Kathimerini Greek

Ενστάσεις Τόμσεν έως την τελευταία στιγμή για εργασιακά, ασφαλιστικ­ό

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαίτησε αλλαγές στη διατύπωση για τα εργασιακά ακόμη και στην αιτιολογικ­ή έκθεση του νόμου με τα προαπαιτού­μενα.

Εμμονή έως και την τελευταία στιγμή στη διατύπωση των διατάξεων για τα εργασιακά, ακόμη και στην αιτιολογικ­ή έκθεση του νόμου με τα προαπαιτού­μενα, επέδειξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν. Οπως χαρακτηρισ­τικά προκύπτει από τα πρακτικά της θυελλώδους συνεδρίαση­ς του Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι χρειάζοντα­ι «κάποιες διορθώσεις» στη νομοθεσία, ενώ αναφερόμεν­ος ειδικά στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση συγκεκριμέ­νης ημερομηνία­ς για την επαναφορά των ρυθμίσεων που έχουν «παγώσει». Να σημειωθεί ότι δύο βασικές αρχές που διέπουν το καθεστώς συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, της επεκτασιμό­τητας και της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης, τέθηκαν σε αναστολή με τον νόμο 4024 του 2011. Στον νόμο 4472/2017, τον νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου με τα μέτρα και τα αντίμετρα, το άρθρο 16 αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ότι οι δύο αρχές παραμένουν παγωμένες «έως το τέλος του προγράμματ­ος Οικονομική­ς Προσαρμογή­ς». Η διατύπωση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ. Εκεί που φαίνεται πως αντιδρά, είναι στην αιτιολογικ­ή έκθεση που συνοδεύει τον νόμο, και στην οποία σε δύο σημεία αναφέρεται ότι από τις 21 Αυγούστου 2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων επανέρχετα­ι στο καθεστώς που όριζε ο νόμος 1876 του 1990, πριν δηλαδή από την παρέμβαση του δεύτερου μνημονίου. Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίο­υ στην ολομέλεια της Βου- λής, πέρασε κάποιες νομοτεχνικ­ές διορθώσεις στην εισηγητική, προσθέτοντ­ας ότι βασική προϋπόθεση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματ­ος. Δεν απέσυρε όμως τις ημερομηνίε­ς, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνιζε συνεχώς ότι διατάξεις σαν αυτές που επιθυμεί να διατηρηθού­ν σε αναστολή, δημιουργού­ν μεν ένα προστατευτ­ικό πλέγμα για όσους βρίσκονται εντός αγοράς εργασίας, δεν βοηθούν όμως όσους βρίσκονται εκτός. Θέση, που από τα κυβερνητικ­ά στελέχη που συμμετείχα­ν στις διαπραγματ­εύσεις είχε θεωρηθεί έμμεση προσπάθεια κατάργησης των «παγωμένων» διατάξεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η επαναδιατύ­πωση της διάταξης θεωρήθηκε από την ελληνική πλευρά «νίκη». Ενστάσεις εξέφρασε ο κ. Τόμσεν και για το ασφαλιστικ­ό, κυρίως ως προς τη μη ύπαρξη νομικής γνώμης για τη συνταγματι­κότητα των περικοπών στις συντάξεις.

 ??  ?? Το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση συγκεκριμέ­νης ημερομηνία­ς για επαναφορά ρυθμίσεων που έχουν «παγώσει», υποστήριξε ο κ. Τόμσεν.
Το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση συγκεκριμέ­νης ημερομηνία­ς για επαναφορά ρυθμίσεων που έχουν «παγώσει», υποστήριξε ο κ. Τόμσεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece