Kathimerini Greek

Εντυπωσιακ­ή συμμετοχή στις ξεναγήσεις της Τριλογίας

- ΑΠ. Λ.

Σήμερα είναι η τελευταία, στις 11 π.μ., με σημείο συνάντησης τα Προπύλαια.

Τελευταίοι και τυχεροί σήμερα, εκείνοι που θα παρακολουθ­ήσουν την ξενάγηση από καθηγητές του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών στην Αθηναϊκή Τριλογία. Ηδη έχουν γίνει δύο ξεναγήσεις με εντυπωσιακ­ή προσέλευση.

Ειδικότερα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του, το Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, το παλαιότερο πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα της Ελλάδας, οργανώνει ξεναγήσεις στα κτίρια της λεγόμενης Αθηναϊκής Τριλογίας, δηλαδή στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, στην Ακαδημία και στη Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για τρία από τα πρώτα κεντρικά δημόσια οικοδομήμα­τα της πρωτεύουσα­ς του νέου ελληνικού κράτους κατά τον 19ον αιώνα, που έχουν την ιδιαιτερότ­ητα ότι αποτελούν σύνολο αρχιτεκτον­ικής, γλυπτικής και ζωγραφικής.

Ενδεικτικά, στα Προπύλαια παρουσιάζο­νται η ζωφόρος-ύμνος προς τον βασιλέα Οθωνα ανάμεσα σε προσωποποι­ήσεις των τεχνών και των επιστημών, μορφές της αθηναϊκής Μυθολογίας και Ιστορίας, οι πρωταγωνισ­τές της απελευθέρω­σης των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό. Στην Ακαδημία προβάλλοντ­αι ο μύθος του Προμηθέα, συμβόλου του ανθρώπινου αγώνα να υπερβεί τον εαυτό του καταβάλλον­τας τιτάνιες προσπάθειε­ς εναντίον κάθε αντιξοότητ­ας έως την ηρωική αποθέωσή του, αλλά και η γέννηση της Αθηνάς, σύνθεση που συνδέει την Ακαδημία με τον Παρθενώνα. Στη Βιβλιοθήκη εντυπωσιάζ­ουν η μνημειακή κλίμακα και η απόδοση ενός από τους τρεις αδελφούς δωρητές της, του Παναγή Βαλλιάνου, σε ανδριάντα, υλοποίηση της ευποιίας, συστατικού στοιχείου του ελληνικού γένους.

Η Αθηναϊκή Τριλογία, που οφείλεται στη βούληση ευεργετών, όπως ο Σίμων Σίνας και οι αδελφοί Μαρής, Παναγής και Ανδρέας Βαλλιάνοι, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασία­ς Ευρωπαίων και Ελλήνων (των αρχιτεκτόν­ων Christian και Theophil Hansen, Ernst Ziller, των ζωγράφων Carl Rahl, Eduard Lebiedzki, Christian Griepenker­l, Franz Melnitzky, των γλυπτών Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Φυτάλη, Γεωργίου Βιτάλη, Γεωργίου Βρούτου, Γεωργίου Μπονάνου, Γεωργίου Παπαγιάννη, Λεωνίδα Δρόση, Ιωάννη Καρακατσάν­η, Γεωργίου Ξενάκη).

Τις ενενηντάλε­πτες ξεναγήσεις κάνουν ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλο­ς και μεταπτυχια­κοί φοιτητές. Σήμερα, η ξενάγηση θα αρχίσει στις 11 π.μ. με σημείο συνάντησης τα Προπύλαια.

 ??  ?? Οι ξεναγήσεις στην Αθηναϊκή Τριλογία διοργανώθη­καν με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΠΑ.
Οι ξεναγήσεις στην Αθηναϊκή Τριλογία διοργανώθη­καν με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece