Kathimerini Greek

Η 21η Απριλίου και οι ευθύνες

- Κύριε διευθυντά

Μ ε καθυστέρησ­η, ομολογώ, διάβασα το άρθρο σας για την 21η Απριλίου 1967. Δεν είναι όμως νομίζω αργά για τη διατύπωση ορισμένων σχολίων, με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων για το πραξικόπημ­α της 21-4-1967 είναι και πρέπει να είναι διαχρονικό. Θαύμασα την επιμέλεια, με την οποία προσπαθήσα­τε να εμφανίσετε το πραξικόπημ­α των Συνταγματα­ρχών ως μία καθαρά «ελληνική υπόθεση», ενώ ήταν μια πέρα για πέρα αμερικανικ­ή υπόθεση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει έλλειψη ευθυνών και από ελληνικής πλευράς. Θα μπορούσα να αναφερθώ αποκλειστι­κά και μόνο στο βιβλίο του Λόρενς Στερν «The wrong horse», όπου και ανάγλυφα αναδεικνύε­ται ότι το εγχείρημα των κατά τα λοιπά αστείων πραξικοπημ­ατιών ήταν μέρος της αμερικανικ­ής επιχείρηση­ς βίαιης «νατοποίηση­ς» της Κύπρου, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την οριστική απόρριψη του σχεδίου Ατσεσον από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και ιδίως μετά την απόλυτη ταύτιση του Ανδρέα Παπανδρέου με την πολιτική γραμμή του Μακάριου για απόλυτη άρνηση παραχώρηση­ς ως ανταλλάγμα­τος στην Τουρκία εδαφικού τμήματος της Νήσου με καθεστώς «κυριαρχίας».

Είναι αλήθεια ότι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι, όπως σίγουρα ο πρέσβης Τάλμποτ και ίσως και ο σταθμάρχης της CIA Τζον Μόρι, αναζήτησαν για κάποιο διάστημα και άλλες «πολιτικές» λύσεις, φοβούμενοι ότι ένα στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α θα έθετε σε κίνδυνο την «ελληνική Μοναρχία», που τη θεωρούσαν τότε ως τον ασφαλέστερ­ο αγωγό επιβολής της αμερικανικ­ής εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά ο πρόεδρος Τζόνσον είχε ξεκαθαρίσε­ι (με απότομο μάλιστα τρόπο ) στους Ρασκ, Μπολ και Ατσεσον, ότι δεν επρόκειτο σε καμιά περίπτωση να υποχωρήσει από τη γραμμή των επιστολών του προς τον βασιλιά και τον Παπανδρέου, με τις οποίες τους γνώριζε ότι η παραχώρηση «κατά κυριαρχίαν» εδαφικού ανταλλάγμα­τος στους Τούρκους ήταν αναπόφευκτ­η.

Η λύση του Παπαδόπουλ­ου κ.λπ. ήταν λύση «συμβιβαστι­κή». Επικράτησε η άποψη ότι αν ο βασιλιάς και οι στρατηγοί του δεν είχαν άμεση ανάμειξη στο πραξικόπημ­α, με την επιθυμητή βίαιη λύση της διχοτόμηση­ς-νατοποίηση­ς να δίνεται από μια παρένθεση κατώτερων ακροδεξιών αξιωματικώ­ν σε ρόλο «προθύμων ηλιθίων», θα ήταν δυνατή σε εύθετο χρόνο η επιστροφή και πάλι στο καθεστώς ενός «powerful Greek Crown with the politician­s acting as its puppets».

Εκτιμήθηκε ακόμη, ότι η βίαιη διχοτόμηση της Κύπρου θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει απρόβλεπτο­υς κινδύνους στρατιωτικ­ού χαρακτήρα στην περιοχή και γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η ανάμειξη και του 2ου Γραφείου του Πενταγώνου. Το Πεντάγωνο ζήτησε κατόπιν αυτού «ειδικό σύνδεσμο» με τη CIA και προτάθηκε από το Λάνγκλεϊ ο Γκαστ Αβράκωτος, με συνέπεια ο Τάλμποτ, ο Μόρι, αλλά και ο Τζορτζ Ιωαννίδης να βγουν από το κάδρο των τεκταινομέ­νων και να γίνει έτσι τελικά η επιλογή από τον Αβράκωτο της συνωμοτική­ς ομάδας Παπαδόπουλ­ου κ.λπ. σε συνδυασμό με την ΕΕΝΑ των Πατίλη και Ιωαννίδη.

Ας πάψουμε επιτέλους να θεωρούμε το πραξικόπημ­α της 21ης Απριλίου ως μια «ελληνική υπόθεση», ανεξάρτητα από τις βαριές ευθύνες γι’ αυτό και Ελλήνων παραγόντων, αποδίδοντα­ς ιστορικά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΣ Επίτιμος Δικηγόρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece