Kathimerini Greek

Το χρηματιστή­ριο

6 Ιουνίου ξεκινά η διαπραγμάτ­ευση μετοχών της ελληνικής «Alfa Ζύμη»

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

της Κύπρου αντί της Αθήνας επιλέγουν υγιείς μικρομεσαί­ες ελληνικές επιχειρήσε­ις, καθώς οι διαδικασίε­ς εισαγωγής είναι ταχύτερες και με μικρότερο κόστος.

Ελκυστικός προορισμός για υγιείς μικρομεσαί­ες ελληνικές επιχειρήσε­ις αναδεικνύε­ται η χρηματιστη­ριακή πλατφόρμα «Νεοαναπτυσ­σόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ)» του Χρηματιστη­ρίου Κύπρου. Σε λίγες μέρες πρόκειται να εισαχθούν 21 εκατ. μετοχές της εταιρείας «Alfa Ζύμη» με έδρα την Κοζάνη, ονομαστική­ς αξίας 0,30 ευρώ, με τιμή εισαγωγής 0,39 ευρώ. Η έναρξη διαπραγμάτ­ευσης θα πραγματοπο­ιηθεί στις 6 Ιουνίου 2017, ενώ σύμβουλος εισαγωγής είναι η εταιρεία Capital Markets Experts A.E., η μεγαλύτερη συμβουλευτ­ική εταιρεία για εισαγωγές εταιρειών στη συγκεκριμέ­νη αγορά του κυπριακού χρηματιστη­ρίου.

Η «Alfa Ζύμη» είναι η τέταρτη κατά σειρά ελληνική εταιρεία που εισάγεται στην κυπριακή αγορά, καθώς προηγήθηκα­ν στις 10 Απριλίου 2012 η εταιρεία «Αιχμή Σύμβουλοι Επενδύσεων», ακολούθησε η ασφαλιστικ­ή εταιρεία Interlife στις 17 Οκτωβρίου 2012 και πιο πρόσφατη εισαγωγή ήταν η χαρτοβιομη­χανία «Δ&Σ Αναστόπουλ­ος» στις 29 Φεβρουαρίο­υ 2016. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ενδιαφέρον για την κυπριακή χρηματιστη­ριακή αγορά που μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική «Εναλλακτικ­ή Αγορά» του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών έχουν εκδηλώσει η εταιρεία γεωργικών μηχανημάτω­ν «Κ. Κουιμτζής» και η εταιρεία «First advisors and Holdings».

Θα πρέπει να διευκρινίσ­ουμε ότι η «Alfa Ζύμη» θα εισαγάγει μόνο τις μετοχές της (τεχνική εισαγωγή) και δεν υπάρχει δημόσια προσφορά για την άντληση εσόδων όπως συμβαίνει στην ελληνική αντίστοιχη αγορά για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Για τέσσερις λόγους η επιχείρηση επέλεξε την είσοδό της στη «ΝΕΑ» του κυπριακού χρηματιστη­ρίου: 1) για να γνωρίζει την αποτίμηση της εταιρείας η διοίκηση σε περίπτωση που μελλοντικά γίνει αποδέκτης πρότασης για την εξαγορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου από επενδυτή,

2) η κυπριακή αγορά είναι η βάση για πολλές επιχειρήσε­ις στον κλάδο της ζύμης και των τροφίμων με στόχο την επέκταση των εργασιών τους στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην αγορά του Λιβάνου, 3) οι διαδικασίε­ς εισόδου στη συγκεκριμέ­νη χρηματιστη­ριακή αγορά είναι γρήγορες, χωρίς γραφειοκρα­τία και με μικρό κόστος εισαγωγής και διαπραγμάτ­ευσης των μετοχών και 4) η κυπριακή οικονομία έχει θωρακιστεί απέναντι στην ύφεση μετά και την επιτυχημέν­η έξοδο από το μνημόνιο και αποτελεί μία σοβαρή επενδυτική πρόταση για funds του εξωτερικού που αναζητούν υγιείς επιχειρήσε­ις με θετικές προοπτικές. Η «Alfa Ζύμη» ιδρύθηκε το 1965 με την επωνυμία Αθ. Κουκουτάρη­ς Ο.Ε. Το 1985 οι δύο ομόρρυθμες εταιρείες Αθ. Κουκουτάρη­ς Ο.Ε. και Αικατερίνη Κουκουτάρη Ο.Ε. συγχωνεύον­ται και σχηματίζου­ν την ανώνυμη εταιρεία που υπάρχει σήμερα, την «Aλφα Αθανάσιος Κουκουτάρη­ς», γνωστή με την επωνυμία «Aλφα Ζύμες». Το 2003 η εταιρεία ξεκινά εξαγωγές, ενώ το 2005 ιδρύει θυγατρική εταιρεία στη Ρουμανία. Τρία χρόνια αργότερα ιδρύει θυγατρική εταιρεία στη Σερβία και το 2011 ιδρύεται στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ η εταιρεία Alfa Pastry Creations. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της αντιστοιχο­ύν στο 21% των πωλήσεών της με κύριες αγορές για τα προϊόντα της τις χώρες της Ε.E., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Η πλειονότητ­α των πρώτων υλών της προέρχεται από τοπικούς προμηθευτέ­ς. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμέ­νο ισολογισμό της εταιρείας

Η χρηματιστη­ριακή αγορά Κύπρου έχει γρήγορες διαδικασίε­ς και μικρό κόστος εισαγωγής μετοχών.

(αφορά την οικονομική χρήση 2015), ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 26,69 εκατ. ευρώ, έναντι 24,93 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη της, μετά από φόρους, διαμορφώθη­καν σε 2,12 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία την τελευταία 5ετία καταγράφει μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεών της 10%. Το σύνολο των υποχρεώσεω­ν της εταιρείας ανερχόταν στις 31/12/2015 σε 8,74 εκατ. ευρώ, όμως δεν έχει καθόλου τραπεζικό δανεισμό και δεν υφίστανται εμπράγματα βάρη επί των ακινήτων της εταιρείας.

Η Interlife

Η εισηγμένη ασφαλιστικ­ή εταιρεία Interlife το 2016 κατάφερε να αυξήσει τόσο τον στόλο των ασφαλισμέν­ων οχημάτων (265.228 οχήματα) όσο και τα αντίστοιχα έσοδα από ασφάλιστρα κατά 2,51%. Τα καθαρά έσοδα επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το 2015. Η εταιρεία την παρελθούσα χρήση αύξησε τις επενδύσεις της κατά 14,33% σε σχέση με το 2015, με το συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο επενδύσεων και διαθεσίμων να ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ έναντι 132 εκατ. ευρώ το 2015. Η σταθερή πορεία της εταιρείας επιβεβαιών­εται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το ανθρώπινο δυναμικό αυξήθηκε κατά 4,39%, παρά τη γενικευμέν­η ύφεση στη χώρα, ενώ κατά την τριετία 2014-2016, η συνολική αύξηση του προσωπικού της εταιρείας ανήλθε σε 24%, με τον αριθμό των απασχολουμ­ένων να φθάνει σήμερα τα 121 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των εργαζομένω­ν στον όμιλο έφθασε τα 153 άτομα.

 ??  ?? Σε λίγες μέρες πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστή­ριο Κύπρου 21 εκατ. μετοχές της εταιρείας «Alfa Ζύμη». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η εταιρεία γεωργικών μηχανημάτω­ν «Κ. Κουιμτζής» και η εταιρεία «First advisors and...
Σε λίγες μέρες πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστή­ριο Κύπρου 21 εκατ. μετοχές της εταιρείας «Alfa Ζύμη». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η εταιρεία γεωργικών μηχανημάτω­ν «Κ. Κουιμτζής» και η εταιρεία «First advisors and...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece