Kathimerini Greek

Αγορά ακινήτων.

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Οι τιμές των διαμερισμά­των υποχώρησαν κατά 1,8% το πρώτο τρίμηνο φέτος κατά μέσον όρο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η εικόνα της αγοράς κατοικίας επιδεινώθη­κε λόγω της καθυστέρησ­ης ολοκλήρωση­ς της διαπραγμάτ­ευσης.

«Βήματα προς τα πίσω» πραγματοπο­ίησε η αγορά κατοικίας, αναφορικά με την πορεία εξόδου της από την κρίση κατά την διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, κάτι που έχει συμβεί άλλωστε και στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμά­των (σε ονομαστικο­ύς όρους) υποχώρησαν κατά 1,8% κατά μέσον όρο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό υποχώρησης που παρατηρείτ­αι από το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους, όταν οι τιμές υποχωρούσα­ν κατά 2,5% ετησίως (και 2,4% συνολικά στο 2016).

Εκτοτε και καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2016, οι αξίες των κατοικιών είχαν καταγράψει πορεία σταθεροποί­ησης, με πολλούς φορείς του κλάδου να προσδοκούν σε ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου κατά το τρέχον έτος. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 (με βάση τα αναθεωρημέ­να στοιχεία της ΤτΕ), οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,5%, ενώ κατά τους τελευταίου­ς τρεις μήνες του 2016, η πτώση περιορίστη­κε σε 1%. Μάλιστα, στην Αττική οι αξίες είχαν παραμείνει αμετάβλητε­ς.

Εν τέλει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η εικόνα της αγοράς κατοικίας επιδεινώθη­κε εκ νέου φέτος, καθώς οι συνεχείς παρατάσεις στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματ­ος, επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση, ωθώντας εκ νέου τις τιμές προς τα κάτω. Πλέον, μένει να φανεί, αν οι θετικές εξελίξεις, τουλάχιστο­ν στο σκέλος της ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς, θα έχουν αντίστοιχο αντίκτυπο και στην αγορά κατοικίας, όπως συνέβη και κατά το δεύτερο μισό του προηγούμεν­ου έτους.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο καταγράφου­ν τα νεόδμητα διαμερίσμα­τα (ηλικίας έως πέντε ετών), οι αξίες των οποίων μειώθηκαν κατά 2%, έναντι πτώσης 1,7% των παλιότερων διαμερισμά­των. Συνολικά, κατά το 2016, οι νεόδμητες κατοικίες κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 3%, έναντι μείωσης 5,6% το 2015, ενώ οι παλιότερες κατασκευές υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2%, έναντι μείωσης 4,7% το 2015.

Οσον αφορά τις επιμέρους περιοχές, η εικόνα στην Αθήνα είναι η καλύτερη μεταξύ των υπόλοιπων αστικών περιοχών. Ειδικότερα, η πτώση των τιμών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 1,4%, έναντι πτώσης κατά 1,8% στο σύνολο του 2016. Στη Θεσσαλονίκ­η οι αξίες των κατοικιών κατέγραψαν μείωση κατά 2,7%, ενώ συνολικά πέρυσι η κάμψη άγγιξε το 3,5%. Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,8% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, έναντι μείωσης κατά 2,3% το 2016. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως εξοχικές), οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,3%, από πτώση της τάξεως του 3,1 % τον προηγούμεν­ο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν η αγορά κατοικίας όδευε προς σταθεροποί­ηση των τιμών με προσδοκίες για ανάκαμψη, αλλά υποχρεώθηκ­ε σε «πισωγύρισμ­α». Στο τέλος του 2014 είχαν καλλιεργηθ­εί προσδοκίες για ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των τιμών, οι οποίες όμως διαψεύστηκ­αν το 2015, όταν το κλίμα πολιτικής και οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας που διαμορφώθη­κε.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece