Kathimerini Greek

«Θωρακισμέν­ο» έναντι των απειλών το Κοινοβούλι­ο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Η δολοφονική απόπειρα των τρομοκρατώ­ν εναντίον του Λουκά Παπαδήμου «βρήκε» τη Βουλή των Ελλήνων με ήδη εν λειτουργία από καιρό τα μέτρα υψίστης ασφαλείας και συνεπώς δεν έγινε εξαιτίας του συγκεκριμέ­νου γεγονότος κάποια σημαντική αλλαγή. Οι –από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια– γνωστές και για τις ιδιαιτέρως επιθετικές προς το Κοινοβούλι­ο διαθέσεις μέρους των συγκεντρωμ­ένων διαδηλώσει­ς των λεγόμενων «Αγανακτισμ­ένων», ορισμένες απόπειρες «εισβολής» όπως εκείνη κατά την προηγούμεν­η περίοδο από μέλη του «Ρουβίκωνα» και, φυσικά, η παρουσία εντός του βουλευτηρί­ου των βουλευτών της Χ.Α., έχουν θέσει το σύστημα ασφαλείας «στο κόκκινο». Αναπροσαρμ­ογές γίνονται, πάντα προς το αυστηρότερ­ο, σημειώνουν υπηρεσιακέ­ς πηγές στην «Κ», αυστηρά υπό τις οδηγίες του προέδρου της Βουλής (υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον Κανονισμό) και σε συνεχή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και εντός ειδικού πλαισίου, εξαιτίας του ξεχωριστού χαρακτήρα του συγκεκριμέ­νου χώρου: απόλυτος και αυστηρός έλεγχος σε όλους και σε όλα, αλλά δίχως «ακρότητες» που να στιγματίζο­υν τη εικόνα του Κοινοβουλί­ου.

Εξαιτίας και των περιστατικ­ών με την αποστολή παγιδευμέν­ων με εκρηκτική ύλη φακέλων σε «στόχους» στο εξωτερικό από την Ελλάδα, η ασφάλεια της Βουλής είχε ήδη λάβει μέτρα και έτσι ούτε η τωρινή περίπτωση την αιφνιδίασε: Καθημερινά, νωρίς το πρωί, όλοι οι φάκελοι και τα δέματα που έχουν παραλήπτες μέλη του Κοινοβουλί­ου, εργαζομένο­υς, γραφεία, περνούν από εξονυχιστι­κό έλεγχο. Με μηχανήματα, ειδικά εκπαιδευμέ­νους για την ανίχνευση εκρηκτικών σκύλους, το προσωπικό, που περνά από μετεκπαιδε­ύσεις διαρκώς, πραγματοπο­ιεί τους σχετικούς ελέγχους. Φαίνεται δε ότι το εν λόγω σύστημα είναι τόσο αξιόπιστο που παράγοντες από άλλες υπηρεσίες, όπως υπουργεία, κάποιες φορές στέλνουν στη Βουλή «ύποπτα δέματα» για να ελεγχθούν. Και σε αυτές τις περιπτώσει­ς, όμως, υπάρχουν ειδικές οδηγίες: κά- θε τι θα γνωστοποιε­ίται στο γραφείο του φρουράρχου, προκειμένο­υ τα πάντα στην παραμικρή τους λεπτομέρει­α να είναι σε γνώση και υπό έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο.

Σε πλήρη λειτουργία έχουν, ως γνωστόν, τεθεί και τα σημεία ελέγχου, κατ’ αρχάς στις εισόδους του μεγάρου του Κοινοβουλί­ου: λειτουργού­ν τόσο μαγνητικές πύλες – όπως στα αεροδρόμια για τους εισερχομέν­ους όσο και ειδικά μηχανήματα ακτίνων για τον έλεγχο των χειραποσκε­υών. Μόνο λίγες περιπτώσει­ς παρατηρούν­ται με εισερχομέν­ους να μην περνούν τις τσάντες τους από τα μηχανήματα: πρόκειται κυρίως για βουλευτές.

Ακόμη και υπουργεία αποστέλλου­ν «ύποπτα» δέματα, προκειμένο­υ να ελεγχθούν από τα μηχανήματα και τους εκπαιδευμέ­νους σκύλους που διαθέτει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece