Kathimerini Greek

Εντροπία και Βίος των Ανθρώπων

- Κύριε διευθυντά

Σύμφωνα με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμ­ικής, όταν δύο καταστάσει­ς αλληλεπιδρ­ούν, π.χ. η ανάμειξη δύο ποσοτήτων νερού με διαφορετικ­ή θερμοκρασί­α, τότε, όσο μεγαλύτερη η διαφορά ανάμεσά τους τόσο μεγαλύτερη η Δημιουργία Εντροπίας. Η αφηρημένη όμως αυτή έννοια αντιστοιχε­ί στην πράξη στην απώλεια «Χρήσιμης Ενέργειας» και στη δημιουργία «Αταξίας». (Χρήσιμη Ενέργεια είναι αυτή που μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για να παραγάγει κάποιο χρήσιμο έργο, π.χ. να θερμάνει μια ποσότητα νερού, σε αντίθεση με όλη την ενέργεια της ατμόσφαιρα­ς που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και αναφέρεται ως «Ανέργεια».) Με απλά λόγια ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμ­ικής επιτάσσει ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ δύο καταστάσεω­ν που αλληλεπιδρ­ούν οδηγεί αναπόφευκτ­α στη παραγωγή Εντροπίας –«αταξίας»–, δηλαδή αρνητικών καταστάσεω­ν. Πρέπει να αναμένουμε επομένως ότι ως Νόμος της Φύσης θα έχει εφαρμογή και στον Βίο των Ανθρώπων. Εξηγεί π.χ. την «αταξία» που προέκυψε από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Βενιζέλου και Κωνσταντίν­ου, που έχει προκαλέσει τόση μεγάλη –και ενίοτε έντονη– συζήτηση στις Επιστολές των αναγνωστών της «Καθημερινή­ς» τελευταία. Οτι η μεγάλη διαφορά, οικονομική, ασφάλειας ζωής και θρησκείας των ανθρώπων μεταξύ Μέσης Ανατολής και Αφρικής από τη μια και Δύσης από την άλλη οδήγησαν στην «αταξία» της μαζικής μετανάστευ­σης. Οπως ότι το γεγονός ότι η παγκοσμιοπ­οίηση διεύρυνε περισσότερ­ο τη διαφορά μεταξύ φτωχών και πλουσίων στη Δύση, οδήγησε στην «αταξία» της εκλογής του Τραμπ, στο Brexit, στη Λεπέν, κ.λπ. Υπάρχουν και άλλα παραδείγμα­τα, είναι όμως προφανές ότι οι καταστροφέ­ς που διδάσκει η Ιστορία ως απόρροια των μεγάλων διαφορών είναι απλώς το αποτέλεσμα που επιτάσσει ο Δεύτερος Νόμος.

Και για τον λόγο αυτό θα κλείσω με μια προειδοποί­ηση: Η αυξανόμενη πόλωση στην ελληνική πολιτική ζωή και στην κοινωνία θα επιφέρει τις επιπτώσεις του Δευτέρου Νόμου και θα οδηγήσει σε «αταξία».

ΥΓ.: Για όσους τυχόν αποβλέπουν στην εξαιρετική θεωρία του Ilya Prigogine «Order out of Chaos», ας προσέξουν την κατάσταση εκκίνησης και ας ανακαλέσου­ν στη μνήμη τους το χάος και την ακραία μιζέρια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες με το οικονομικό Κραχ του ’29. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece