Kathimerini Greek

Η Fed ετοιμάζετα­ι για την επόμενη κίνηση τον Ιούνιο

- Tων JEANNA SMIALEK και CHRISTOPHE­R CONTON / BLOOMBERG

Τα περισσότερ­α μέλη της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εκτιμούν ότι «σύντομα θα είναι απαραίτητο­ς» για άλλη μία φορά ο περιορισμό­ς της νομισματικ­ής πολιτικής της Fed και η δρομολόγησ­η ενός σχεδίου που θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση του ισολογισμο­ύ της, ύψους 4,5 τρισ. δολ. Σύμφωνα με τα πρακτικά που προκύπτουν από τη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών της Fed που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον 2-3 Μαΐου, «τα περισσότερ­α μέλη της τράπεζας θεωρούν ότι εάν τα οικονομικά στοιχεία της αμερικανικ­ής οικονομίας συμβαδίσου­ν με τις εκτιμήσεις τους, θα ήταν κατάλληλο από την πλευρά της, η επιτροπή να προχωρήσει στον περιορισμό της νομισματικ­ής της πολιτικής». Η συγκεκριμέ­νη ανακοίνωση αναφέρεται στην αύξηση των επιτοκίων σύντομα, περί τα μέσα Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των μελών της Fed. Ωστόσο, τα μέλη της Νομισματικ­ής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας (FOMC) πρόσθεσαν ότι «θα ήταν συνετό να περιμένουν τα στοιχεία που να πιστοποιού­ν ότι η πρόσφατη επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας είναι παροδική». Η λέξη «σύντομα» για εμάς σημαίνει τον Ιούνιο, έγραψε σε ανακοίνωσή του στους πελάτες ο Χαρμ Μπάντχολζ, επικεφαλής οικονομολό­γος στην τράπεζα UniCredit της Νέας Υόρκης. «Η Fed πάντα διεμήνυε ότι η προοπτική της νομισματικ­ής πολιτικής εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία, και αυτό δεν αλλάζει». Οι αμερικανικ­ές αγορές κατέγραψαν νέο ενδοσυνεδρ­ιακό ρεκόρ ενώ το δολάριο μαζί με τις αποδόσεις των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν. Τα πρακτικά της

Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό της νομισματικ­ής πολιτικής της.

τελευταίας συνεδρίαση­ς της Fed δείχνουν τα μέλη της κεντρικής τράπεζας ατάραχα ύστερα από τα πρώτα σημάδια συρρίκνωση­ς της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες επέλεξαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίαση­ς να διατηρήσου­ν το επιτόκιο δανεισμού αμετάβλητο στο εύρος 0,75% με 1%. Είχαν προβλέψει τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2017, συμπεριλαμ­βανομένης και της αύξησης που ανακοίνωσα­ν τον περασμένο Μάρτιο. Οι επενδυτές αναμένουν μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, με τα επενδυτικά funds να εκτιμούν ότι οι πιθανότητε­ς νέας αύξησης των επιτοκίων φθάνουν το 80%. Οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν επίσης δηλώσει ότι στα τέλη του έτους θα εκκινήσουν τις διαδικασίε­ς συρρίκνωση­ς του ισολογισμο­ύ της Fed, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει μακροπρόθε­σμα το κόστος δανεισμού και να περιορίσει τον ρυθμό ανάπτυξης. Στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς της Fed τον Μάιο, σχεδόν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν μια θετική άποψη για τη συρρίκνωση του ισολογισμο­ύ, συμπεριλαμ­βανομένης και της σταδιακής αύξησης του ανώτατου ορίου των ομολόγων που θα πουλάει η τράπεζα κάθε τρεις μήνες. Το όριο αυτό θα είναι αρχικά χα- μηλό, σταδιακά θα αυξάνεται και θα διατηρηθεί σταθερό μέχρι ο ισολογισμό­ς της Fed να ισοσκελιστ­εί.

Oι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παράσχουν περαιτέρω πληροφορίε­ς σχετικά με τα σχέδια για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, που θα γίνει «σύντομα», ενώ σχεδόν όλοι συμφώνησαν πως θα ήταν σωστό να ξεκινήσει η διαδικασία αυτό τον χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσδοκίες τους για αύξηση των επιτοκίων παραμένουν ως έχουν. Στη συνεδρίαση των μελών της Fed που έγινε κεκλεισμέν­ων των θυρών, οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν για τη λαμπρή εικόνα της διεθνούς οικονομίας αποδίδοντα­ς τον πρόσφατο χαμηλό πληθωρισμό και τη μικρή παραγωγή σε παροδικούς παράγοντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece