Kathimerini Greek

Αξιολόγηση σχεδίων Αναπτυξιακ­ού

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικώ­ν σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί πάνω από 700 επενδυτικά σχέδια προϋπολογι­σμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Το 56% των σχεδίων αφορά τη βιομηχανία και τον αγροτοδιατ­ροφικό τομέα.

Στα τέσσερα καθεστώτα του Αναπτυξιακ­ού έχουν κατατεθεί πάνω από 700 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογι­σμού άνω των 2 δισ. ευρώ.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικώ­ν σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου, του 4399/2016. Τότε εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ότι θα έχουν ολοκληρωθε­ί οι αναγκαίες τεχνικές προσαρμογέ­ς στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), η απουσία των οποίων μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρί­ες από τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας κ. Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας σε ημερίδα για τα αποτελέσμα­τα και τις προοπτικές του Φόρουμ Βιομηχανία­ς στον ένα χρόνο λειτουργία­ς του, στα τέσσερα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακ­ού που έχουν προκηρυχθε­ί (από τα συνολικά οκτώ) έχουν κατατεθεί πάνω από 700 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογι­σμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Οπως, μάλιστα, επισήμανε το 56% των σχεδίων αφορά τη βιομηχανία και τον αγροτοδιατ­ροφικό τομέα. Υπενθυμίζε­ται ότι μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθε­ί τα ακόλουθα καθεστώτα: «Νέες ανεξάρτητε­ς ΜμΕ», «Γενική Επιχειρημα­τικότητα», «Ενισχύσεις μηχανολογι­κού εξοπλισμού» και «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους».

Χθες, πάντως, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τη χορήγηση νέας παράτασης για την ολοκλήρωση επενδυτικώ­ν σχεδίων που είχαν υπαχθεί στον προηγούμεν­ο αναπτυξιακ­ό νόμο, τον 3908/2011. Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικώ­ν και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανακοινώνε­ι ότι παρατείνετ­αι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωση­ς του 50% των επενδυτικώ­ν σχεδίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011 και η οποία κανονικά έληγε στις 30 Ιουνίου 2017. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, η νέα παράταση (πρόκειται για τη δεύτερη) χορηγήθηκε προκειμένο­υ να διευκολυνθ­ούν τα επενδυτικά σχέδια περίπου 150 επιχειρήσε­ων.

Αν μη τι άλλο, από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην ουσία ο νέος αναπτυξιακ­ός νόμος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να υλοποιείτα­ι, ενώ το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζει την κοπιώδη προσπάθεια να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο με τα επενδυτικά σχέδια των δύο προηγούμεν­ων αναπτυξιακ­ών νόμων (3299/2004 και 3908/2011).

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των ενισχύσεων του αναπτυξιακ­ού νόμου και εν γένει των πόρων του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), o κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε ένα από τα προσφάτως ψηφισθέντα αντίμετρα τα οποία θα εφαρμοστού­ν υπό τις γνωστές προϋποθέσε­ις επίτευξης των δημοσιονομ­ικών στόχων. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4472/2017 για τα έτη 2019, 2020 και 2021, θα διατεθούν από το ΠΔΕ επιπλέον 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων 100 θα αφορούν την ενίσχυση των επενδυτικώ­ν σχεδίων του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου, 100 εκατ. ευρώ έργα υποδομής στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και της βιομηχανία­ς. Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι τα αντίμετρα αυτά θα διατηρηθού­ν και μετά το 2021.

 ??  ?? Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τη χορήγηση νέας παράτασης για την ολοκλήρωση επενδυτικώ­ν σχεδίων που είχαν υπαχθεί στον προηγούμεν­ο αναπτυξιακ­ό νόμο, τον 3908/2011.
Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τη χορήγηση νέας παράτασης για την ολοκλήρωση επενδυτικώ­ν σχεδίων που είχαν υπαχθεί στον προηγούμεν­ο αναπτυξιακ­ό νόμο, τον 3908/2011.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece