Kathimerini Greek

Επισκευή έξι γεφυρών ΠΑΘΕ

Το Δημόσιο αναλαμβάνε­ι το κόστος, ύψους 7,6 εκατ., στο τμήμα Μαλιακού - Κλειδιού

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

«Πράσινο φως» Χρ. Σπίρτζη στην κοινοπραξί­α «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου».

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με απευθείας ανάθεση: το υπουργείο Υποδομών δίνει εντολή στην κοινοπραξί­α «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου» να επισκευάσε­ι έξι γέφυρες της ΠΑΘΕ, με κόστος 7,6 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικό­τητα, όμως, είναι μία από τις πολλές, ενδιαφέρου­σες προβλέψεις των αρχικών συμβάσεων παραχώρηση­ς, οι οποίες καθώς περνούν τα χρόνια έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο. Συνολικά 30 γέφυρες του τμήματος Μαλιακού - Κλειδιού της ΠΑΘΕ πρόκειται να επισκευαστ­ούν, με το Δημόσιο να αναλαμβάνε­ι το κόστος.

Χθες, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έδωσε το «πράσινο φως» στην κοινοπραξί­α «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου» για να προχωρήσει σε εργασίες σε έξι γέφυρες του οδικού τμήματος ΜαλιακούΚλ­ειδιού. Οι πέντε βρίσκονται στο νότιο τμήμα του έργου (από Ράχες έως Ευαγγελισμ­ό), ενώ μία βρίσκεται βορειότερα: πρόκειται για τη γέφυρα του Πηνειού, στη βόρεια είσοδο των Τεμπών (υπενθυμίζε­ται ότι ο παραχωρησι­ούχος διατηρεί τον έλεγχο αλλά και την ευθύνη συντήρησης και της παλαιάς εθνικής οδού στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα).

Τι εργασίες θα πραγματοπο­ιηθούν; Στις τρεις από αυτές θα αντικαταστ­αθεί το παλαιό κατάστρω- μα με νέο, ενώ στις άλλες τρεις θα γίνει στατική ενίσχυση των δοκών της γέφυρας. Σύμφωνα με την απόφαση, οι έξι γέφυρες κατασκευάσ­τηκαν το 1960-1967 και σε τέσσερις από αυτές προστέθηκε το 1995 νέος κλάδος. Η εκτέλεση των εργασιών «κρίνεται απολύτως αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία τους» και θα κοστίσει συνολικά στο Δημόσιο 7,6 εκατ. ευρώ. Καθώς πρόκειται για γέφυρες με «ανοίγματα» άνω των 6 μέτρων, το Δημόσιο διατήρησε (βάσει συγκεκριμέ­νου όρου της σύμβασης παραχώρηση­ς του 2007) την υποχρέωση να καλύψει το κόστος επισκευής τους από τον παραχωρησι­ούχο.

«Πολλές από τις γέφυρες της ΠΑΘΕ κατασκευάσ­τηκαν το ’50 και το ’60 και έχουν κάποιο συγκεκριμέ­νο χρόνο ζωής», εξηγεί ο Δημο- σθένης Παπακριβόπ­ουλος, τεχνικός διευθυντής στην κατασκευασ­τική κοινοπραξί­α «Μαλιακός - Κλειδί» (που εκτελεί τα έργα για λογαριασμό της κοινοπραξί­ας «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου»). «Στο τμήμα Ραχών Φθιώτιδας - Κλειδιού Ημαθίας, υπάρχουν 245 γέφυρες με άνοιγμα μεγαλύτερο από τα 6 μέτρα. Οι γέφυρες αυτές εξετάστηκα­ν όλες μία προς μία και καταλήξαμε ότι 30 από αυτές πρέπει να επισκευαστ­ούν γιατί φαίνεται ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου τους». Ευθύνη Δημοσίου

Υπάρχουν μία σειρά από περιπτώσει­ς, βάσει της σύμβασης, στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί την ευθύνη: τυχόν επιδιορθώσ­εις ή ανακατασκε­υές στα δομικά σημεία του αυτοκινητο­δρόμου για διάστημα 7 ετών από την ολοκλήρωσή του, κατασκευές αντιμετώπι­σης πλημμυρικώ­ν φαινομένων, απρόβλεπτα γεωλογικά φαινόμενα και βέβαια η ανακατασκε­υή ή ενίσχυση οποιουδήπο­τε τεχνικού έργου με «άνοιγμα» άνω 6 μέτρων ή τοίχου άνω των 5 μέτρων. Τις εργασίες εκτελεί ο παραχωρησι­ούχος κατ’ εντολή του Δημοσίου, με τον πρώτο να αναλαμβάνε­ι το κόστος των μελετών και τον δεύτερο το κόστος κατασκευής. Να σημειωθεί ότι, αν από τις εργασίες προκύψει απώλεια εσόδων του παραχωρησι­ούχου (λ.χ. από τα διόδια), τότε το Δημόσιο υποχρεούτα­ι να την καλύψει.

 ??  ?? Οι πέντε υπό επισκευή γέφυρες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του έργου, από Ράχες έως Ευαγγελισμ­ό, ενώ η έκτη στη γέφυρα του Πηνειού, στη βόρεια είσοδο των Τεμπών, απ’ όπου και η φωτογραφία.
Οι πέντε υπό επισκευή γέφυρες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του έργου, από Ράχες έως Ευαγγελισμ­ό, ενώ η έκτη στη γέφυρα του Πηνειού, στη βόρεια είσοδο των Τεμπών, απ’ όπου και η φωτογραφία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece