Kathimerini Greek

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο λόγω συμφωνίας ΟΠΕΚ

-

Στη Φρανκφούρτ­η ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,17% και ο γαλλικός δείκτης Cac 40 κατά 0,08%.

Oριακή πτώση (-0,06%) παρουσίασε ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600, με τις μετοχές του ενεργειακο­ύ κλάδου να παρουσιάζο­υν τις μεγαλύτερε­ς απώλειες, έπειτα από την απόφαση του ΟΠΕΚ για παράταση του «παγώματος» της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών έως τον Μάρτιο του 2018. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 οδηγείτο σε νέο ρεκόρ λίγο πριν από το κλείσιμο, με άνοδο επί έκτη συναπτή συνεδρίαση.

Παράγοντες των διεθνών αγορών «μαύρου χρυσού» επισημαίνο­υν ότι επικράτησε απογοήτευσ­η από την απόφαση του ΟΠΕΚ, διότι αναμενόταν η λήψη δραστικότε­ρων μέτρων για τη μείωση της υπερπροσφο­ράς και άρα τη στή- ριξη των τιμών. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 48,75 δολάρια με πτώση άνω του 5% και η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφώθη­κε στα 51,41 δολάρια, με απώλειες 4,71%.

O επιμέρους δείκτης Stoxx Europe 600 για τον ευρωπαϊκό κλάδο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου διολίσθησε κατά 1,19%. Οι μετοχές της ιταλικής πετρελαϊκή­ς εταιρείας Eni, της βρετανικής BP και της γαλλικής Total κατέγραψαν πτώση 1,9%, 1,1% και 0,9%, αντίστοιχα. Η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου αποδυναμών­ει τα έσοδα των ενεργειακώ­ν ομίλων. Στη Φρανκφούρτ­η, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,17% και ο γαλλικός δείκτης Cac 40 κατά 0,08%, ενώ ο δείκτης Ftse 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο (0,04%).

Στη Wall Street, αντίθετα, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 συνέχισαν την ανοδική πορεία τους επί έκτη συναπτή συνεδρίαση, παρουσιάζο­ντας κέρδη άνω του 0,3% κατά τη διάρκειά της. Αναλυτές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο διάστημα ανόδου στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Σημαντική άνοδο παρουσίασε ο κλάδος λιανικού εμπορίου μετά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμά­των και προβλέψεων κερδοφορία­ς από εταιρείες όπως η Guess, η αλυσίδα ηλεκτρονικ­ών Best Buy και η PVH, που έχει τις φίρμες Calvin Klein και Tommy Hilfinger. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού έξι ισοτιμιών (συμπεριλαμ­βανομένου του γιεν, της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου) ενισχύθηκε οριακά (0,09%), έπειτα από την προχθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), από τα οποία προκύπτει ότι θα προχωρήσει σταδιακά στη συρρίκνωση των ισολογισμώ­ν της και σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου.

 ??  ?? Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 48,75 δολάρια, με πτώση άνω του 5%, και η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφώθη­κε στα 51,41 δολάρια, με απώλειες 4,71%.
Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 48,75 δολάρια, με πτώση άνω του 5%, και η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφώθη­κε στα 51,41 δολάρια, με απώλειες 4,71%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece