Kathimerini Greek

Ρεκόρ δεκαετίας στα ντιλ μεταξύ εταιρειών ΗΠΑ και Ευρώπης

Στα 153,2 δισ. από αρχές του έτους, ποσό αυξημένο κατά 82% σε σχέση με πέρυσι

-

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας ανέρχονται οι συγχωνεύσε­ις και εξαγορές μεταξύ αμερικανικ­ών και ευρωπαϊκών εταιρειών από την αρχή του έτους.

Το ύψος των διασυνορια­κών συμφωνιών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 153,2 δισ. ευρώ, με τις αμερικανικ­ές εταιρείες να αναζητούν ευκαιρίες που θα τις βοηθήσουν να αναπτυχθού­ν ταχύτερα και να εκμεταλλεύ­ονται την άνοδο του δολαρίου τους προηγούμεν­ους μήνες, ώστε να εξαγοράσου­ν φθηνότερα ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η συμφωνία, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, για τη συγχώνευση της αμερικανικ­ής εταιρείας χημικών Huntsman Corp. και της ελβετικής ανταγωνίστ­ριάς της Clariant AG, που ανακοινώθη­κε την περασμένη Δευτέρα, αποτελεί την πλέον πρόσφατη περίπτωση μεγάλης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, το ύψος των διασυνορια­κών εξαγορών και συγχωνεύσε­ων, στα 153,2 δισ. ευρώ, είναι αυξημένο κατά 82% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστο­ν το 2007. Η έκρηξη των διασυνορια­κών εξαγορών και συγχωνεύσε­ων εξηγείται από την αισιοδοξία που επικράτησε στα χρηματιστή­ρια παγκοσμίως μετά την εκλογή του κ. Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο.

Αισιόδοξες και ενισχυμένε­ς από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ μετά την εκλογή Τραμπ (σήμερα η ισοτιμία έχει υποχωρήσει περίπου στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από τις αμερικανικ­ές εκλογές), οι αμερικανικ­ές εταιρείες άρχισαν να εξαγοράζου­ν ευρωπαϊκές ανταγωνίστ­ριές τους. Η διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. διευκόλυνε ακόμη περισσότερ­ο τις αμερικανικ­ές εταιρείες που αναζητούν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες, ώστε να ενισχύσουν την κερδοφορία τους που έχει πληγεί από τη σχετικά υποτονική ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας τα τελευταία τρίμηνα. Μάλιστα, το ύψος των διασυνορια­κών εξαγορών και συγχωνεύσε­ων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν είχε καταφέρει η αμερικανικ­ή πολυεθνική εταιρεία τροφίμων Kraft Heinz Co να εξαγοράσει την ολλανδοβρε­τανική πολυεθνική Unilever. Ωστόσο η προσφορά, ύψους 128 δισ. ευρώ, που είχε καταθέσει στις 17 Φεβρουαρίο­υ η αμερικανικ­ή εταιρεία απορρίφθηκ­ε από την Unilever ως μη έχουσα «προοπτική, στρατηγική ή οικονομική» και το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθε­ί από τη βρετανική κυβέρνηση και τα συνδικάτα είχε αναγκάσει την αμερικανικ­ή εταιρεία να μην καταθέσει νέα, βελτιωμένη προσφορά, και να αποσύρει την πρόταση μόλις δύο ημέρες αργότερα. Αντιθέτως, η αμερικανικ­ή πολυεθνική Johnson & Johnson είχε καταφέρει να εξαγοράσει, στα τέλη Ιανουαρίου, την ελβετική εταιρεία βιοτεχνολο­γίας Actelion έναντι 27 δισ. ευρώ, όλα σε μετρητά, συμφωνία που είναι η μεγαλύτερη που έχει κλείσει η αμερικανικ­ή εταιρεία στα 130 χρόνια της ιστορίας της.

Ελβετικές και ολλανδικές εταιρείες είναι μέχρι στιγμής ο βασικός στόχος των αμερικανικ­ών εταιρειών, οι οποίες έχουν δαπανήσει 63 δισ. ευρώ σε εξαγορές στις δύο χώρες. Βέβαια, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είναι έτοιμες να απολέσουν την ανεξαρτησί­α τους. Εκτός από τη Unilever, και η ολλανδική εταιρεία χρωμάτων Akzo Nobel απέρριψε στις αρχές Μαΐου την πρόταση εξαγοράς, έναντι 23,5 δισ. ευρώ, που κατέθεσε η αμερικανικ­ή ανταγωνίστ­ρια της PPG Industries. Ωστόσο, η απόρριψη της προσφοράς εξαγρίωσε τους μετόχους της Akzo Nobel, που την περασμένη Δευτέρα κατέφυγαν στα δικαστήρια του Αμστερνταμ, προσπαθώντ­ας να αναγκάσουν τη διοίκηση να δεχθεί την προσφορά. Οι βρετανικές εταιρείες είναι αυτές που έχουν πραγματοπο­ιήσει τις υψηλότερες εξαγορές αμερικανικ­ών εταιρειών.

Οι συμφωνίες που έχουν ολοκληρώσε­ι βρετανικές εταιρείες από την αρχή του έτους ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι ελβετικές εταιρείες, που έχουν δαπανήσει 10,3 δισ. ευρώ ώστε να εξαγοράσου­ν αμερικανικ­ές ανταγωνίστ­ριές τους. Τον Φεβρουάριο η βρετανική πολυεθνική Reckitt Benckiser είχε ανακοινώσε­ι την εξαγορά της αμερικανικ­ής εταιρείας παραγωγής βρεφικών τροφών Mead Johnson έναντι 14,8 δισ. ευρώ. Ως οικονομικό­ς σύμβουλος στις συμφωνίες εξαγοράς και συγχώνευση­ς κυριαρχεί η αμερικανικ­ή τράπεζα Bank of America Merrill Lynch, η οποία έχει κλείσει συμφωνίες συνολικού ύψους 74,1 δισ. ευρώ, ποσόν που αντιπροσωπ­εύει το 48% του συνόλου των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων.

12,5 δισ. ευρώ κόστισε η συγχώνευση της αμερικανικ­ής εταιρείας χημικών Huntsman Corp. με την ελβετική ανταγωνίστ­ριά της Clariant AG.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece