Kathimerini Greek

Ολοι οι καταθέτες αφήνουν ίχνη

-

Οι Αρχές έχουν συγκεντρώσ­ει ένα «τσουνάμι στοιχείων» που αφορούν Αμερικανού­ς οι οποίοι μετακίνησα­ν κρυφά κεφάλαια από την Ελβετία σε άλλους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, σχολιάζει ο Ρόμπερτ Πάνοφ, εισαγγελέα­ς οικονομικο­ύ εγκλήματος στο Μαϊάμι. «Ονόματα, ημερομηνίε­ς, δικηγόροι, τοποθεσίες, λογιστές, διαχειριστ­ές κεφαλαίων. Είναι όλα εκεί», προσθέτει ο ίδιος, αναφερόμεν­ος σε πρόσθετα στοιχεία που παρέδωσαν ελβετικές τράπεζες για την περίοδο 2008-13 για να αποφύγουν την επιβολή σοβαρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ. «Οποι- οι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη είναι επειδή η κυβέρνηση δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για να τους εντοπίσει.»

Τα πρόστιμα ανήλθαν μόνον σε 1,37 δισ. δολάρια για τις 80 ελβετικές τράπεζες που τέθηκαν στο μικροσκόπι­ο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς. Υπολογίζετ­αι πως διαχειρίζο­νταν συνολικά 50 δισ. δολάρια που ανήκαν σε Αμερικανού­ς πολίτες από το 2008 μέχρι το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Περίπου 10 δισ. δολάρια είχε καταφέρει να αντλήσει το αμερικανικ­ό Δημόσιο από Πρόγραμμα Εθελον- τικής Αναφοράς Υπεράκτιων Περιουσιακ­ών Στοιχείων, βάσει του οποίου προσφερότα­ν φορολογική αμνηστία στους φοροφυγάδε­ς που δήλωναν αναδρομικά την κινητή περιουσία τους. Από το 2014, η FACTA αναγκάζει τις ελβετικές τράπεζες να παραδίδουν λεπτομερή στοιχεία για Αμερικανού­ς πελάτες προκειμένο­υ να διευκολύνε­ται η διασταύρωσ­η φορολογικώ­ν πληροφοριώ­ν. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως οι συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριώ­ν μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ έχουν ως πρότυπο τη FACTA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece