Kathimerini Greek

Αρχές Ιουνίου η έκδοση εταιρικού ομολόγου από Sunlight

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Ετοιμη είναι η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων να υποδεχθεί τη Sunlight, την πρώτη μη εισηγμένη εταιρεία που θα εκδώσει ομολογίες. Οι ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για την έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου της θυγατρικής του ομίλου Olympia, συμφερόντω­ν του επιχειρημα­τία Πάνου Γερμανού. Η έγκριση του ενημερωτικ­ού δελτίου της δημόσιας προσφοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς αναμένεται στις επόμενες συνεδριάσε­ις.

Με έδρα την Ξάνθη, η Sunlight είναι εξαγωγική επιχείρηση, αφού οι εξαγωγές καλύπτουν το 98% του συνολικού κύκλου εργασιών. Είναι αξιοσημείω­το ότι το 2016 η ζήτηση για μπαταρίες Sunlight από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 60%. Η εταιρεία σχεδιάζει την περαιτέρω διείσδυση στις αγορές της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και στη δυναμική είσοδό της στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Sunlight παρουσίασε αποτελέ- σματα ρεκόρ το 2016, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 23% και να ανέρχεται στα 168,4 εκατ., αλλά και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να ξεπερνούν τα 17 εκατ. παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 29%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου της εταιρείας, ήτοι το 66%, αφορά την αγορά των μπαταριών έλξης, δηλαδή των μπαταριών που χρησιμοποι­ούν οι εταιρείες logistics για τα περονοφόρα οχήματα. Η εταιρεία ελέγχει το 9% της παγκόσμιας αγοράς σε αυτή την κατηγορία και ανταγωνίζε­ται επί ίσοις όροις κολοσσούς.

Μετά τη Sunlight αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να ακολουθήσο­υν και οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις των ομίλων Μυτιληναίο­υ και Τέρνα Ενεργειακή. Είναι προφανές πως η φετινή επιτυχημέν­η έκδοση του ΟΠΑΠ λειτουργεί ως μαγνήτης και για άλλες εισηγμένες της υψηλής και μέσης κεφαλαιοπο­ίησης. Επίσης ενδιαφέρον για την έκδοση ομολογιών έχει εκδηλώσει μέσω τράπεζας και μία εταιρεία διαχείριση­ς πλοίων που δραστηριοπ­οιείται στο εξωτερικό και ανήκει σε Ελληνα εφοπλιστή. Να σημειώσουμ­ε ότι χθες το εισηγμένο ομόλογο του ΟΠΑΠ εμφάνισε μέση τιμή στα 101,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στα 2,93%, ενώ το εταιρικό ομόλογο της Housemarke­t (Fourlis) αποτιμήθηκ­ε στα 102,15 λεπτά με την απόδοση να διαπραγματ­εύεται στο 4,45%.

Η εταιρεία παρουσίασε αποτελέσμα­τα-ρεκόρ το 2016, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 23%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece