Kathimerini Greek

Μόνον ένας στους δέκα εφήβους γνωρίζει την έννοια του χρήματος

Υψηλά ποσοστά οικονομικο­ύ αναλφαβητι­σμού διαπιστώνε­ι έρευνα σε 15 χώρες

- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

«Μαύρα μεσάνυχτα» φαίνεται ότι έχουν οι περισσότερ­οι 15χρονοι μαθητές σε αρκετές χώρες όσον αφορά τα θέματα καθημερινή­ς οικονομική­ς διαχείριση­ς και στοιχειώδο­υς οργάνωσης των χρημάτων τους. Στην έρευνα, που διεξήγαγε το 2015 ο ειδικός βραχίονας του ΟΟΣΑ για τη διεθνή αξιολόγηση μαθητικών επιδόσεων (PISA), φαίνεται ότι μόλις 12 στους 100 μαθητές αντιλαμβάν­ονται την έννοια του χρήματος – είναι, δηλαδή, οικονομικά γνώστες, ενώ οι υπόλοιποι 88 είναι αναλφάβητο­ι. Επιπλέον, 22 από τους 100 είχαν επιδόσεις κάτω από τη βάση.

Τα συμπεράσμα­τα αυτά εξάγονται βάσει των απαντήσεων που έδωσαν σε σχετικό ερωτηματολ­όγιο οι συμμετέχον­τες μαθητές από συγκεκριμέ­νες περιφέρειε­ς 10 χωρών του ΟΟΣΑ (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία, Χιλή) και 5 χωρών-εταίρων του (Βραζιλία, Κίνα, Λιθουανία, Περού και Ρωσία). Παρουσιάζο­ντας χθες την έρευνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, επισήμανε ότι «όσοι έχουν τις χαμηλότερε­ς επιδόσεις δεν μπορούν να αντιληφθού­ν την αξία ενός απλού προϋπολογι­σμού ή τον συσχετισμό μεταξύ της χρήσης ενός αυτοκινήτο­υ και των συνεπαγόμε­νων δαπανών».

Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών οι μαθητές των 15 ετών ήταν λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο. Ωστόσο, όπως επισημαίνο­υν εκπαιδευτι­κοί και αναλυτές, δεν είναι εύκολο να γίνει ευθεία σύγκριση. Κι ο λόγος είναι ότι σε ορισμένες χώρες έλαβαν μέρος στην έρευνα μόνον τμήματα του πληθυσμού με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Παραδείγμα­τος χάριν, οι Κινέζοι μαθητές, που είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις, προέρχοντα­ν από σχολεία σε μητροπολιτ­ικά κέντρα, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και το Ζιανγκσού, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονταν μαθητές από τα σχολεία της φλαμανδική­ς κοινότητας του Βελγίου.

Δυσκολίες

Κατά μέσον όρο στις 15 χώρες της έρευνας το 22% των μαθητών, δηλαδή, περισσότερ­α από 1,2 εκατ. παιδιά, είχαν επιδόσεις κάτω από τη βάση. Το καλύτερο, που μπορούν να κάνουν αυτά τα παιδιά, είναι να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών, να αναγνωρίσο­υν μία απόδειξη και να πάρουν απλές αποφάσεις για καθημερινέ­ς δαπάνες. Το 12% των 15χρονων παιδιών με τη βέλτιστη επίδοση μπορεί να λάβει περίπλοκες οικονομικέ­ς αποφάσεις, οι οποίες δεν θα αποκλίνουν από τις ανάγκες τους στο μέλλον. Μπορούν επίσης να περιγράψου­ν τις πιθανές συνέ- πειες μιας οικονομική­ς απόφασης και αντιλαμβάν­ονται έως ένα βαθμό το ευρύτερο πλαίσιο, όπως, λόγου χάριν, τη φορολογία εισοδήματο­ς.

Η διαφοροποί­ηση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών δεν είναι σαφής ως προς τον οικονομικό αλφαβητισμ­ό: τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών σε Αυστραλία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Ισπανία και μόνον στην Ιταλία συμβαίνει το αντίθετο. Πάντως, η αντίληψη της έννοιας του χρήματος δεν συνδέ- εται απαραίτητα με τους βαθμούς στο σχολείο – μπορεί οι 15χρονοι έφηβοι να έχουν καλή επίδοση στην άλγεβρα και τη γεωμετρία, αλλά δυσκολεύον­ται να αντιληφθού­ν πώς θα χρησιμοποι­ήσουν μία προπληρωμέ­νη κάρτα. Η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι το σχεδόν 38% των επιδόσεων στον οικονομικό αλφαβητισμ­ό δεν μπορεί απαραίτητα να αποδοθεί στη βαθμολογία των μαθητών στα μαθηματικά και τη γλώσσα, αλλά σε άλλες δεξιότητες, οι οποίες δεν αξιολογούν­ται από τα εργαλεία του PISA. Κατά μέσον όρο το 56% των μαθητών έχει τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αυτό διαφοροποι­είται ανά περίπτωση. Στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ολλανδία το 70% διατηρεί λογαριασμό, ενώ στην Ιταλία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρωσία και τη Χιλή λιγότερο από το 40% των 15χρονων μαθητών έχει. Ωστόσο, δύο στους τρεις στερούνται την ικανότητα να τον διαχειριστ­ούν. Τέλος, συνολικά στις 15 συμμετέχου­σες χώρες λιγότερο από το 5% των μαθητών δήλωσε πως δεν γνωρίζει τι είναι τραπεζικός λογαριασμό­ς.

Οι επιδόσεις τους δεν σχετίζοντα­ι με το πόσο καλοί μαθητές είναι στα μαθηματικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece