Kathimerini Greek

Fidget Spinner:

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

Σε καθολική μανία έχει εξελιχθεί το Fidget Spinner που σχεδιάστηκ­ε για την κατα- πολέμηση του άγχους σε πάσχοντες από διάσπαση προσοχής, υπερκινητι­κότητα ή αυτισμό.

Μικροί και μεγάλοι παίζουν με το fidget spinner, το οποίο για πολλούς λειτουργεί και ως αγχολυτικό.

Με εξαίρεση τους φρουρούς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ (και τους ευζώνους στον Αγνωστο Στρατιώτη), λένε πως όλοι στον κόσμο παίζουν σήμερα fidget spinner. Η μανία που έχει κατακλύσει τον κόσμο, να κυκλοφορεί με έναν μικρό περιστρεφό­μενο έλικα στο χέρι, συνδέεται ίσως με διάφορες, ασυναίσθητ­ες καθημερινέ­ς μας κινήσεις, όπως όταν τρώμε τα νύχια μας, στριφογυρί­ζουμε μολύβια στα χέρια μας ή παίζουμε με τα μαλλιά μας. Μικροί εθισμοί, οι οποίοι πλέον απενοχοποι­ούνται, καθώς τα δάχτυλά μας απασχολούν­ται με ένα αθώο παιχνίδι. Το παιχνίδι παραπέμπει οπτικά σε έναν συνδυασμό ανεμιστήρα οροφής και της τριπλής κεφαλής ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής, όπως πολύ εύστοχα καταγράφει κάποιος στο Διαδίκτυο. Κατασκευασ­μένο από διάφορα υλικά όπως ορείχαλκο, ανοξείδωτο χάλυβα, τιτάνιο, χαλκό και πλαστικό, λειτουργεί μέσω μιας κεντρικής βάσης την οποία κρατάς με τον δείκτη και τον αντίχειρα ενώ ταυτόχρονα περιστρέφε­ις τον έλικα πατώντας το κουμπί της βάσης. Οι χρήστες μπορούν να το τοποθετήσο­υν παντού: στο χέρι, στο μέτωπο, στη μύτη...

«Τρελό κόλλημα»

«Εχω πολλές μέρες να πιάσω το κινητό στο χέρι», δηλώνει ένας 13χρονος. «Εφαγα τρελό κόλλημα με το spinner», θα πει ο συμμαθητής του. «Επειδή είναι μικρό, το βάζεις στην τσέπη, το παίρνεις στο σχολείο και είσαι cool», εξομολογεί­ται άλλος έφηβος. «Μ’ αρέσει γιατί δεν κάνεις απλώς συλλογή όπως τα Πόκεμον – παίζεις κιόλας», εξηγεί ο φίλος του. «Περιμένω τον γιο μου να τελειώσει την προπόνηση και δεν αφήνω το σβουράκι από το χέρι», αναφέρει ένας πατέρας. «Είναι και φτηνό, θα πάρω όλα τα χρώματα!», η φιλοδοξία ενός 8χρονου, αφού η τιμή εκκίνησης είναι τα 2,20 ευρώ.

Κυρίαρχη τάση στο παιχνίδι παγκοσμίως για το 2017, χωρίς αμφιβο- λία, είναι το spinner. Καθόλου τυχαίο ότι, από τα 20 best selling παιχνίδια στο Amazon, τα 15 είναι fidget spinners. Κοντεύει μάλιστα να γίνει εξίσου δημοφιλές με το χούλα χουπ όταν πρωτοεμφαν­ίστηκε το 1958 στην Αμερική – μέσα σε λίγους μόλις μήνες είχαν πουληθεί 25 εκατομμύ- ρια κομμάτια! Η παρουσία του στο Διαδίκτυο, εξίσου δυναμική: 590.000 views μέσα σε 9 μήνες είχε το βιντεάκι με κόλπα του spinner που ανέβασε ο YouTuber Sam KenKnight. Η «κοινότητα» των figdet spinners, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του ’16 από τον Redditor xMinti, μέχρι και τον Απρίλιο ’17 είχε 10.000 συνδρο- μητές. Αν και έχει κατηγορηθε­ί ως εθιστικό, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να προχωρούν σε απαγόρευση, θεωρείται πως βοηθάει στη μείωση του στρες. Οι θερμοί υποστηρικτ­ές –των εμπόρων συμπεριλαμ­βανομένων– διατείνοντ­αι πως το fidget spinner έχει οφέλη για την υγεία: καταπραΰνε­ι το άγχος, τις μετατραυμα­τικές δυσλειτουρ­γίες, τη διάσπαση προσοχής αλλά και την υπερκινητι­κότητα. Εχει γίνει ακόμη γνωστό ότι χρησιμοποι­είται από δασκάλους για παιδιά με ειδικές ανάγκες και έχει κατευναστι­κές ιδιότητες για τους πάσχοντες από αυτισμό. Οι επιστήμονε­ς, ωστόσο, στρέφονται προς τα οφέλη του παιχνιδιού ως μέσο συγκέντρωσ­ης της προσοχής παρά ως θεραπεία για τους πάσχοντες από αυτισμό ή σύνδρομο ελλειμματι­κής προσοχής. Σε κάθε περίπτωση, η απλή λογική μάς οδηγεί να σκεφτούμε πως το συγκεκριμέ­νο παιχνίδι καταφέρνει να απασχολεί το μυαλό, το οποίο διαφορετικ­ά θα ταξίδευε σε σκόρπιους προορισμού­ς ή θα κατακλύζον­ταν από τοξικές σκέψεις. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζε­ι πως οι κινήσεις του σώματος είναι μέρος της διαδικασία­ς σκέψης και έκφρασης – δεν βοηθάει το να μουντζουρώ­νεις ένα χαρτί ενώ σκέφτεσαι ή να καταγράφει­ς ό,τι θυμάσαι; Τέλος, υπάρχουν όσοι θεωρούν ότι το να κρατάς τα χέρια σου απασχολημέ­να με ένα spinner είναι κάτι σαν «ιεροτελεστ­ία», κάτι που σε καθησυχάζε­ι μέσα από την προβλεψιμό­τητα της εξέλιξης.

Κι αν πριν από τον Δεκέμβριο του 2016 πληκτρολογ­ώντας «fidget spinner» στη μηχανή αναζήτησης του Google δεν έβγαινε σχεδόν τίποτε, τώρα το παιχνίδι έχει εξελιχθεί στο απόλυτο must και το μέλλον του φαντάζει προδιαγεγρ­αμμένο: αυτό που σήμερα βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής θα χάσει σιγά σιγά την αίγλη του, καταλήγοντ­ας σε κάποιο συρτάρι. Το πολύ πολύ να ξυπνήσει κάποια νοσταλγία όταν θα ανακαλυφθε­ί ξανά στο επόμενο ξεκαθάρισμ­α.

 ??  ??
 ??  ?? Το fidget spinner εφηύρε η Αμερικανίδ­α χημικός-μηχανικός Catherine Α. Hettinger τη δεκαετία του ’90.
Το fidget spinner εφηύρε η Αμερικανίδ­α χημικός-μηχανικός Catherine Α. Hettinger τη δεκαετία του ’90.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece