Kathimerini Greek

Ποια σημάδια καθιστούν φακέλους και δέματα ύποπτα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Σε κάθε εκπαίδευση υπαλλήλων ιδιωτικής επιχείρηση­ς ή δημοσίου φορέα που εξοπλίζουν τα τελευταία χρόνια με φορητούς ανιχνευτές φακέλων, τα στελέχη ελληνικής εταιρείας συστημάτων ασφαλείας τονίζουν τα σημάδια που καθιστούν ένα δέμα ύποπτο. Η μη αναγραφή αποστολέα, τα πολλά γραμματόση­μα που συνήθως τοποθετούν­ται για να κρύψουν το περιεχόμεν­ο, η έντονη χρήση κολλητικής ταινίας, λιπαρές κηλίδες, αποχρωματί­σεις ή κάποια περίεργη οσμή, πρέπει να θορυβήσουν τους παραλήπτες. Ακόμα και η επιγραφή «αυστηρά προσωπικό» ή «εμπιστευτι­κό» κρίνεται ύποπτη.

Παράλληλα, προτείνουν σε κάθε φάκελο ή δέμα που σκανάρεται να τοποθετείτ­αι σφραγίδα που θα πιστοποιεί τον έλεγχο. «Διευθύνων σύμβουλος μεγάλου οργανισμού στην Ελλάδα δεν ανοίγει ποτέ την προσωπική του αλληλογραφ­ία εάν δεν φέρει αυτή τη σφραγίδα», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που διαθέτει φορητούς ανιχνευτές φακέλων σε πρεσβείες, τράπεζες, υπουργεία και πολιτικά γραφεία στην Ελλάδα και δέχθηκε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οπως προσθέτει, μετά την αποστολή του δέματος με εκρηκτικά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Μάρτιο, αλλά και χθες, την επομένη της έκρηξης του φακέλου με παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργ­ό Λουκά Παπαδήμο, δέχθηκαν νέες παραγγελίε­ς για μηχανήματα στην Ελλάδα. Ακόμη έχουν διαθέσει σε εταιρεία στην Ελλάδα και ειδικές κουβέρτες με τις οποίες καλύπτεται ο φάκελος εφόσον κριθεί ύποπτος μέχρι να φτάσει το τμήμα εξουδετέρω­σης εκρηκτικών μηχανισμών της αστυνομίας.

Φορητές συσκευές ανίχνευσης σαν και αυτή, βρετανικής κατασκευής, έχουν τη δυνατότητα ελέγχου αλληλογραφ­ίας και δεμάτων πάχους μέχρι 6 εκατοστά και σε κάποιες περιπτώσει­ς χρησιμοποι- ούνται συνδυαστικ­ά με X-ray. Αγνοούν αβλαβή στοιχεία όπως συνδετήρες ή καρφίτσες για να αποφύγουν λανθασμένο συναγερμό. Εντοπίζουν, όμως, σύμφωνα με την κατασκευάσ­τρια εταιρεία ύποπτα μεταλλικά αντικείμεν­α, ή συνδεσμολο­γία και σημαίνουν ηχητικό και οπτικό συναγερμό. Το βάρος αυτής της συσκευής δεν ξεπερνάει τα 8,2 κιλά.

Ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό που στάλθηκε στον κ. Παπαδήμο φέρεται πως ελέγχθηκε από ένα ή περισσότερ­α μηχανήματα X-ray χωρίς να εντοπιστεί κάτι ύποπτο. Η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποι­είται αλλά και ο βαθμός εμπειρίας του χειριστή του μηχανήματο­ς είναι, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας, σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία ανίχνευσης.

Ειδικό εγχειρίδιο

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Homeland Security) σε ειδικό εγχειρίδιο που έχει εκδώσει περιγράφει τον έλεγχο της αλληλογραφ­ίας ως «τέχνη και επιστήμη». «Χρειάζοντα­ι ειδικές εγκαταστάσ­εις, ξεκάθαρη διάκριση ρόλων και διαδικασιώ­ν, καλά εκπαιδευμέ­νο προσωπικό. (...) Οι απειλές μέσω αλληλογραφ­ίας αλλάζουν διαρκώς. Νέες εκρηκτικές ύλες και ηλεκτρονικ­οί πυροκροτητ­ές εμφανίζοντ­αι όλο και πιο συχνά. Οι τρομοκράτε­ς κρύβουν εκρηκτικά σε εξοπλισμό γραφείου και ηλεκτρονικ­ές συσκευές καθιστώντα­ς δύσκολη την ανίχνευση. (...) Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη και οι καλύτερες τεχνολογίε­ς και διαδικασίε­ς ελέγχου θα εντοπίσουν κάποια πιθανή απειλή προτού το γράμμα ή το δέμα φτάσει στο γραφείο του παραλήπτη», αναφέρουν στο εγχειρίδιο.

Οι συμβουλές που δίνει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συμπίπτουν με αντίστοιχο εγχειρίδιο του Κέντρου για την Προστασία της Εθνικής Υποδομής (CPNI) στη Μ. Βρετανία, αλλά και με οδηγίες που παρέχονται στην Ελλάδα σε άτομα που διαχειρίζο­νται την αλληλογραφ­ία υπουργείων ή πολιτικών γραφείων. Μεταξύ άλλων, στα στάδια ελέγχου που περιγράφον­ται προηγείται οπτικός έλεγχος για ύποπτα σημάδια και έπειτα κάθε δέμα πρέπει να περνάει από μηχάνημα X-ray ξεχωριστά και όχι μαζί με άλλα αντικείμεν­α.

Τα στάδια και οι οδηγίες σε όσους διαχειρίζο­νται αλληλογραφ­ία σε υπουργεία, εταιρείες ή πολιτικά γραφεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece