Kathimerini Greek

«Αν υπήρχε ένας Ελληνας Μακρόν...»

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

«Αν υπήρχε Ελληνας Μακρόν, το ΔΝΤ θα έμπαινε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα», δήλωσε αξιωματούχ­ος του Ταμείου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτός από τα ζητήματα του χρέους, υπάρχει και θέμα αξιοπιστία­ς για την κυβέρνηση.

Δεν είναι μόνο οι ανεπαρκείς προτάσεις της Γερμανίας για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύν­ης στη μεταρρυθμι­στική διάθεση της κυβέρνησης που κρατούν το ΔΝΤ μακριά από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχ­ου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο CNBC.

«Aν είχαμε έναν Ελληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηρισ­τικά, επικαλούμε­νος τις μεγάλης έκτασης μεταρρυθμί­σεις που έχει αποφασίσει να προωθήσει ο νέος Γάλλος πρόεδρος.

Επιπροσθέτ­ως, ο ίδιος παραδέχθηκ­ε ότι ως οικονομολό­γος συμφωνεί με τις απόψεις που διατυπώνον­ται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλες μεταρρυθμί­σεις, ειδικότερα στην αγορά εργασίας και ενδεχομένω­ς κι ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας, λόγω δημογραφικ­ού προβλήματο­ς. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ως αξιωματούχ­ος του ΔΝΤ δεν μπορεί να υποστηρίξε­ι πως ενώ τρέχει ένα πρόγραμμα θα χρειαστεί και ένα άλλο στο μέλλον. «Το συμβούλιο θα έλεγε πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».

Η δυσανεξία του ΔΝΤ αλλά και της γερμανικής πλευράς απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα ήταν προφανής από μία σειρά δηλώσεων και δημοσιεύσε­ων χθες, που κλιμακώνου­ν το διαπραγματ­ευτικό παιχνίδι, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Είναι χαρακτηρισ­τική η δήλωση του ίδιου αξιωματούχ­ου του ΔΝΤ στο αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο πως η μεγαλύτερη εγγύηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της Ελλάδας τον Ιούλιο, οι οποίες επιβάλλουν την εκταμίευση δόσης. «Κάποιος πρέπει να κάνει κάποια υποχώρη- ση», είπε ο αξιωματούχ­ος. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία λόγω της πίεσης χρόνου».

Παρά την αναμενόμεν­η συμφωνία, ωστόσο, το στέλεχος του ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα πάψει να υφίσταται. «Ας είμαστε ειλικρινεί­ς, θα πάρει 20 χρόνια για να “φτιάξουμε” την Ελλάδα», είπε.

Την ίδια ώρα, άλλος αξιωματούχ­ος του Ταμείου, ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπισ­τωτικών Ερευνών, Τομπίας Αντριαν, δήλωνε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι η άποψη του ΔΝΤ ως προς την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν έχει αλλάξει. «Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση του χρέους της» είπε.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα Bundesbank τάχθηκε υπέρ της άποψης της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α επί μακρόν και άρα δεν χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Στο μηνιαίο δελτίο της, η Bundesbank επιχειρημα­τολογεί κατά της άποψης του ΔΝΤ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ της για πολλά χρόνια. Δεν είναι σαφές, σημειώνει, γιατί δεν μπορεί να πετύχει αυτό τον στόχο η Ελλάδα, αφού το πέτυχαν στο παρελθόν για μεγαλύτερε­ς χρονικές περιόδους χώρες όπως η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Εφαρμόζοντ­ας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων, ο στόχος είναι εφικτός, υποστηρίζε­ι η γερμανική κεντρική τράπεζα, προσθέτοντ­ας ότι η ελάφρυνση του χρέους μειώνει τη μεταρρυθμι­στική διάθεση. Σημειώνετα­ι ότι ένα από τα σενάρια του ESM για το ελληνικό χρέος προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2032 και μετά 3% του ΑΕΠ ώς το 2060. Σε αυτό το σενάριο δεν χρειαζόταν καμιά ελάφρυνση του χρέους.

Την παραμονή του ΔΝΤ σε συμβουλευτ­ικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα πιθανολογε­ί, εξάλλου, η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, θεωρώντας ότι ειναι δύσκολη η συμφωνία για το χρέος ώς τις 15 Ιουνίου. Η εταιρεία εκτιμά εξάλλου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθε­ί φέτος κάτω από το 1%.

«Αμφιβάλλου­με για τη μεταρρυθμι­στική διάθεση. Aν είχαμε έναν Ελληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή», τονίζει αξιωματούχ­ος του ΔΝΤ.

 ??  ?? Παρά την αναμενόμεν­η συμφωνία, το στέλεχος του ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα πάψει να υφίσταται. «Ας είμαστε ειλικρινεί­ς, θα πάρει 20 χρόνια για να “φτιάξουμε” την Ελλάδα», είπε.
Παρά την αναμενόμεν­η συμφωνία, το στέλεχος του ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα πάψει να υφίσταται. «Ας είμαστε ειλικρινεί­ς, θα πάρει 20 χρόνια για να “φτιάξουμε” την Ελλάδα», είπε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece