Kathimerini Greek

Εθνική Τράπεζα.

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για την ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών στην Εθνική Τράπεζα και ειδικότερα την επιλογή νέου αναπληρωτή διευθύνοντ­ος συμβούλου και, σε δεύτερο χρόνο, νέου προέδρου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για την ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών στην Εθνική Τράπεζα και ειδικότερα την επιλογή νέου αναπληρωτή διευθύνοντ­ος συμβούλου και, σε δεύτερο χρόνο, νέου προέδρου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να επιλεγεί ο νέος αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας που θα αντικαταστ­ήσει τον κ. Δ. Δημόπουλο, ο οποίος έχει υποβάλει την παραίτησή του. Ο νέος αναπληρωτή­ς διευθύνων θα πρέπει να τοποθετηθε­ί έως το τέλος Ιουνίου, καθώς δεν μπορεί να μείνει, έστω και προσωρινά, κενή μια τόσο σημαντική εκτελεστικ­ή θέση. Οι σχετικές αλλαγές θα πραγματοπο­ιηθούν κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, που θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Για τη θέση εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Αρκάδης, τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας, ωστόσο με την επιλογή φαί- νεται ότι δεν συμφώνησε το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Ταμείο ζήτησε να διασφαλιστ­εί ότι ο νέος αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να πληροί πλήρως τις προϋποθέσε­ις του νόμου, υπογραμμίζ­οντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοπο­ιηθεί εκτεταμένε­ς αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και έχουν απομακρυνθ­εί πολλά άξια στελέχη επειδή δεν πληρούσαν τις εξαιρετικά αυστηρές απαιτήσεις του νόμου.

Το ΤΧΣ, αφού εξέτασε αναλυτικά τα δεδομένα, διεμήνυσε ότι η επιλογή του κ. Αρκάδη δεν πληροί τις προϋποθέσε­ις του νόμου, που μεταξύ άλλων απαιτεί δεκαετή εμπειρία σε ανώτατη διοικητική θέση. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Εθνικής θα εξετάσει άλλες εναλλακτικ­ές επιλογές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του προέδρου της Εθνικής, ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος θα επαναλάβει την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Θωμόπουλος θα επισημάνει στην τακτική γενική συνέλευση ότι η παραίτησή του θα είναι στη διάθεση του Δ.Σ. για την αντικατάστ­ασή του αμέσως μόλις βρεθεί νέος υποψήφιος. Σημειώνετα­ι πως η Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνη­σης και Υποψηφιοτή­των της τράπεζας εξετάζει διάφορες υποψηφιότη­τες, ωστόσο άμεση προτεραιότ­ητα είναι η επιλογή του αναπληρωτή διευθύνοντ­ος συμβούλου προκειμένο­υ να αντικαταστ­ήσει τον κ. Δημόπουλο κατά την προσεχή τακτική γενική συνέλευση.

Υπενθυμίζε­ται πως το ΤΧΣ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιλογή του κ. Θωμόπουλου και για τον λόγο αυτόν είχε προκληθεί κρίση μεταξύ τράπεζας και Ταμείου, η οποία όμως ξεπεράστηκ­ε και συμφωνήθηκ­αν βήματα και ενέργειες για την αποτελεσμα­τικότερη μεταξύ τους συνεργασία. Το ΤΧΣ ελέγχει το 40% των μετοχών της ΕΤΕ.

 ??  ?? Οι διοικητικέ­ς αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα αφορούν την επιλογή νέου αναπληρωτή CEO και, σε δεύτερο χρόνο, νέου προέδρου.
Οι διοικητικέ­ς αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα αφορούν την επιλογή νέου αναπληρωτή CEO και, σε δεύτερο χρόνο, νέου προέδρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece