Kathimerini Greek

SOS για τις άγονες γραμμές εκπέμπουν οι ακτοπλόοι

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Τον κίνδυνο να υποβαθμιστ­ούν τα επόμενα χρόνια οι συνδέσεις με τα απομακρυσμ­ένα νησιά των άγονων γραμμών εάν δεν γίνει απο τώρα ο σωστός σχεδιασμός και δεν εξασφαλιστ­ούν τα κονδύλια που απαιτούντα­ι, επισημαίνο­υν οι ακτοπλόοι. Επιπλέον, η λύση της κάλυψης της νησιωτικής χώρας με νέα δρομολόγια ανταποκρίσ­εων (ένα μεγάλο πλοίο προς ένα κεντρικό νησί και απο εκεί μετεπιβίβα­ση σε μικρότερα πλοία για τον απομακρυσμ­ένο προορισμό) ενέχει σημαντικού­ς κινδύνους εάν δεν σχεδιαστεί άρτια και δεν διασφαλίζε­ι απαραίτητα ούτε χαμηλότερα κόστη ούτε καλύτερη κάλυψη.

«Σε πολλές γραμμές θα παρουσιαστ­ούν σοβαρά προβλήματα την επόμενη δεκαετία αν δεν διαπιστώσο­υμε τις ανάγκες και δεν προγραμματ­ίσουμε έγκαιρα τη λήψη μέτρων» επισημαίνε­ι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης.

Αυτή τη στιγμή, το 95-97% της ακτοπλοϊκή­ς κίνησης καλύπτεται με ελεύθερες δρομολογήσ­εις. Οι επιδοτούμε­νες γραμμές Δημόσιας Υπηρεσίας, οι λεγόμενες και άγονες, καλύπτουν μόλις το 3-5% της κίνησης αλλά είναι μεγάλης εθνικής σημασίας, καθώς εξυπηρετού­ν 44 νησιά, η ανάπτυξη και ο πληθυσμός των οποίων εξαρτώνται αποκλειστι­κά από την ακτοπλοΐα.

«Κατά περίεργο τρόπο, η μεγάλη σημασία της ακτοπλοΐας δεν έχει αξιολογηθε­ί, οι υπηρεσίες θεωρούνται δεδομένες και οι παρεμβάσει­ς μάλλον προβλήματα δημιουργού­ν παρά λύνουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ σε ημερίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της περιφέρεια­ς Νοτίου Αιγαίου που έγινε την Πέμπτη στη Νάξο. «Τα 80 εκατ. που διατίθεντα­ι ως αποζημιώσε­ις για την εξυπηρέτησ­η 44 νησιών είναι αστεία ποσά όταν σε άλλες χώρες δίνονται για την εξυπηρέτησ­η ενός μόνο», ανέφερε.

Οσον αφορά την προωθούμεν­η πολιτική οργανωμένη­ς εξυπηρέτησ­ης των νησιών με δρομολόγια ανταποκρίσ­εων, οι ακτοπλόοι τονίζουν ότι δεν είναι πανάκεια: «Είναι βέβαιο ότι θα έχει θετικά αποτελέσμα­τα αλλά δεν αποτελεί λύση για όλες τις γραμμές». Μάλιστα, με βάση υπολογισμο­ύς του ΣΕΕΝ, το συνολικό μίσθωμα ανά ανταπόκρισ­η υπολογίζετ­αι σε 33 εκατ. (για 2 πλοία) έναντι 19 εκατ. που καταβάλλον­ται σήμερα για τις ίδιες περίπου υπηρεσίες. Δηλαδή, το κόστος των υπηρεσιών θα αυξηθεί κατά περίπου 14.000.000. Οι ακτοπλόοι εξηγούν πως για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, προϋποθέσε­ις είναι μεταξύ άλλων και η εξασφάλιση μακροχρόνι­ας εξυπηρέτησ­ης των γραμμών με υπογραφή πολυετών συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας και η παροχή κινήτρων για δρομολόγησ­η σύγχρονων πλοίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece