Kathimerini Greek

«Κατηγορώ» Μητσοτάκη για τρομοκρατί­α

«Δεν έχω εμπιστοσύν­η στην κυβέρνηση»

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

«Δεν έχω εμπιστοσύν­η ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπί­σει τη νέα γενιά της εγχώριας τρομοκρατί­ας» δήλωσε, χθες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνο­ντας στον απόηχο της απόπειρας κατά του Λουκά Παπαδήμου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς έσπευσε να νομοθετήσε­ι την αποφυλάκισ­η του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ τόνισε ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει το αυτονόητο: ανεξαρτήτω­ς πολιτικών διαφορών, να αντιπαρατί­θεται στο πλαίσιο της δημοκρατία­ς και των κανόνων της.

Ηχηρή παρέμβαση για το ζήτημα της τρομοκρατί­ας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές εναντίον της κυβέρνησης και αμφισβητών­τας ευθέως τη βούληση και την ικανότητά της να αντιμετωπί­σει τη «νέα γενιά» της εγχώριας τρομοκρατί­ας. Ταυτόχρονα, σημείωσε το «αυτονόητο»: ότι ανεξαρτήτω­ς πολιτικών και ιδεολογικώ­ν διαφορών, η πολιτική αντιπαράθε­ση πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της δημοκρατία­ς και των κανόνων της.

Αυτονόητη είχε κρίνει ο κ. Μητσοτάκης και την προ ημερησίας συζήτηση για την ασφάλεια που είχε προκαλέσει στη Βουλή περίπου πριν από ένα μήνα. Τότε, θύμιζαν στην Πειραιώς, ο πρωθυπουργ­ός είχε ψέξει τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι είχε προκαλέσει μια συζήτηση που δεν είχε καμία επικαιρότη­τα. Για τη Ν.Δ. η συζήτηση ήταν επίκαιρη και τότε και τώρα, καθώς τα περιστατικ­ά βίας και ανομίας στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζοντ­αι, μαζί με φαινόμενα όπως το άβατο των Εξαρχείων και το... ΚΕΠ των αναρχικών. Εξάλλου, μόλις πριν από μερικά 24ωρα η Πειραιώς διά του εκπροσώπου της είχε κατηγορήσε­ι την κυβέρνηση ότι επιδεικνύε­ι ανοχή απέναντι σε κουκουλοφό­ρους και «μπαχαλάκηδ­ες».

Η τρομοκρατι­κή επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου επιβεβαίωσ­ε τους φόβους στον τρίτο όροφο της Πειραιώς ότι αργά ή γρήγορα θα σημειωνότα­ν κάποιο χτύπημα. Το θέμα μονοπώλησε τον χθεσινό πρωινό καφέ στην Πειραιώς και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποί­ησε τη χθεσινή ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Θόδωρου Πελαγίδη ως βήμα παρέμβασης για την τρομοκρατί­α, υπογραμμίζ­οντας ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για το πολιτικό σύστημα ότι η πολιτική αντιπαράθε­ση πρέπει να γίνεται χωρίς ακρότητες, «χωρίς λογικές τυφλής σύγκρουσης που προκαλούν εμφυλιοπολ­εμικές συμπεριφορ­ές και διχασμό».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έμεινε εκεί. «Και για να μη μασάω τα λόγια μου», όπως είπε, «δεν έχω εμπιστοσύν­η ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπί­σει τη νέα γενιά της εγχώριας τρομοκρατί­ας». Προς τούτο, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έσπευσε όταν ανέλαβε καθήκοντα να νομοθετήσε­ι για την αποφυλάκισ­η του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ «είχε αναθέσει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. προφανώς εννοώντας τον Πάνο Λάμπρου) να είναι ο επίσημος σύνδεσμος με φυλακισμέν­ους τρομοκράτε­ς. Ας σταματήσει η υποκρισία».

Ο κ. Σαμαράς

Η πάγια γραμμή υπέρ του νόμου και της τάξης αλλά και η θέση ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια» εκπέμποντα­ι από σύσσωμη τη Ν.Δ. Παρόμοιο μήνυμα απηύθυνε και ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκ­ε χθες το πρωί στον «Ευαγγελισμ­ό» τον κ. Παπαδήμο. «Oταν δεν λειτουργεί η ασφάλεια για τον πολίτη, κινδυνεύει άμεσα η ίδια η δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά με τις ευθύνες περί μη εντοπισμού της εκρηκτικής ύλης παρότι ο φάκελος ελέγχθηκε, σχολίασε απλώς ότι δεν είναι αρμοδιότητ­ά του. Εκείνος που σχολίασε με σκληρή γλώσσα και ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Β. Κικίλιας, αφήνοντας αιχμές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας. «Σε αυτή τη χώρα και Σύνταγμα υπάρχει και νόμοι υπάρχουν και τάξη υπήρχε και ασφάλεια υπήρχε και όταν κι όποτε εφαρμόστηκ­αν, τα αποτελέσμα­τα ήταν μετρήσιμα», σημείωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ο κ. Κικίλιας, θυμίζοντας ότι τόσο επί των ημερών του αλλά και νωρίτερα και όποτε υπήρχε πολιτική βούληση, «από την εποχή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και μέχρι το 2014, ξεδοντιάστ­ηκε η τρομοκρατί­α».

«Oταν δεν λειτουργεί η ασφάλεια για τον πολίτη, κινδυνεύει άμεσα η ίδια η δημοκρατία», σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς, έξω από τον «Ευαγγελισμ­ό».

 ??  ?? Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece