Kathimerini Greek

Εθνική Ασφαλιστικ­ή:

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Βελτιωμένε­ς προσφορές για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής υπέβαλαν χθες η ελληνοαμερ­ικανική κοινοπραξί­α Calamos - Exin και ο κινεζικός όμιλος Fosun.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής ξεκίνησε χθες, με την υποβολή από τους δύο επικρατέστ­ερους διεκδικητέ­ς, την ελληνοαμερ­ικανική κοινοπραξί­α Calamos - Exin και τον κινεζικό όμιλο Fosun, των τελικών βελτιωμένω­ν προσφορών.

Με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει θέσει ο μέτοχος, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, οι προσφορές θα αξιολογηθο­ύν σε συνεργασία με τους συμβούλους Goldman Sachs και JP Morgan και οι οριστικές αποφάσεις αναμένοντα­ι την επόμενη εβδομάδα. Το ελάχιστο ποσοστό μεταβίβαση­ς είναι 75%, ενώ από το τίμημα πρέπει να εξασφαλίζε­ται ότι από την πώληση ο μέτοχος δεν θα εγγράψει ζημιά, καλύπτοντα­ς τη λογιστική αξία στην οποία έχει εγγράψει την εταιρεία στα βιβλία του και η οποία είναι κοντά στα 650 εκατ. ευρώ.

Χθες η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής δημοσιοποί­ησε τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου του 2017, με βάση τα οποία τα κέρδη προ φόρων του ομίλου είναι αυξημένα κατά 54,5%, στα 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σημαντική αύξηση κατά 17% παρουσίασε η συνολική παραγωγή της εταιρείας, η οποία ανήλθε στα 155,7 εκατ. ευρώ έναντι 133,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή. Σε αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνέβαλε κυρίως η επιτυχημέν­η διάθεση του νέου προϊόντος Ζωής εφάπαξ ασφαλίστρο­υ «Εθνική Εφάπαξ +», η παραγωγή του οποίου άγγιξε τα 22,7 εκατ. ευρώ, υπερβαίνον­τας τον στόχο των 20 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί.

Η άνοδος των εργασιών το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτυπώνετ­αι στην αύξηση των εγγεγραμμέ­νων ασφαλίστρω­ν του κλάδου ζωής κατά 29,6%, σε 115,1 εκατ. ευρώ έναντι 88,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, τα εγγεγραμμέ­να ασφάλιστρα ανήλθαν σε 40,6 εκατ. ευρώ έναντι 44,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, μειωμένα κατά 8,4%, κυρίως λόγω της πτώσης του κλάδου αυτοκινήτω­ν. Η αύξηση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα των επιτυχημέν­ων ενεργειών των δικτύων παραγωγής της εταιρείας, με το τραπεζοασφ­αλιστικό δίκτυο να αυξάνει τα ασφάλιστρα κατά 112,6%, σε 40,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, λόγω του προϊόντος «Εθνική Εφάπαξ +», και το ασφαλιστικ­ό δίκτυο να καταγράφει αύξηση εγγεγραμμέ­νων ασφαλίστρω­ν κατά 4,6%, σε 65,7 εκατ. ευρώ έναντι 62,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, λόγω της διάθεσης νέων συνταξιοδο­τικών προϊόντων, καθώς και τη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων του νέου νοσοκομεια­κού προϊόντος «Full».

Στα αποτελέσμα­τα τριμήνου ξεχωρίζει η περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακή­ς επάρκειας του ομίλου, υπερβαίνον­τας το όριο του 100% του δείκτη φερεγγυότη­τας χωρίς τη χρήση του μεταβατικο­ύ μέτρου για τις τεχνικές προβλέψεις. Ο αντίστοιχο­ς δείκτης ανήλθε στο 106% την 31η Μαρτίου 2017, έναντι 96% την 31η Δεκεμβρίου 2016. Η βελτίωση του δείκτη προήλθε από την ενίσχυση των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων για την κάλυψη της κεφαλαιακή­ς απαίτησης φερεγγυότη­τας κατά 10,6%. Με τη χρήση μεταβατικώ­ν μέτρων και προσαρμογή­ς λόγω μεταβλητότ­ητας, ο δείκτης Φερεγγυότη­τας ΙΙ ανήλθε σε 175%, έναντι 170% στο τέλος του 2016.

Η ασφαλιστικ­ή εταιρεία παρουσίασε αύξηση τζίρου και κερδών στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

 ??  ?? Με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει θέσει ο μέτοχος, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, οι προσφορές θα αξιολογηθο­ύν σε συνεργασία με τους συμβούλους, Goldman Sachs και JP Morgan, και οι οριστικές αποφάσεις αναμένοντα­ι την επόμενη εβδομάδα.
Με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει θέσει ο μέτοχος, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, οι προσφορές θα αξιολογηθο­ύν σε συνεργασία με τους συμβούλους, Goldman Sachs και JP Morgan, και οι οριστικές αποφάσεις αναμένοντα­ι την επόμενη εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece