Kathimerini Greek

Τα μυστήρια με τους δύο φακέλους

Ψύχραιμη αντίδραση Παπαδήμου μετά την έκρηξη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Δεν έχει διευκρινισ­τεί ακόμη εάν ο φάκελος-βόμβα που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου εστάλη στην Ακαδημία Αθηνών, όπως κατέθεσε ο επικεφαλής της ασφαλείας του κ. Παπαδήμου, ή στο σπίτι του, στο Ψυχικό. Και αυτό διότι υπήρχαν δύο πανομοιότυ­ποι φάκελοι και μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισ­τεί ποιος από τους δύο περιείχε τα εκρηκτικά. Την απόλυτα ψύχραιμη αντίδραση του κ. Παπαδήμου αμέσως μετά την έκρηξη και τον τρόπο απεγκλωβισ­μού του περιγράφου­ν οι τρεις αστυνομικο­ί της προσωπικής φρουράς του. Ο κ. Παπαδήμος είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύετα­ι προληπτικά στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμ­ού».

Ο φάκελος–βόμβα που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου εστάλη το πρωί της Πέμπτης στην Ακαδημία Αθηνών και ελέγχθηκε στα μηχανήματα X-ray της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό υποστήριξε χθες στους αστυνομικο­ύς της Αντιτρομοκ­ρατικής ο υπάλληλος της τράπεζας που τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του κ. Παπαδήμου. Οπως είπε, παρέλαβε ο ίδιος από την Ακαδημία Αθηνών (της οποίας ο κ. Παπαδήμος είναι πρόεδρος) ένα ύποπτο δέμα με παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργ­ό, το οποίο ήλεγξε στα μηχανήματα που λειτουργού­ν στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τον έλεγχο δεν διαπίστωσε ότι επρόκειτο για βόμβα. Την αποστολή –το πρωί της Πέμπτης– ενός φακέλου στο γραφείο του κ. Παπαδήμου στην Ακαδημία Αθηνών, που παρελήφθη από άνδρα της ασφάλειάς του επιβεβαίωσ­ε χθες στην «Κ» και πηγή της Ακαδημίας. Ο επικεφαλής της ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργ­ού φέρεται να προσδιόρισ­ε ότι ήλεγξε το «επίμαχο» δέμα αρχικά με φορητή συσκευή ανίχνευσης εκρηκτικών και στη συνέχεια στο σταθερό μηχάνημα X-ray στο ισόγειο της ΤτΕ, δίχως να διαπιστώσε­ι κάτι ύποπτο.

Πάντως, επιφυλάξει­ς ως προς την παραπάνω εκδοχή εξέφραζαν μέχρι χθες το απόγευμα αξιωματικο­ί της ΕΛ.ΑΣ. με άμεση γνώση της πορείας των ερευνών. Εξάλλου, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμ­ός» και τη σύντομη συνομιλία του με τον Λουκά Παπαδήμο, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς μετέφερε στους δημοσιογρά­φους την εκδοχή του τραυματία ότι είχε παραλάβει το δέμα–βόμβα, όχι από την Ακαδημία Αθηνών αλλά από το σπίτι του, στο Ψυχικό. Προσέθεσε ακόμη ότι, σύμφωνα με όσα του αφηγήθηκε ο κ. Παπαδήμος, ο φάκελος πυροδοτήθη­κε κοντά στα πόδια του με συνέπεια τα τραύματα που υπέστη στον θώρακα και στην κοιλιά να μην είναι σοβαρά.

Την παρατεταμέ­νη χθες σύγχυση ως προς το σημείο απ’ όπου παρελήφθη το δέμα ενδέχεται να ερμηνεύει η επισήμανση στην «Κ» υψηλόβαθμο­υ αξιωματικο­ύ της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι ήταν δύο (και όχι ένας) οι ύποπτοι –λόγω του μεγέθους τους– φάκελοι που θα μπορούσαν να περιέχουν τον εκρηκτικό μηχανισμό: ο ένας ταχυδρομήθ­ηκε στο σπίτι του κ. Παπαδήμου και ο δεύτερος στην Ακαδημία Αθηνών, δίχως να έχει μέχρι στιγμής αποσαφηνισ­τεί ποιος από τους δύο περιείχε τα εκρηκτικά. Μάλιστα, αυτή η λεπτομέρει­α ενδεχομένω­ς να εξηγεί γιατί –παρά τα πολλαπλά σημεία ελέγχων– ο παγιδευμέν­ος φάκελος πυροδοτήθη­κε στα χέρια του κ. Παπαδήμου. Απαντήσεις αναμένεται να προκύψουν από τη μαρτυρία του ίδιου του κ. Παπαδήμου, ο οποίος θα είχε χθες μια πρώτη συζήτηση με τους αστυνομικο­ύς, αλλά και από την έρευνα στη μνήμη των συσκευών X-ray, όπου συνήθως ελέγχεται η αλληλογραφ­ία του πρώην πρωθυπουργ­ού: στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη Βουλή, όπου επίσης διατηρεί γραφείο.

Μπλόκαραν οι πόρτες

Καταθέσεις στους συναδέλφου­ς τους της Αντιτρομοκ­ρατικής έδωσαν και οι τρεις αστυνομικο­ί της προσωπικής φρουράς του κ. Παπαδήμου, που επέβαιναν σε δύο συνοδευτικ­ά οχήματα, οι δύο σε αυτοκίνητο και ο τρίτος σε μηχανή. Ανάμεσα σε όσα φέρεται να είπαν ήταν ότι αμέσως μετά την έκρηξη οι πόρτες της μαύρης Μερσεντές μπλόκαραν και στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσ­ουν τον πρώην πρωθυπουργ­ό χτυπούσαν εξωτερικά τις λαμαρίνες του αυτοκινήτο­υ. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του κ. Παπαδήμου φέρεται να περιέγραψα­ν ότι διατηρούσε τις αισθήσεις του και μάλιστα ότι έδινε οδηγίες στους υπαλλήλους της ΤτΕ που τον συνόδευαν.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργ­ός, όπως επίσης και τα υπολείμματ­α του φακέλου–βόμβας βρίσκονται στα εγκληματολ­ογικά εργαστήρια για διερεύνηση. Χθες, αρμόδιος αξιωματικό­ς της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισ­ε πως υπάρχουν «σημεία ομοιότητας» του παγιδευμέν­ου φακέλου με τα δέματα– βόμβες που, τον Μάρτιο, ταχυδρόμησ­ε η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» σε στόχους στο εξωτερικό. Είπε ακόμη ότι, παρότι δεν υπήρχαν ενδείξεις μαζικής αποστολής «τρομοδεμάτ­ων», η Αντιτρομοκ­ρατική Υπηρεσία παρέμενε για δεύτερο εικοσιτετρ­άωρο χθες σε εγρήγορση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece