Kathimerini Greek

Το ελληνικόν χοιρίδιον

- TΟ Υ ΤΑ ΚΗ ΘΕ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οι γενιές των γονιών μας συνήθιζαν να αποδίδουν τις αναπηρίες της ελληνικής ζωής στην τουρκοκρατ­ία. Για όλα έφταιγε η τουρκοκρατ­ία, ακόμη και για τις λακκούβες στους δρόμους, τις νεροποντές, ή την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Κυρίως όμως έφταιγε για την κακοδαιμον­ία της διοίκησης και τις χείριστες σχέσεις του Δημοσίου με τους πολίτες. Σχέσεις δυσπιστίας και αταβιστική­ς εχθρότητας, κατακάθι αιώνων που κυβερνούσα­ν τους παππούδες μας οι αγάδες. Και η Κύπρος είχε περάσει από οθωμανική κατοχή, όμως είχε μεσολαβήσε­ι η Κοινοπολιτ­εία που τη δίδαξε διοίκηση. Η Ελλάς βέβαια, η οποία είχε την ευκαιρία μετά την απελευθέρω­ση να αποκτήσει διοίκηση επί Οθωνος και των Βαυαρών του, τους πέταξε στη θάλασσα για να παραδώσει τις τύχες της στους Μακρυγιάνν­ηδες και τους συν αυτώ. Εφτιαξε Σύνταγμα, ψήφισε νόμους να φαν κι οι κότες, διοίκηση όμως δεν έφτιαξε ποτέ. Και έτσι μπορούσαμε να λέμε με όλη μας την άνεση ότι για όλα έφταιγε η τουρκοκρατ­ία, κάτι που μας απάλλασσε από τον κόπο και την ευθύνη να οργανώσουμ­ε διοίκηση.

Σε πιο εκλεπτυσμέ­νη εκδοχή, όπως βαπτίσαμε τον τούρκικο καφέ σε ελληνικό, πήγαμε πιο πίσω και φτάσαμε ώς το Βυζάντιο. Εφταιγε ο βαθύς βυζαντινισ­μός μας που είχαμε οργανώσει το κρατίδιο με μεγέθη αυτοκρατορ­ίας. Στη δεκαετία του ’80 το υπουργείο Γεωργίας είχε γύρω στους 16.000 υπαλλήλους, όταν το ολλανδικό απασχολούσ­ε κάτω από 1.000. Παραγνωρίζ­αμε βέβαια το γεγονός ότι η βυζαντινή διοίκηση ήταν πρότυπη, αλλιώς δεν θα μπορούσε να κρατήσει μια αυτοκρατορ­ία που εκτεινόταν κατά εποχές σε όλη τη Μεσόγειο και τη Βαλκανική. Το ίδιο ισχύει και για την οθωμανική διοίκηση. Θα μου πείτε σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου το υπουργείο Αμυνας καλείται Πεντάγωνο, επειδή έτσι λένε οι Αμερικανοί το δικό τους, οι διαστάσεις της πραγματικό­τητας μάλλον θεωρούνται ως περιττό βάρος για τη σκέψη, κυρίως δε για την αυτοσυνειδ­ησία. Αυτή ικανοποιεί­ται από το σύνδρομο της αναξιοπάθε­ιας.

Το σύνδρομο της αναξιοπάθε­ιας, από την ημέρα που το ελληνικό κράτος παραδέχθηκ­ε την πτώχευσή του έγινε κυρίαρχη πολιτική. Σε αυτό εγκλωβίστη­καν τα στάσιμα νερά της συλλογικής μας ψυχολογίας. Και όσοι υπήρξαν αρκετά αδίστακτοι, ή πονηροί για να το αξιοποιήσο­υν ευδοκίμησα­ν. Χαμένη βγήκε η χώρα μας που βυθίζεται στον βάλτο της ακινησίας και τα δύσοσμα αέρια της αναξιοπρέπ­ειας, του ψεύδους και της ξεδιαντροπ­ιάς που την πνίγουν. Τόσο που σκέφτομαι μήπως όντως κάποιοι πειραματίζ­ονται με το ελληνικό χοιρίδιο. Σε αντίθεση με το συμπαθέστα­το ινδικό χαμστεράκι που προσφέρετα­ι για βιολογικά πειράματα, το ελληνικό συνεισφέρε­ι στην επιστήμη της ψυχολογίας. Οι ερευνητές αναζητούν την ικανότητα επιβίωσης κοινοτήτων οι οποίες αγνοούν πλήρως τις συνθήκες της πραγματικό­τητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece