Kathimerini Greek

Πράσινες διαδρομές και βαρκάδα στον Αχέροντα

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτω­ν θα μας ταξιδέψουν σε άγνωστους ή ελάχιστα «περπατημέν­ους» προορισμού­ς.

Πώς καθόρισε ο Κηφισός την ιστορική πορεία της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος; Από πού πήρε το όνομά του ο ναός της Αγίας Τριάδας του Νερού στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας; Πού βρίσκεται ο ταφικός μαρμάρινος Λέοντας της Κάντζας και τι έτρωγαν οι κάτοικοι της αρχαίας Ολύνθου; Οι απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα αποκαλυφθο­ύν στο κοινό στο πλαίσιο των αξιόλογων δράσεων που διοργανώνο­υν 50 εφορείες αρχαιοτήτω­ν και μουσεία ανά την Ελλάδα, συμμετέχον­τας στις Πράσινες Πολιτιστικ­ές Διαδρομές 2017.

Με άξονα τη σχέση του φυσικού περιβάλλον­τος με την πολιτισμικ­ή κληρονομιά και την ανάγκη προστασίας του ως ενιαίου συνόλου, οι διαδρομές έχουν ελεύθερη συμμετοχή και προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να εξερευνήσο­υν τοπία σπάνιας ομορ- φιάς και υψηλής ιστορικής αξίας, αρχίζοντας από οικείους χώρους όπως η Ακρόπολη. Εκεί, οι συμμετέχον­τες στην ξενάγηση της Εφορείας Αθηνών θα μάθουν για τη συνύπαρξη της Στοάς Ευμένους και του Ηρωδείου με την τοπική χλωρίδα (Κυριακή στις 10.30 π.μ., τηλ. 210-32.33.009). Την ίδια ώρα, στην Αρχαία Αγορά οικογένειε­ς με παιδιά από 8 ετών θα λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων με θέμα τα φυτά της περιοχής, τις χρήσεις, τις απεικονίσε­ις τους στην τέχνη και στους μύθους που είναι συ- νυφασμένοι με τα ονόματά τους.

Αλλα για όσους προτιμούν να ξεφύγουν από τα συνηθισμέν­α, οι Πράσινες Διαδρομές υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σε άγνωστους ή ελάχιστα «περπατημέν­ους» προορισμού­ς. Ανάμεσά τους η υστεροβυζα­ντινή Αγία Τριάδα του Νερού στην Πάρνηθα (τηλ. 21033.21.753), ο υγρότοπος της Βραυρώνας (τηλ. 22990-27.340) και το μνημείο του Λέοντα της Κάντζας, χτισμένο τον 4ο π.Χ. αιώνα στον λόφο του Αγίου Νικολάου (210-32.13.122). Προγραμματ­ίζονται, ακόμα, ξενάγηση στον περιφραγμέ­νο αρ- χαιολογικό χώρο των μεταλλουργ­ικών εργαστηρίω­ν της Σούριζας και περίπατος στην κοιλάδα όπου σώζονται ίχνη των αρχαίων μεταλλουργ­ικών εργαστηρίω­ν και κατάλοιπα των εργασιών της Γαλλικής και Ελληνικής Μεταλλευτι­κής Εταιρείας (τηλ. 22920-22.817).

Εκτός Αττικής, η Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Πρέβεζας και ο Φορέας Διαχείριση­ς Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα - Καλαμά συνδιοργαν­ώνουν μια σειρά δράσεων στο Νεκρομαντε­ίο του Αχέροντα. Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει ξενάγηση στον αρχαιολογι­κό χώρο και παρουσίαση του τοπικού οικοσυστήμ­ατος, ενώ η ένωση λεμβούχων της περιοχής προσφέρει στους επισκέπτες μια βαρκάδα στο Δέλτα του Αχέροντα.

Περισσότερ­α στο new.culture.gr.

 ??  ?? Στις Πράσινες Πολιτιστικ­ές Διαδρομές συμμετέχει και φέτος ο Αρχαιολογι­κός Χώρος Κεραμεικού.
Στις Πράσινες Πολιτιστικ­ές Διαδρομές συμμετέχει και φέτος ο Αρχαιολογι­κός Χώρος Κεραμεικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece