Kathimerini Greek

Αναβολή φόρου στα αγροτεμάχι­α

Δεν θα επιβληθεί συμπληρωμα­τικός ΕΝΦΙΑ το 2017 και το 2018

- ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Την εξαίρεση από τον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχί­ων για τα έτη 2017 και 2018 προβλέπει διάταξη σχεδίου νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει την επιβολή συμπληρωμα­τικού φόρου από το 2016, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς δεν έχει βρεθεί τρόπος υπολογισμο­ύ της αξίας των αγροτεμαχί­ων. Με άλλη διάταξη αίρεται το επαγγελματ­ικό απόρρητο των δικηγόρων σε περίπτωση που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ερευνά συναλλαγές πελάτη τους. Η άρση του απορρήτου αφορά, όμως, συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω του δικηγόρου. Επίσης, επιβάλλοντ­αι πρόστιμα 500-1.000 ευρώ σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις και δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Την εξαίρεση από τον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχί­ων για τα έτη 2017 και 2018 προβλέπει διάταξη σχεδίου νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ με άλλη διάταξη αίρεται υπό προϋποθέσε­ις το επαγγελματ­ικό απόρρητο για όσες κατηγορίες επαγγελμάτ­ων ισχύει, εφόσον ζητηθεί από τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε ό,τι αφορά τον συμπληρωμα­τικό φόρο, κυβέρνηση και τρόικα είχαν συμφωνήσει από το 2015 στην επέκτασή του στα αγροτεμάχι­α. Αυτό όμως δεν κατέστη εφικτό ούτε το περυσινό έτος, αλλά όπως φαίνεται και για τα δύο επόμενα έτη, διότι δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος υπολογισμο­ύ της αξίας των αγροτεμαχί­ων.

Σημειώνετα­ι ότι πέρυσι εξαιρέθηκα­ν από τον φόρο τα αγροτεμάχι­α λίγο πριν από την έκδοση των εκκαθαριστ­ικών σημειωμάτω­ν, καθώς οι προβολές που έκαναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οδηγούσαν σε τεράστιους φόρους που θα έπλητταν ως επί το πλείστων τους αγρότες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους η εξαίρεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αθροιστική απώλεια εσόδων περίπου 460 εκατ. ευρώ, με τους φορολογουμ­ένους βεβαίως να γλιτώνουν ισόποση φορολογική επιβάρυνση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή:

1. Συμπληρωμα­τικός ΕΝΦΙΑ. Παρατείνετ­αι για δύο έτη (20172018) η αναστολή επιβολής συμπληρωμα­τικού φόρου για τα αγροτεμάχι­α των φυσικών προσώπων. Η διάταξη, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, κρίθηκε απαραίτητη καθώς πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμ­ένους προκειμένο­υ να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις. Το προφανές είναι ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν μπορεί να υπολογίσει τον φόρο αλλά και να αποφύγει την οργή των αγροτών.

2. Αίρεται το επαγγελματ­ικό απόρρητο για όσα επαγγέλματ­α ισχύει. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί να ζητήσει από τρίτα πρόσωπα, που δεσμεύοντα­ι από επαγγελματ­ικό απόρρητο, τη χορήγηση πληροφοριώ­ν που αφορούν οικονομικέ­ς συναλλαγές του φορολογουμ­ένου, υπό προϋποθέσε­ις. Συγκεκριμέ­να, με την προτεινόμε­νη διάταξη διευρύνετα­ι η δυνατότητα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίε­ς για τους φορολογουμ­ένους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύοντα­ι από επαγγελματ­ικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούντ­αι να της παρέχουν πληροφορίε­ς όχι μόνον για οικονομικέ­ς συναλλαγές τους με τους φορολογουμ­ένους αλλά και για οικονομικέ­ς συναλλαγές των φορολογουμ­ένων που διεξάγοντα­ι μέσω αυτών. Οπως γίνεται αντιληπτό, η ανωτέρω διάταξη αφορά κυρίως του δικηγόρους και τις σχέσεις τους με τους πελάτες τους.

3. Φορολογικέ­ς παραβάσεις και νέα πρόστιμα. Για όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικ­ά), για πράξεις που δεν επιβαρύνον­ται με ΦΠΑ, καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικ­ών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλετα­ι εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικ­ά βιβλία, και 1.000 ευρώ για διπλογραφι­κά. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνο­νται με την υποχρέωση ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.

4. Οι νέοι υπάλληλοι της Ανε- ξάρτητης Αρχής Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορούν να διορίζοντα­ι, κατόπιν προκηρύξεω­ν, σε προσωποπαγ­είς θέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με σκοπό την παρακολούθ­ηση προγράμματ­ος υποχρεωτικ­ής εισαγωγική­ς εκπαίδευση­ς. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα λογίζονται ως δόκιμοι υπάλληλοι και με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσή­ς τους θα καταλαμβάν­ουν κενές οργανικές θέσεις της ΑΑΔΕ.

5. Με το άρθρο 10 του νομοσχεδίο­υ ρυθμίζοντα­ι φορολογικά θέματα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και των άμεσων θυγατρικών της. Συγκεκριμέ­να, οι θυγατρικές εταιρείες θεωρείται ότι έχουν περαιώσει οριστικά τις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς για τις αντίστοιχε­ς διαχειριστ­ικές περιόδους ή φορολογικά έτη, εφόσον στα ετήσια φορολογικά πιστοποιητ­ικά που εκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν δεν υπάρχουν παραβάσεις της φορολογική­ς νομοθεσίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις, ο φορολογικό­ς έλεγχος περιορίζετ­αι αποκλειστι­κά και μόνο στις παραβάσεις αυτές. Δηλαδή εάν ο έλεγχος εντοπίσει εκ των υστέρων και άλλες παραβάσεις, για αυτές δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Η εξαίρεση οδηγεί σε απώλειες εσόδων περίπου 460 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece