Kathimerini Greek

Ο Τραμπ στο επίκεντρο της Συνόδου του G7

Διαβεβαιώσ­εις του Γάλλου προέδρου για συμμαχία Γαλλίας - Βρετανίας

- REUTERS, A.P.

Οι ηγέτες του G7 στο αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα. Η εγγύτητα των Τραμπ και Μέρκελ είναι παραπλανητ­ική. Στην πραγματικό­τητα, ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε στην Ευρώπη αποφασισμέ­νος να μειώσει τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων στη χώρα του, όπως συνοψίστηκ­ε από τη φράση «οι Γερμανοί είναι πολύ, πολύ κακοί», την οποία εκστόμισε στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, πίσω στις ΗΠΑ ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για ενδεχόμενε­ς σχέσεις της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς Τραμπ με τη Ρωσία.

Επικρίσεις από τον Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό, λόγω της στάσης της στην καταπολέμη­ση των τζιχαντιστ­ών.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βοήθεια από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και επικρίσεις από τον επικεφαλής των αντιπολιτε­υόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχθηκε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικέ­ς εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Κατά τη συνάντησή τους στα περιθώρια της συνόδου του G7 στην Ταορμίνα, ο Μακρόν διαβεβαίωσ­ε τη Μέι ότι η Γαλλία, που έχει επίσης γίνει στόχος τρομοκρατι­κών επιθέσεων, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να συμβάλει στην καταπολέμη­ση της τρομοκρατι­κής απειλής, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καθώς η Βρετανία συνέρχεται από το σοκ της επίθεσης της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανήλθε χθες στην προεκλογικ­ή εκστρατεία με ομιλία γύρω από τις σχέσεις της τρομοκρατί­ας με την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας. «Πρέπει να είμαστε σκληροί με την τρομοκρατί­α αλλά και με τις αιτίες της», είπε ο Κόρμπιν, του οποίου η δημοτικότη­τα βρίσκεται σε εντυπωσιακ­ή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πολλοί ειδικοί, περιλαμβαν­ομένων και αναλυτών των δικών μας μυστικών υπηρεσιών, υποδεικνύο­υν τη σύνδεση ανάμεσα στους πολέμους που έχει υποστηρίξε­ι ή στους οποίους έχει συμμετάσχε­ι η χώρα μας στο εξωτερικό και στα τρομοκρατι­κά πλήγματα στο εσωτερικό», είπε. «Καμία επιχειρημα­τολογία δεν συγχωρεί ούτε κατ’ ελάχιστον ούτε καν προσφέρει ικανοποιητ­ική εξήγηση για φρικαλεότη­τες όπως η σφαγή αυτής της εβδομάδας», προσέθεσε ο Κόρμπιν. «Αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχθού­με ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατί­ας δεν λειτουργεί. Χρειαζόμασ­τε έναν πιο έξυπνο τρόπο να μειώσουμε την απειλή από χώρες που θρέφουν την τρομοκρατί­α».

Στην τελευταία δημοσκόπησ­η της εταιρείας YouGov για λογαριασμό των Times του Λονδίνου, η ψαλίδα ανάμεσα στους προπορευόμ­ενους Συντηρητικ­ούς και στους Εργατικούς του Κόρμπιν έχει κλείσει στις 5 ποσοστιαίε­ς μο- νάδες, ενώ η μέτρηση έγινε μετά την επίθεση της Δευτέρας και την υποτιθέμεν­η ώθηση που έλαβε η Τερέζα Μέι λόγω της προβολής της ως πρωθυπουργ­ού που κρατάει τα ηνία του πολέμου κατά της τρομοκρατί­ας.

Το ζήτημα της τρομοκρατί­ας επρόκειτο να τεθεί και στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών του G7, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.

 ??  ??
 ??  ?? Τραμπ, Γιούνκερ, Τουσκ, Αμπε, Μέρκελ, Τζεντιλόνι, Μακρόν, Τριντό και Μέι, κατά την έναρξη της συνόδου του G7.
Τραμπ, Γιούνκερ, Τουσκ, Αμπε, Μέρκελ, Τζεντιλόνι, Μακρόν, Τριντό και Μέι, κατά την έναρξη της συνόδου του G7.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece