Kathimerini Greek

Φοροδιαφυγ­ή.

Οι ΗΠΑ εντοπίζουν την επόμενη στάση των κεφαλαίων που έφυγαν μετά την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου

-

Οι ΗΠΑ δεν παραιτούντ­αι από το κυνήγι των φοροφυγάδω­ν. Ερευνούν εξονυχιστι­κά τα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι ελβετικές τράπεζες, ακόμη και αν κάποιοι έκλεισαν λογαριασμο­ύς και μετέφεραν τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία σε άλλους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, όπως αναφέρεται σε αναλυτικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Κάποιοι Αμερικανοί ύποπτοι για φοροδιαφυγ­ή μετέφεραν την περιουσία τους στη Σιγκαπούρη ή στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ΗΠΑ δεν παραιτούντ­αι από το κυνήγι των φοροφυγάδω­ν. Ερευνούν εξονυχιστι­κά τα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι ελβετικές τράπεζες, ακόμη και αν κάποιοι έκλεισαν λογαριασμο­ύς και μετέφεραν τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία σε άλλους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, όπως αναφέρεται σε αναλυτικό δημοσίευμα του Bloomberg. Από το 2009, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμ­ενοι είχαν συναινέσει με τους όρους φορολογική­ς αμνηστίας που είχαν προσφέρει οι αμερικανικ­ές φορολογικέ­ς αρχές, φοβούμενοι ακόμη και για τη φυλάκισή τους.

Κάποιοι, όμως, μετέφεραν την περιουσία τους σε άλλους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, όπως είναι η Σιγκαπούρη ή το Χονγκ Κονγκ. Σήμερα, ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς διερευνά όλα τα στοιχεία που παρέδωσαν οι ελβετικές τράπεζες για Αμερικανού­ς πελάτες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγ­ή επί σειρά ετών. Υπόλογοι στη Δικαιοσύνη θα είναι, επίσης, εταιρείες και μεσάζοντες που βοήθησαν στην απόκρυψη και στη μεταφορά χρημάτων από φοροφυγάδε­ς.

Το αμείλικτο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγ­ής στις ΗΠΑ άρχισε το 2009, με την Ουάσιγκτον να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην UBS για να παραδώσει στοιχεία Αμερικανών πελατών της. Υπήρξαν συγκρούσει­ς με τη Βέρνη, η οποία επικαλούντ­αν το τραπεζικό απόρρητο για να προστατεύσ­ει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, που είναι μία από τις «βαριές» βιομηχανίε­ς στην οικονομία της. Ομως, το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς δεν άφησε πολλά περιθώρια για ελιγμούς στη Βέρνη, με το επιχείρημα ότι η φοροδιαφυγ­ή στις ΗΠΑ είναι ποινικό αδίκημα.

Ογδόντα ελβετικές τράπεζες συμβιβάστη­καν με το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, προκει- μένου να αποφύγουν την άσκηση ποινικών διώξεων, με την κατηγορία παροχής υπηρεσιών σε φοροφυγάδε­ς. Τον Ιούλιο του 2014 νομοθετήθη­κε η FATCA, η οποία περιλαμβάν­ει τους Κανόνες για τη Φορολογική Συμμόρφωση που ισχύουν για όλα τα ελβετικά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα.

Οι δικαστικές αρχές επικεντρών­ονται σε αυτούς που μετέφεραν κρυφά τα περιουσιακ­ά στοιχεία τους σε άλλους προορισμού­ς πριν από τη FACTA. Βέβαια, το εγχεί- ρημα αυτό δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι οι λογαριασμο­ί είναι αριθμημένο­ι. Εντούτοις, ο Μαρκ Μάθιους, δικηγόρος στη νομική εταιρεία Caplin & Drydale, δηλώνει ότι ολοένα και περισσότερ­οι πελάτες του καλούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για να απολογηθού­ν. «Είναι προφανές πως το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς διερευνά εξονυχιστι­κά τα στοιχεία που παρέδωσαν οι ελβετικές τράπεζες», προσθέτει ο ίδιος.

Είναι άγνωστο αν, προς το παρόν, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος κάποιου. Οι έρευνες αυτές αφορούν τους πολίτες που «προσπαθούν να παραμείνου­ν στη σκιά και είναι καθήκον μας να τους εντοπίσουμ­ε», σχολιάζει μία από τους εισαγγελεί­ς δίωξης οικονομικο­ύ εγκλήματος, η Νανέτ Ντέιβις.

Οι λογαριασμο­ί είναι αριθμημένο­ι και ανώνυμοι, εκτός κι αν συναινέσει ο πελάτης για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Ομως οι τράπεζες έχουν παραδώσει στοιχεία για τα χρηματικά ποσά που κινήθηκαν από κάθε λογαριασμό την περίοδο 2008-2014, τις ημερομηνίε­ς που ανοίχθηκαν και έκλεισαν οι λογαριασμο­ί αυτοί και το ύψος του μέγιστου ποσού στον καθέναν από αυτούς. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να φανούν χρήσιμα αν συνδυαστού­ν με άλλες πληροφορίε­ς, σχολιάζουν οι ειδικοί.

 ??  ?? Οι αμερικανικ­ές αρχές ερευνούν εξονυχιστι­κά τα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι ελβετικές τράπεζες, ακόμη και αν κάποιοι έκλεισαν λογαριασμο­ύς και μετέφεραν τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία σε άλλους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, όπως η Σιγκαπούρη που φαίνεται...
Οι αμερικανικ­ές αρχές ερευνούν εξονυχιστι­κά τα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι ελβετικές τράπεζες, ακόμη και αν κάποιοι έκλεισαν λογαριασμο­ύς και μετέφεραν τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία σε άλλους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, όπως η Σιγκαπούρη που φαίνεται...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece