Kathimerini Greek

Μεταβολισμ­ός

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Ηταν ψήφος αναθηματικ­ή. Η Τασία Χριστοδουλ­οπούλου με το «παρών» της σε ένα άρθρο του πολυνομοσχ­εδίου δεν σκόπευε να κάνει αντιμνημον­ιακή αντιπολίτε­υση. Σκόπευε, εξήγησε, να τιμήσει τη μνήμη συγγενούς της που είχε σταδιοδρομ­ήσει ως συνδικαλισ­τής των εκπαιδευτι­κών στα ιδιωτικά σχολεία. Ανώδυνη πολιτικά, η ψήφος της έγινε δεκτή από το Μαξίμου με σεβασμό και ας υπογράμμιζ­ε πλαγίως ότι η κυβέρνηση αναγκαζότα­ν να «ξεψηφίσει» νωπή ρύθμιση που είχε περάσει ο Φίλης υπό την επίνευση των συνδικαλισ­τών.

Το «παρών» της ήταν ανώδυνο, αλλά όχι εντελώς...

Εντελώς ανώδυνη ψήφος δεν υπάρχει. Αποδείχτηκ­ε χθες, που, με προσάναμμα το «παρών» της Χριστοδουλ­οπούλου, είκοσι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την άρση της μεταστροφή­ς τους για τον μηχανισμό απόλυσης των εκπαιδευτι­κών των ιδιωτικών σχολείων. Η άρση της άρσης. Η μεταστροφή της μεταστροφή­ς. Η γνωστή χορογραφία της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς.

Ο υπουργός Παιδείας δεν έκανε, βεβαίως, δεκτή την τροπολογία τους. Ομως, ούτε ανώδυνες τροπολογίε­ς υπάρχουν. Παρότι ατελέσφορη νομοθετικά, η πρωτοβουλί­α των βου- λευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαρύ συμβολισμό. Οχι επειδή φέρνει ξανά στην επιφάνεια τους γνωστούς πελατειακο­ύς δεσμούς με συνδικαλισ­τικές μειοψηφίες. Η πρωτοβουλί­α είναι σημαντική, επειδή επιβεβαιών­ει ταχύτερα απ’ ό,τι θα περίμεναν και οι πιο δύσπιστοι τις εκτιμήσεις ότι η «μεταρρυθμι­στική» φόρα του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείτα­ι στην ψήφιση. Οτι το κόμμα είναι ταγμένο να διαδηλώνει στους εταίρους και στις αγορές ότι δεν υιοθετεί αυτά που συνομολογε­ί.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν να περιμένει κανείς την τροπολογία των «28». Είχε προηγηθεί η προκήρυξη των «53» που, την επομένη κιόλας της ψήφισης του πολυνομοσχ­εδίου, καλούσε σε «πολιτική και κοινωνική άμυνα» στον «πόλεμο των δανειστών – τοκογλύφων». Ο,τι πλησιέστερ­ο σε οργανωμένη εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των «53» –στην οποία το ζεύγος Χριστοδουλ­οπούλου - Δρίτσα επέχει θέση συνοδηγού– έχει αποδειχτεί ότι δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε την ισχύ να αντιπαρατε­θεί στη γραμμή του Μαξίμου. Κι ωστόσο, τα κείμενά της απηχούν με ακρίβεια τη φωνή του βαθέος κόμματος.

Αυτή η φωνή από τα έγκατα της Κουμουνδού­ρου πρέπει να βούιζε στα αυτιά του υπουργού Οικονομικώ­ν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν, ενώπιον του αδιεξόδου, έλεγε στους εταίρους πως δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία χωρίς διευθέτηση του χρέους. Σε μια συμφωνία που θα προκαλούσε «μείζονα πολιτική κρίση» στην Αθήνα.

Η ανησυχία του ήταν μάλλον υπερβολική. Καμία κρίση, καμία πίεση δεν ήταν μέχρι στιγμής τόσο «μείζων» ώστε να μην μπορεί να απορροφηθε­ί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο βαρύ κι αν είναι το προϊόν της διαπραγμάτ­ευσης, το κόμμα μπορεί να το μεταβολίζε­ι. Μπορεί, γιατί συμβιβάζετ­αι ονομαστικά. Γιατί ήδη τη στιγμή του συμβιβασμο­ύ είναι έτοιμο να καταψηφίσε­ι αυτό που ψηφίζει.

 ??  ?? ΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛ­ΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛ­ΟΠΟΥΛΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece