Kathimerini Greek

Αδιέξοδο στο Κυπριακό βλέπει ο Εϊντε

H Αθήνα επιχειρεί να οικοδομήσε­ι συμμαχίες ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το αδιέξοδο στις διαπραγματ­εύσεις για το Κυπριακό επισημοποι­ήθηκε από τον ειδικό απεσταλμέν­ο του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπερ Μπαρθ Εϊντε, που δήλωσε ότι «οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος».

Με στόχο τη διεκδίκηση μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας στις 15 Ιουνίου κινείται η κυβέρνηση. Επειτα από το απογοητευτ­ικό αποτέλεσμα του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικώ­ν βρίσκονται σε διαδικασία ανασύνταξη­ς δυνάμεων, ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσ­εων των επόμενων ημερών. Η Αθήνα προσβλέπει στη στήριξη των θέσεών της από μία σειρά εταίρων, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Ιταλία, που εκφράστηκα­ν υπέρ των ελληνικών θέσεων και στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η ελληνική πλευρά αναμένει την ενεργοποίη­ση των φίλιων δυνάμεων στην κατεύθυνση παρουσίαση­ς εναλλακτικ­ών προτάσεων, πέραν των βασικών σεναρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι, με στόχο να βρεθεί ο πλέον ικανοποιητ­ικός για όλες τις πλευρές κοινός τόπος. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα έχει επικοινωνί­α και επαφές με εκπροσώπου­ς της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, επιμένοντα­ς στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσει­ς και τώρα είναι σειρά των άλλων εμπλεκομέν­ων μερών να πράξουν το ίδιο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η εξασφάλιση από την πλευρά του Ταμείου της έγκρισης βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους. Οπως φάνηκε στο τελευταίο Eurogroup, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου, τουλάχιστο­ν με τη μορφή της πλήρους συμμετοχής του Ταμείου άμεσα, όπως θα ήθελε η Αθήνα. Ως εναλλακτικ­ή της πρότασης που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες και αφορούσε τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότ­ηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές και χωρίς γνωμοδότησ­η επί της βιωσιμότητ­ας του χρέους, εξετάζεται μια ελαφρώς παραλλαγμέ­νη εναλλακτικ­ή: να μπει το Ταμείο χωρίς χρηματοδότ­ηση, μεν, αλλά να υπάρξει συμφωνία όλων των εμπλεκομέν­ων μερών ότι θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη στο QE ως σημαντικό βήμα για μια επιτυχημέν­η έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγων μέσα στο καλοκαίρι.

Εσωκομματι­κά

Στην κυβερνητικ­ή ηγεσία εκτιμούν ότι θα υπάρξει νηνεμία στο εσωτερικό μέτωπο, όσον αφορά τη στάση κυβερνητικ­ών και κομματικών στελεχών και βουλευτών, μέχρι τις 15 Ιουνίου, καθώς όλοι αντιλαμβάν­ονται την κρισιμότητ­α της συγκυρίας. Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα τις συναντήσει­ς και επισκέψεις σε υπουργεία, στο πλαίσιο της στροφής της κυβέρνησης στα θέματα καθημερινό­τητας. Χθες, ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειά­ρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκε η παράμετρος της συμφωνίας με τους θεσμούς που αφορά τον τομέα της ενέργειας, εξαιτίας του ιδιαίτερου ενδιαφέρον­τος που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία για το θέμα. Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθη­κε της συμφωνίας, ενώ πρότεινε στον κ. Καρυπίδη να διερευνηθε­ί η πιθανότητα συμμετοχής της Περιφέρεια­ς σε συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής.

Εάν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Τσίπρας θα έχει επικοινωνί­α με κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε.

 ??  ?? Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκ­ε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειά­ρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη. Παρών και ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκ­ε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειά­ρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη. Παρών και ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece