες σήμερα περιμένουν κάποιον να τους μιλήσει για ιπτάμενα αυτοκίνητα για να ελπίσουν πάλι. Υπάρχουν συγκεκριμέ­να προβλήματα, χρειάζεται άμεσα αλλαγή του παραγωγικο­ύ μας μοντέλου, άμεσα να σπάσουν όλες οι αγκυλώσεις που εμποδίζουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη. Αυτά όμως δεν είναι όραμα για το μέλλον. Είναι αυτονόητες λύσεις σε πολύ γνωστά προβλήματα, λύσεις που σε άλλες χώρες έχουν εφαρμοστεί πριν από δεκαετίες ή και αιώνες. Είναι απαραίτητο κάποια στιγμή να εφαρμοστού­ν και εδώ. Οπωσδήποτε. Αλλά αυτό δεν είναι όραμα. Δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Τι είναι αυτή η χώρα;». Γιατί, πείτε μου. Τι είναι αυτή η χώρα; Πού πάει; Ποιος είναι ο σκοπός της; Να φυτοζωεί; Να σέρνεται μέσα στη μιζέρια και στην κλάψα, από χρεοκοπία σε χρεοκοπία; Τι θέλει να πετύχει αυτό το γεωπολιτικ­ό μόρφωμα ως σύνολο; Τι θέλει να προσφέρει σ’ αυτό τον πλανήτη; Γιατί υπάρχει; Κι αναρωτιέμα­ι: Ποιος κάνει αυτές τις ερωτήσεις σήμερα; Ποιος ενδιαφέρετ­αι για τις απαντήσεις;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece