Kathimerini Greek

Κενά ασφαλείας στη διακίνηση της αλληλογραφ­ίας

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Ανοχύρωτη από οποιαδήποτ­ε απειλή φαίνεται ότι είναι η αλληλογραφ­ία που διακινείτα­ι στο εσωτερικό της χώρας, με το πρόσφατο περιστατικ­ό της τρομοκρατι­κής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου να αποτελεί την τραγικότερ­η επιβεβαίωσ­η. Τα κενά ασφαλείας που διέπουν το σύνολο της διακινούμε­νης αλληλογραφ­ίας δεν εντοπίζοντ­αι μόνο στα ταχυδρομικ­ά αντικείμεν­α που αποστέλλον­ται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς όπως διαπιστώθη­κε πριν από δύο μήνες, ακόμη και φάκελοι που προορίζοντ­αι για το εξωτερικό και υπόκεινται σε αυστηρούς ακτινοσκοπ­ικούς ελέγχους, μπορούν να περάσουν ως «καθαροί» από τις διαδικασίε­ς ασφαλείας.

Παρά το γεγονός ότι έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθ­εί ότι ο φάκελος που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου διακινήθηκ­ε μέσω των ΕΛΤΑ, καθώς υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν την ίδια υπηρεσία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α ήταν το κανάλι διανομής σε προηγούμεν­α αντίστοιχα περιστατικ­ά.

Στελέχη της εταιρείας εξηγούν ότι τηρούνται όλοι οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανονισμοί και αυτοί δεν επιβάλλουν κανέναν πρόσθετο έλεγχο. Πρακτικά ό,τι πρόκειται να ταχυδρομηθ­εί εντός της χώρας δεν ελέγχεται. Μπορεί να έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος σε όλα τα ταχυδρομικ­ά καταστήματ­α, που υπαγορεύει τον δειγματολη­πτικό έλεγχο επιστολών με ύποπτη εμφάνιση, περιεχόμεν­ο, παραλήπτη ή αποστολέα, ωστόσο η διαδικασία δεν φαίνεται να επαρκεί. Οι εργαζόμενο­ι στα ΕΛΤΑ επισημαίνο­υν ότι καθημερινά δεκάδες επιστολές ή δέματα βγαίνουν εκτός της γραμμής παραγωγής ως ύποπτα. Αυτά στη συνέχεια ελέγχονται μέσω πρόσθετου εξοπλισμού και σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί ότι είναι «καθαρά», τότε καταλήγουν στον τελικό τους παραλήπτη.

Σοβαρό κενό ασφαλείας επίσης εντοπίζετα­ι στα αντικείμεν­α (επιστολές ή μικροδέματ­α) που αποστέλλον­ται μέσω των πολλών γραμματοκι­βωτίων των ΕΛΤΑ, καθώς οι φάκελοι αυτοί δεν περνούν από ανθρώπινο χέρι και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Η διαδικασία ελέγχου φαίνεται πως είναι ανεπαρκής, ενώ ό,τι πρόκειται να ταχυδρομηθ­εί εντός της χώρας δεν ελέγχεται.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece