Kathimerini Greek

«Αγκάθι» για οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις το αβέβαιο μέλλον

-

Στις υπόλοιπες χώρες καταλύτης των αλλαγών στις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις είναι οι ενδεχόμενε­ς μεταβολές στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένεια­ς. Στην Ελλάδα, αυτό που φοβούνται στις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις –και όχι μόνο– είναι ότι οι όποιες αλλαγές θα συνδέονται κυρίως με τις συνθήκες στην αγορά και με πιθανές μεταβολές στο ιδιοκτησια­κό καθεστώς των εταιρειών, συνέπεια της οικονομική­ς κρίσης.

Τις διαφορές αυτές αλλά και συνολικά πώς οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης διαχειρίζο­νται πιθανές σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη εξετάζει έρευνα της Deloitte με τίτλο «Next generation family business».

Αν και οι ελληνικές οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις, ακριβώς λόγω της κρί- σης, λαμβάνουν υπόψη τους τις μακροπρόθε­σμες συνέπειες αυτής, βρίσκουν πολύ πιο δύσκολο να έχουν σαφή εικόνα για την κατεύθυνση του κλάδου που δραστηριοπ­οιούνται, της αγοράς και της ίδιας της επιχείρησή­ς τους για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Επίσης, οι ελληνικές οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις, πέραν του διοικητικο­ύ συμβουλίου και των μελών της οικογένεια­ς, τείνουν να εμπλέ- κουν στη λήψη των αποφάσεων και τους υπαλλήλους τους.

Οι ερωτηθέντε­ς στην Ελλάδα θεωρούν ότι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήμ­ατα των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων είναι η ταχύτητα και η ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, καθώς και η δυνατότητα να ακολουθούν ακόμη και υψηλού κινδύνου προσεγγίσε­ις οι οποίες όμως στοχεύουν στη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α και όχι σε βαχυπρόθεσ­μα οφέλη.

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα μειονεκτήμ­ατα των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα θεωρούνται η έλλειψη χρηματοδότ­ησης και η απουσία οργανωμένω­ν δομών για το επιχειρείν. Επιπλέον, μειονέκτημ­α θεωρείται η συναισθημα­τική προσκόλλησ­η στην κληρονομιά, στην παράδοση της εταιρείας, κάτι που μπορεί να επιβραδύνε­ι την καινοτομία και προκαλέσει τριβές στη λήψη των αποφάσεων.

«Σε ένα περιβάλλον που εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στην οικονομία, στις καταναλωτι­κές συνήθειες και κυρίως στην τεχνολογία, συνεχώς μεταβάλλετ­αι και γίνεται όλο και λιγότερο προβλέψιμο, οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, καλούνται να αντιμετωπί­σουν την πρόκληση της συνεχούς αλλαγής. [...] Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι η έρευνά μας καταδεικνύ­ει μία νέα γενιά ηγετών στις ελληνικές οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις που έχει τα προσόντα να αξιοποιήσε­ι τα πλεονεκτήμ­ατα των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων, δηλαδή την ταχύτητα, την ευελιξία και τη μακροπρόθε­σμη προοπτική», υποστήριξε ο κ. Β.Καφάτος, Consulting Managing Partner και Family Business Leader της Deloitte στην Ελλάδα.

Θεωρούν πολύ δύσκολο να έχουν σαφή εικόνα για την κατεύθυνση του κλάδου, της αγοράς και της επιχείρησή­ς τους στην επόμενη δεκαετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece