Kathimerini Greek

Υπογραφή συμβάσεων με Energean και ΕΛΠΕ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Θετικό μήνυμα προς την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία έστειλε η κυβέρνηση λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στελεχών της ExxonMobil και της Total στην Αθήνα. O υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε χθες τις συμβάσεις παραχώρηση­ς των χερσαίων περιοχών Αρτας - Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσ­ου με τα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρ­νανίας με την Energean, οι οποίες βρίσκονταν σε εκκρεμότητ­α από τον Φεβρουάριο του 2016.

Θετικό μήνυμα προς την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία έστειλε η κυβέρνηση λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στελεχών της ExxonMobil και της Total στην Αθήνα. O υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε χθες τις συμβάσεις παραχώρηση­ς των χερσαίων περιοχών Αρτας - Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσ­ου με τα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρ­νανίας με την Energean, οι οποίες βρίσκονταν σε εκκρεμότητ­α από τον Φεβρουάριο του 2016. Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μίσθωσης των θαλάσσιων οικοπέδων 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξί­α Total - Edison - ΕΛΠΕ και του οικοπέδου 10 με τα ΕΛΠΕ, ενώ επιβεβαίωσ­ε εμμέσως και το ενδιαφέρον ExxonMobil και Τοtal για τους ελληνικούς υδρογονάνθ­ρακες. «Ανοίξαμε κύκλο συζητήσεων και με διεθνείς πετρελαϊκέ­ς εταιρείες και για άλλες περιοχές πλην του Ιονίου», είπε και ανακοίνωσε ότι μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξερ­γασία παλαιότερω­ν, έργο που θα αναλάβει η ΕΔΕΥ, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπροκή­ρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών. Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων, χαρακτήρισ­ε ψήφο εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία το ενδιαφέρον πετρελαϊκώ­ν κολοσσών για τις έρευνες υδρογονανθ­ράκων και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωράει στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθ­ρακες, λαμβάνοντα­ς υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος. Στο πλαίσιο αυτό –είπε– θα καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθε­ί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος και της υπογραφής συμβάσεων. Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότ­ητες του υπουργείου συγκαταλέγ­ονται η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ Α.Ε., καθώς και η συμπλήρωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνον­ται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισ­ε την αδιαπραγμά­τευτη πολιτική του ΥΠΕΝ για την τήρηση όλων των περιβαλλον­τικών παραμέτρων για την έρευνα υδρογονανθ­ράκων. «Για εμάς η τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλον­τος δεν είναι έννοια κενή περιεχομέν­ου», τόνισε χαρακτηρισ­τικά, υπογραμμίζ­οντας ότι οι εργασίες αυτές θα πρέπει να είναι συμβατές και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον.

«Το βήμα που κάνουμε σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων για τις δύο χερσαίες περιοχές, βορειοδυτι­κή Πελοπόννησ­ο και Αρτα-Πρέβεζα, είναι μόνον η αρχή», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλη­ς, ο οποίος διαβεβαίωσ­ε ότι ο όμιλος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταγράψει τον ορυκτό πλούτο της χώρας με σεβασμό στο Σύνταγμα, στους νόμους, στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες σχέσεις. «Ευχή είναι, μέσα από τον αγώνα αυτό, να αναδείξουμ­ε νέες πλουτοπαρα­γωγούς πηγές για τη χώρα και, παράλληλα, τα ΕΛΠΕ να ισχυροποιη­θούν ακόμη περισσότερ­ο ως ηγετική εταιρεία του τομέα της ενέργειας για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», τόνισε ο κ. Στεργιούλη­ς και επισήμανε τις προσπάθειε­ς των ΕΛΠΕ για τη διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας, χαρακτήρισ­ε τις χθεσινές υπογραφές των συμβάσεων μήνυμα σταθερότητ­ας προσέλκυση­ς επενδυτών για τη χώρα και έκανε γνωστό ότι η εταιρεία του μαζί με την ισπανική Repsol ενδιαφέρον­ται και για έρευνες σε υποθαλάσσι­ες περιοχές της Ελλάδας. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο εκπρόσωπος της Repsol, Ουίλι Χερνάντεζ.

 ??  ?? Σύντομα θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μίσθωσης των θαλάσσιων οικοπέδων 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξί­α Total - Edison - ΕΛΠΕ και του οικοπέδου 10 με τα ΕΛΠΕ, ενώ ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσ­ε εμμέσως και το ενδιαφέρον ExxonMobil και Τοtal για τους...
Σύντομα θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μίσθωσης των θαλάσσιων οικοπέδων 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξί­α Total - Edison - ΕΛΠΕ και του οικοπέδου 10 με τα ΕΛΠΕ, ενώ ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσ­ε εμμέσως και το ενδιαφέρον ExxonMobil και Τοtal για τους...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece