Kathimerini Greek

Καταδίκη Αγκυρας από το Κογκρέσο για τα επεισόδια

- REUTERS, A.P.

Απαιτεί να ζητήσει συγγνώμη για την άσκηση βίας σε αθώους πολίτες έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

ΑΓΚΥΡΑ. «Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισ­ε ο πρόεδρος της αμερικανικ­ής Βουλής Πολ Ράιαν τη βίαιη επίθεση που εξαπέλυσαν οι σωματοφύλα­κες του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Ενώ σημείωσε την αξία της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο Ράιαν ζήτησε από την Αγκυρα «να καταδικάσε­ι κατηγορημα­τικά και να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν τη βίαιη συμπεριφορ­ά απέναντι σε αθώους πολίτες που ασκούσαν τα συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­να δικαιώματά τους».

Τα επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον βιντεοσκοπ­ήθηκαν και αναλύθηκαν καρέ καρέ σε ειδικό αφιέρωμα στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ενώ σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο εμφανίζετα­ι ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν να παρακολουθ­εί τους σωματοφύλα­κές του να ξυλοφορτών­ουν τους διαδηλωτές. H Βουλή των Αντιπροσώπ­ων ενέκρινε χθες ψήφισμα με το οποίο καταδικάζε­ι τα βίαια επεισόδια.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε το ψήφισμα ως «μονόπλευρο» και την αντίληψη των πραγμάτων ως «διαστρεβλω­μένη». Η Αγκυρα υποστηρίζε­ι ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρο­νταν κατά του Ερντογάν επιτέθηκαν σε υποστηρικτ­ές του.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε λεπτή φάση μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου. Χθες, επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλε­υσης που ερευνά το ζήτημα επανέλαβε τους κυβερνητικ­ούς ισχυρισμού­ς, σύμφωνα με τους οποίους πίσω από το πραξικόπημ­α κρύβεται ο ιεροκήρυκα­ς Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει άσυλο στις ΗΠΑ. «Θεωρούμε με σα- φήνεια και βεβαιότητα ότι η FETO (η οργάνωση του Γκιουλέν) βρίσκεται πίσω από το συμβάν της 15ης Ιουλίου», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής. Παράλληλα, η επιτροπή απέδωσε ευθύνες στις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανυπαρξία πληροφοριώ­ν πριν από το πραξικόπημ­α συνιστά παράλειψη των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν», προσέθεσε.

Οι επιπτώσεις των γεγονότων αυτών συνεχίζουν να γίνονται αισθητές στην Τουρκία, με το πογκρόμ στο δικαστικό σώμα να έχει φθάσει τα 4.000 άτομα, όπως ανα- κοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Μπεκίρ Μποζντάγ. Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Μποζντάγ είπε ότι η δικαιοσύνη «εκκαθαρίστ­ηκε» από υποστηρικτ­ές του Γκιουλέν, τοποθετώντ­ας τον αριθμό των αποπεμφθέν­των δικαστών και εισαγγελέω­ν στους 4.000.

29 Κούρδοι νεκροί

Παράλληλα, εξακολουθε­ί ο πόλεμος του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων της νοτιοανατο­λικής Τουρκίας, με τον χθεσινό απολογισμό να ανέρχεται σε 29 Κούρδους νεκρούς. Στην επιχείρηση στα βουνά Τεντουρέκ, στα σύνορα των επαρχιών Αγκρι και Βαν, έχασαν τη ζωή τους επίσης τρεις Τούρκοι στρατιώτες και ένας άνδρας τοπικής πολιτοφυλα­κής.

 ??  ?? Διαδήλωση υπέρ συλληφθέντ­ων δημοσιογρά­φων χθες έξω από τα δικαστήρια της Κωνσταντιν­ούπολης.
Διαδήλωση υπέρ συλληφθέντ­ων δημοσιογρά­φων χθες έξω από τα δικαστήρια της Κωνσταντιν­ούπολης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece