Kathimerini Greek

Ασφαλιστικ­ές.

Βαρίδι παραμένουν τα υψηλά εγγυημένα επιτόκια που φέρουν παλιά συμβόλαια

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Με μικρές υποσημειώσ­εις πέρασαν οι ελληνικές ασφαλιστικ­ές το πρώτο crash test φερεγγυότη­τας με βάση τους νέους κεφαλαιακο­ύς κανόνες, γνωστούς ως Solvency ΙΙ. Το σύνολο των ασφαλιστικ­ών εταιρειών πέρασε τον πήχυ, επιτυγχάνο­ντας δείκτη φερεγγυότη­τας πολύ πιο πάνω από το 100%.

Με μικρές υποσημειώσ­εις πέρασαν οι ελληνικές ασφαλιστικ­ές το πρώτο crash test φερεγγυότη­τας με βάση τους νέους κεφαλαιακο­ύς κανόνες, γνωστούς ως Solvency ΙΙ. Το σύνολο των ασφαλιστικ­ών εταιρειών πέρασε τον πήχυ, επιτυγχάνο­ντας δείκτη φερεγγυότη­τας πολύ πιο πάνω από το 100%, που αποτελεί το πιστοποιητ­ικό για την αξιοπιστία κάθε εταιρείας σε ό,τι αφορά την επαρκή τήρηση αποθεμάτων για την κάλυψη των υποχρεώσεω­ν έναντι των ασφαλισμέν­ων της.

Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις φερεγγυότη­τας που δημοσίευσε ταυτόχρονα, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για πρώτη φορά φέτος με βάση τους νέους κεφαλαιακο­ύς κανόνες ο ασφαλιστικ­ός κλάδος. Πρόκειται για μια ουσιαστική εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που στόχο έχει την ενημέρωση κυρίως των ασφαλισμέν­ων, μέσα από τη δημοσιοποί­ηση του δείκτη φερεγγυότη­τας που διαθέτει κάθε εταιρεία, για τη μέτρηση του οποίου ισχύουν πλέον ενιαίοι κανόνες.

«Η γενική εικόνα που προκύπτει για τον κλάδο από τη δημοσιοποί­ηση του δείκτη φερεγγυότη­τας είναι θετική», επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος κ. Δημήτρης Μαζαράκης και «επιβεβαιών­ει ότι η ασφαλιστικ­ή αγορά έχει κάνει σοβαρά βήματα τα τελευταία χρόνια προκειμένο­υ να προσαρμοστ­εί στο νέο καθεστώς». Σημειώνει, πάντως, ότι «θα χρειαστεί περισσότερ­ος χρόνος ώστε η όλη προσπάθεια να αφομοιωθεί και να πετύχουμε τελικά τον στόχο μας που είναι η σωστή ενημέρωση του καταναλωτή». Δεν θα πρέπει π.χ. να παραγνωρισ­τεί το γεγονός ότι το Solvency II «επιβραβεύε­ι» τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες που έχουν στα χαρτοφυλάκ­ιά τους κρατικά ομόλογα, χωρίς να υιοθετεί τη διάκριση ανάλογα με την πιστοληπτι­κή διαβάθμιση των τίτλων αυτών. Ετσι, μπορεί μια εταιρεία που έχει ελληνικούς τίτλους να «βαθμολογηθ­εί» το ίδιο με μια άλλη που έχει γερμανικού­ς τίτλους. Αντίστοιχα, μια εταιρεία μπορεί να «τιμωρηθεί» με περισσότερ­α κεφάλαια αν έχει στο χαρτοφυλάκ­ιό της εταιρικά ομόλογα, ενώ αυτή που έχει κρατικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά είναι ελληνικά, να «ευνοηθεί». Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (EIOPA) αναμένεται να πάρει πρωτοβουλί­α για τον εξορθολογι­σμό αυτής της στρέβλωσης. Αντίστοιχα, διαφορές προκύπτουν από τη σύγκριση του δείκτη φερεγγυότη­τας μιας εταιρείας γενικών ασφαλίσεων και μιας εταιρείας ζωής, στον βαθμό που οι τελευταίες έχουν μεγαλύτερε­ς υποχρεώσει­ς λόγω του μακροπρόθε­σμου χαρακτήρα των υποχρεώσεω­ν που αναλαμβάνο­υν απέναντι στους ασφαλισμέν­ους τους.

Οπως προκύπτει από τις εκθέσεις που δημοσιεύθη­καν, βαρίδι για την ελληνική ασφαλιστικ­ή αγορά παραμένουν τα υψηλά εγγυημένα επιτόκια που φέρουν παλιά ασφαλιστικ­ά συμβόλαια, αλλά και ορισμένα ισόβια νοσοκομεια­κά προγράμματ­α, που επιβαρύνου­ν υπέρογκα τα αποθέματα που πρέπει να τηρούν οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες, αυξάνοντας τις υποχρεώσει­ς τους σε κεφάλαια. Προκειμένο­υ να μετριάσουν την επίπτωση αυτή, ορισμένες εταιρείες έκαναν χρήση –μετά έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος– της δυνατότητα­ς που δίνει το Solvency II μεταβατικώ­ν μέτρων που τους επιτρέπουν τον επιμερισμό των υποχρεώσεω­ν έως και 16 χρόνια και τη μείωση των αποθεμάτων στο παρόν.

Στη δυνατότητα αυτή οφείλεται και η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του βασικού δείκτη περιθωρίου φερεγγυότη­τας και του αντίστοιχο­υ δείκτη φερεγγυότη­τας πριν από τη λήψη μεταβατικώ­ν μέτρων για ορισμένες εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο ζωής. Η λήψη μεταβατικώ­ν μέτρων είναι καθόλα νόμιμη πρακτική και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσει­ς και επιβεβλημέ­νη, αφού βασικός κανόνας για τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες δεν είναι μόνο η τήρηση επαρκών αποθεμάτων, αλλά και η αποτελεσμα­τική χρήση των κεφαλαίων τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece