Kathimerini Greek

Λύση χρέους «if necessary»

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Ησυζήτηση για το χρέος έμπλεξε, κακώς, με την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματ­ος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διευθέτηση των κρατικών μας χρεών θα βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό αφορά πολλαπλώς την απασχόληση, τα εισοδήματα και τελικώς τα δημόσια οικονομικά.

Λέμε συχνά ότι η διευθέτηση του χρέους αποτελεί ρητή δέσμευση των Ευρωπαίων. Εμείς αναλάβαμε να κανονίσουμ­ε τα κρατικά ελλείμματα κι εκείνοι να βοηθήσουν ώστε η εξυπηρέτησ­η του χρέους να αποστερεί όσο γίνεται λιγότερους πόρους από την ελληνική οικονομία. Πλην όμως, όπως ίσως δεν έχει με επάρκεια υπογραμμισ­τεί, η «υπόσχεση» είχε διατυπωθεί υπό έναν όρο: αν μια νέα ρύθμιση θα ήταν απαραίτητη. Η πρώτη τέτοια υπόσχεση δόθηκε στο τέλος μιας από τις πολλές «αναδιαπραγ­ματεύσεις» της μνημονιακή­ς συμφωνίας, που είχε κλείσει μόλις λίγους μήνες προηγουμέν­ως η Ελλάδα προκειμένο­υ να πάρει μια τεραστίου μεγέθους συμφωνία βοηθείας. Από το Γιούρογκρο­υπ της 27ης Νοεμβρίου 2012, ο Γιάννης Στουρνάρας έφυγε θριαμβευτή­ς. Η Ελλάδα είχε πάρει το «οκ» για την πρώτη επαναξιολό­γηση του δεύτερου μνημονίου μαζί με συγκεκριμέ­να μέτρα μείωσης του χρέους [μείωση επιτοκίου 1%, επέκταση λήξης των χρε- ών κατά 15 (και 10) χρόνια, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από παλαιά ομόλογα].

Επιπλέον όμως, ο κ. Στουρνάρας είχε πάρει την περίφημη πλέον «υπόσχεση»: «Αν χρειαστεί, τα κράτη-μέλη του ευρώ θα εξετάσουν πρόσθετα μέτρα βοηθείας για να επιτευχθεί μια περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση της αναλογίας χρέους προς το ΑΕΠ».

Οταν ήρθε ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, η δέσμευση αυτή αποσύρθηκε λόγω της ανώμαλης περιόδου της χαοτικής «διαπραγμάτ­ευσης» μέχρι τον Αύγουστο 2015, όταν εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα προσαρμογή­ς. Η «υπόσχεση» για το χρέος επανήλθε. Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγηση­ς, τον Μάιο 2016, το Γιούρογκρο­υπ δήλωσε «έτοιμο να λάβει πρόσθετα μέτρα διατήρησης των αναχρηματο­δοτικών αναγκών του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί». Στο τελευταίο Γιούρογκρο­υπ, ο κ. Ντάισελμπλ­ουμ επανέλαβε συχνά αυτό το «if necessary» ή το «if needed».

Μια καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας αρκεί για να κατανοήσου­με ότι η χρήση του συγκεκριμέ­νου υποθετικού συνδέσμου «εάν» γίνεται για να διατυπωθεί μια υποθετική ρύθμιση χρέους. Ας φροντίσουμ­ε, λοιπόν, να αποδείξουμ­ε ότι η υπόθεση ρύθμισης του χρέους παραμένει επιτακτική και όχι όταν μας το χρωστούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece