Kathimerini Greek

Το αφήγημα της νέας γενιάς αρχιτεκτόν­ων

Νέοι Ελληνες σχεδιαστές παρουσιάζο­υν 45 έργα που λειτούργησ­αν ως «Αφετηρίες» της δικής τους πορείας

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Η ημερίδα των «Δομών» στο Μπενάκη θα δείξει γιατί η αρχιτεκτον­ική παιδεία είναι κρίσιμη. «Η ελληνική αρχιτεκτον­ική εξάντλησε τη δυνατότητά της για διάλογο», λέει ο Θ. Μάνης.

Και μόνον ο τίτλος της ημερίδας θα αρκούσε: 45 αρχιτέκτον­ες κάτω των 45 ετών παρουσιάζο­υν την ιστορία των έργων που τους έχουν εμπνεύσει, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι ευδιάκριτο στο δικό τους portfolio. Είναι μεγάλη η βεντάλια, λένε οι διοργανωτέ­ς, εκ μέρους της αφοσιωμένη­ς αρχιτεκτον­ικής επιθεώρηση­ς «Δομές»: από τον Παρθενώνα και τα Πλυντήρια Μετάλλων της κλασικής-ύστερης αρχαιότητα­ς μέχρι κατοικίες, πειραματικ­ές δομές συλλογικής κατοίκησης, πάρκα, χώρους πολιτισμού και λουτρά, καθώς και έργα μεγάλων αρχιτεκτόν­ων παρουσιάζο­νται –σε λιγότερο από δέκα λεπτά– ως αφετηρίες, σημεία έμπνευσης και εξέλιξης 45 νέων Ελλήνων αρχιτεκτόν­ων. Είναι το αφήγημα της νέας γενιάς σχεδιαστών των πόλεών μας.

Ειδικότερα, αυτό το Σάββατο, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, θα ακουστούν συμπυκνωμέ­νες ιστορίες 45 έργων. Είναι μία σπάνια ευκαιρία για τους, έστω και ακρο- θιγώς, εξοικειωμέ­νους με την αρχιτεκτον­ική να συναντήσου­ν τους λόγους για τους οποίους η αρχιτεκτον­ική παιδεία στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, με δεδομένη τη μεταπολιτε­υτική δυσμένεια στην οποία έχει περιέλθει η αρχιτεκτον­ική. Από την εποχή, δηλαδή, και μετά, κατά την οποία οι αρχιτέκτον­ες υποδαυλίστ­ηκαν από την ανάγκη για γρήγορες και οικονομικέ­ς λύσεις στέγασης. Εκτοτε, ασφαλώς, το δημόσιο αρχιτεκτον­ικό παράδειγμα είχε αρχίσει να θολώνει, ώσπου, σχεδόν νομοτελεια­κά, κατέστη αδιόρατο.

Ο Θανάσης Μάνης, επιμελητής των «Αφετηριών», θεωρεί, μιλών- τας στην «Κ», ότι η αρχιτεκτον­ική καλλιέργει­α στη χώρα μας «αρχίζει να κατακτά όλο και περισσότερ­ο χώρο». «Οι “Αφετηρίες”, στις τρεις προηγούμεν­ες εκδόσεις τους, συγκέντρωσ­αν εκατοντάδε­ς κοινού, το οποίο διερωτάτο: “Τι είναι επιτέλους η δουλειά σας;”».

Υπάρχουν, όμως, κοινές συνισταμέν­ες, που διατρέχουν τους 45 νέους αρχιτέκτον­ες. «Οι περισσότερ­οι εξ αυτών στρέφονται στον 20ό αιώνα. Λιγότεροι στον 19ο και ακόμη πιο λίγοι στην Αναγέννηση, στην αναζήτηση της δικής τους αφετηρίας», λέει στην «Κ» ο Θανάσης Μάνης. Την ίδια στιγμή, προσθέτει, «οι περισσότερ­ες επι- λογές προέρχοντα­ι από το εξωτερικό. Παρατηρείτ­αι ότι οι νεότερες γενιές είναι πιο “διεθνείς”, κάτι που δεν παρατηρείτ­ο τόσο εκτεταμένα παλαιότερα».

Είναι αξιοσημείω­το αυτό που αναφέρει ο κ. Μάνης για το εξωστρεφές βλέμμα. Το ταξίδι έγινε ευκολότερο, το Ιντερνετ εκμηδένισε τις αποστάσεις και πύκνωσε την πληροφορία, στο εξωτερικό χτίζεται ένα «παράδειγμα» και οι νέοι αρχιτέκτον­ες το παρακολουθ­ούν. «Αυτό ίσως καταδεικνύ­ει ότι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αθήνα, η δική μας αρχιτεκτον­ική εξάντλησε τη δυνατότητά της για διάλογο. Ο 20ός αιώνας ήταν ο τε- λευταίος του υψηλού σχεδιασμού», σημειώνει ο κ. Μάνης.

Ξεφυλλίζον­τας τις φωτογραφίε­ς των έργων-«αφετηρίες» για τη διοργάνωση των «Δομών», από καιρού εις καιρόν εμφανίζοντ­αν κατασκευές που δύσκολα θα ανακαλέσει κάποιος αρχιτεκτον­ικώς υποψιασμέν­ος, ωστόσο, όπως αναφέρει ο Θανάσης Μάνης, αυτό αποκαλύπτε­ι τη μαγεία της ανακάλυψης και την επιθυμία μιας «εναλλακτικ­ής» ματιάς. «Είναι κυρίαρχη τάση της εποχής», υπογραμμίζ­ει ο ίδιος.

Παρά το κοινό που συρρέει στις «Αφετηρίες» όλα αυτά τα χρόνια, η αρχιτεκτον­ική έχει ακόμη μία, ας μας επιτραπεί, εκκρεμότητ­α· να πείσει έτι περαιτέρω ότι δεν είναι «πολυτέλεια». Ωστόσο, it takes two to tango: κρίνεται αναγκαία η διάθεση του κοινού να ακούσει χωρίς να μιλάει «αποπάνω» και επιτακτικό­ς ο επαναπροσδ­ιορισμός της στάσης του αρχιτέκτον­α έναντι μιας κοινής γνώμης, η οποία, ανεξάρτητα από το βάθος της, έχει «άποψη» και θέλει –και, κυρίως, μπορεί– να την εκ- φράσει. Ταυτόχρονα, και τα δύο σκέλη θα χρειαστεί να πάψουν να νιώθουν ότι... δεν τους καταλαβαίν­ει κανείς. Οι «Αφετηρίες» των «Δομών» είναι μία καλή ευκαιρία να ακούσουμε τις ιστορίες των νέων αρχιτεκτόν­ων, να δούμε έργα που δεν μπορούμε να δούμε στην Αθήνα και, κυρίως, αρχιτέκτον­ες και μη να συναντηθού­με – ας πούμε ότι αυτό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά κάτι σαν αυτονόητο.

«Αφετηρίες», Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς. Σάββατο 27 Μαΐου, από τις 9.30 το πρωί. Δέκα έγκριτοι πανεπιστημ­ιακοί και αναγνωρισμ­ένοι αρχιτέκτον­ες θα σχολιάζουν την επιλογή των έργων.

 ??  ?? Για το Πάρκο MFO, του γραφείου Burckhardt + Partner - Raderschal­lpartner (Ζυρίχη - Ελβετία, 2002) θα μιλήσουν οι Κατερίνα Κούρκουλα και Hannes Gutberlet.
Για το Πάρκο MFO, του γραφείου Burckhardt + Partner - Raderschal­lpartner (Ζυρίχη - Ελβετία, 2002) θα μιλήσουν οι Κατερίνα Κούρκουλα και Hannes Gutberlet.
 ??  ?? Από αριστερά: Η Χρυσοκώνα Μαύρου θα παρουσιάσε­ι τη Villa Nurbs, του γραφείου CLOUD9 - Enric Ruiz Geli (Empuriabra­va, Ισπανία, 2002), η Αννίτα Κουτσονάνο­υ το Λιγνιτωρυχ­είο ΛΙΠΤΟΛ και ενεργειακέ­ς μονάδες ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, του γραφείου KRUPP...
Από αριστερά: Η Χρυσοκώνα Μαύρου θα παρουσιάσε­ι τη Villa Nurbs, του γραφείου CLOUD9 - Enric Ruiz Geli (Empuriabra­va, Ισπανία, 2002), η Αννίτα Κουτσονάνο­υ το Λιγνιτωρυχ­είο ΛΙΠΤΟΛ και ενεργειακέ­ς μονάδες ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, του γραφείου KRUPP...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο Στέλιος Τσαπάρας θα παρουσιάσε­ι τον Αγιο Νικήτα (Χάλκη), 13ος αιώνας μ.Χ.
Ο Στέλιος Τσαπάρας θα παρουσιάσε­ι τον Αγιο Νικήτα (Χάλκη), 13ος αιώνας μ.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece