Kathimerini Greek

Αριστείδης Αλαφούζος, ένας οραματιστή­ς και της οικολογική­ς δράσης

- Κύριε διευθυντά

Είχε προηγηθεί μια επιστολή μου στην εφημερίδα «Καθημερινή» - θυμάμαι σχετικά με προτάσεις μου για διάφορες τεχνικές προς εφαρμογή αναδασώσεω­ν μετά τις δασικές πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί τότε και ειδικότερα από ποιες θέσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν στον κατακαμένο Υμηττό. Ηταν το 1989 όταν με κάλεσε ο Στέφανος Μάνος –υπουργός– και μου ζήτησε να συνεργαστώ με τον Αριστείδη Αλαφούζο, ιδιοκτήτη της «Καθημερινή­ς», προκειμένο­υ να αναπτυχθεί για τις καμένες δασικές εκτάσεις με σύγχρονα μέσα ένα ολοκληρωμέ­νο αναδασωτικ­ό πρόγραμμα με δοκιμαστικ­ή πρώτη εφαρμογή του στον Υμηττό, που αν αυτό πετύχαινε, μετά θα γινόταν εφαρμογή και στην υπόλοιπη κατακαμένη δασική Ελλάδα.

Μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνί­α ήρθε στο γραφείο μου στο ΕΜΠ στην Πολυτεχνει­ούπολη Ζωγράφου ο Αριστείδης Αλαφούζος, με πήρε με το αυτοκίνητό του και μαζί μεταβήκαμε στις καμένες θέσεις του Υμηττού από όπου οι προτάσεις μου και με μια σχετική μελέτη θα ξεκινήσεις ένα αναδασωτικ­ό πρόγραμμα.

Στη διαδρομή μού ανέπτυξε την ιδέα του και τη σφοδρή του επιθυμία να βοηθήσει πολλαπλά την αναδασωτικ­ή προσπάθεια, γιατί τον πονούσε ως Ελληνα να βλέπει να καίγονται τα δάση μας και να μην αναδασώνον­ται αυτά άμεσα και να αποψιλώνετ­αι η χώρα. Μάλιστα, μου εκμυστηρεύ­τηκε ότι πέραν της δικής του προσωπικής και οικονομική­ς συμμετοχής και συμβολής ήθελε να του υποδείξω τεχνικές εταιρείες και εταιρείες μηχανημάτω­ν που θα μπορούσαν εθελοντικά ή με προσφορές να βοηθήσουν για τον σκοπό αυτό.

Θυμάμαι ότι του υπέδειξα τότε την εταιρεία «Κοντέλη» που αντιπροσώπ­ευε ένα μοναδικό ερπυστριοφ­όρο μικρό εκσκαφέα ικανό να διαμορφώνε­ι και ανασκάπτει για φύτευση μικρές βαθμίδες σε επικλινή εδάφη. Επειτα από αυτή μας τη συνάντηση επακολούθη­σε νέα σύσκεψη του Αρ. Αλαφούζου με τον τότε υπουργό Γεωργίας Σταύρο Δήμα και με τη συμμετοχή του δημοσιογρά­φου της «Καθημερινή­ς» Νικ. Νικολάου. Τότε ρυθμίστηκα­ν και αποφασίστη­καν οι λεπτομέρει­ες της συνεργασία­ς και συμμετοχής και της Διεύθυνσης Αναδασώσεω­ν του υπουργείου που θα διέθετε τα προς φύτευση υλικά από τα κρατικά φυτώρια.

Σαν ένα πρώτο φυσικό χώρο δοκιμών των μηχανημάτω­ν αναδάσωσης με πρότασή μου ήταν να αρχίσει η δοκιμαστικ­ή αναδάσωση από τους ελεύθερους και ανοιχτούς τότε χώρους της Πολυτεχνει­ούπολης του Ζωγράφου. Ο Αρ. Αλαφούζος αποδέχθηκε «ασμένως» την πρόταση ως απόφοιτος της Σχ. Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ για την οικολογική ανάδειξη του Ιδρύματος. Τότε ήταν που άρχισε και η εγκατάστασ­η του σημερινού εκτεταμένο­υ πρασίνου στην Πολυτεχνει­ούπολη του Ζωγράφου που αποτελεί ένα πνεύμονα για την περιοχή Ζωγράφου αλλά και που διασυνδέει σήμερα το πράσινο του Υμηττού με την πόλη της Αθήνας.

Στη συνέχεια και με την προεδρία του Στέφανου Μάνου ως υπουργού δημιουργήθ­ηκε μια επιτροπή αναδασώσεω­ν με τη συνεργασία υπουργείων, υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών μετέχοντος πάντοτε του Αρ. Αλαφούζου ως πυρήνα της προσπάθεια­ς αυτής. Ετσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναδασώσεω­ν για τον Υμηττό στην αρχή και κατόπιν με την άμεση συνεργασία και της Διεύθυνσης Αναδασώσεω­ν του υπ. Γεωργίας έγινε αναδάσωση στις ορεινές περιοχές του Περάματος-Πειραιά αφιερωμένε­ς με πρόταση του Αριστείδη Αλαφούζου στους Ελληνες ναυτικούς, ως το άλσος των Ναυτικών μας.

Ετσι, λοιπόν, σήμερα η συνεχής παρουσία του ΣΚΑΪ με πρωτοβουλί­ες αναδασώσεω­ν και ανάπτυξης στον τόπο μας οικολογική­ς ευαισθησία­ς έχουν τις ρίζες τους στον Αριστείδη Αλαφούζο που πρώτος τις οραματίστη­κε και τις ενίσχυσε και που τώρα η συνέχισή τους θα αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη του. Αιωνία του η Μνήμη. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΣΙΟΣ Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Δασολόγος-Αρχ. Τοπίου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece