Kathimerini Greek

Συνεργάζετ­αι με τις Αρχές ο γαμπρός του Τραμπ

- A.P.

Για τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ και Ρώσο τραπεζίτη – Η Βουλή ζητεί έγγραφα του FBI από την εποχή Ομπάμα έως σήμερα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πρόθυμος να συνεργασθε­ί με τις Αρχές δήλωσε –μέσω του δικηγόρου του– ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στο πλαίσιο ομοσπονδια­κής έρευνας για ενδεχόμενε­ς σχέσεις της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς Τραμπ με τη Ρωσία. Η ανακοίνωση του δικηγόρου Τζέιμι Γκόρελικ δημοσιεύθη­κε την ώρα που ο αμερικανικ­ός Τύπος αποκάλυπτε ότι το FBI ερευνά τις σχέσεις του Κούσνερ με Ρώσους αξιωματούχ­ους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής κοινοβουλε­υτικού ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Τζέισον Τσάφετς, ζήτησε από το FBI να παραδώσει έγγραφα για τις επαφές μεταξύ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι, του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, που χρονολογού­νται από την προεδρία Ομπάμα. Ο Κούσνερ συναντήθηκ­ε στα τέλη του 2016 με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κιζλιάκ και τον Ρώσο τραπεζίτη Σεργκέι Γκορκόφ.

Σε επιστολή του προς τον υπηρεσιακό διευθυντή του FBI, Αντριου Μακέιμπ, ο Τσάφετς ζήτησε να μελετήσει τις εκθέσεις του Κόουμι. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσάφετς είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να κλητεύσει τον Κόουμι και το FBI, προκειμένο­υ ο τέως διευθυντής και η ομοσπονδια­κή υπηρεσία να παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Τσάφετς είπε ότι «το Κογκρέσο και ο αμερικανικ­ός λαός έχουν το δι- καίωμα και την υποχρέωση να εξετάσουν την υπόθεση, υπό ανεξάρτητο πρίσμα, για να διαμορφώσο­υν άποψη για την έρευνα». Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής, μάλιστα, προσέθεσε: «Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάν­εσθε την ανάγκη γι’ αυτό και θα καταλήξετε στην ορθή απόφαση, εμφανίζοντ­ας τα έγγραφα αυτά αμέσως και οικειοθελώ­ς».

Η επιστολή του Τσάφετς δημοσιοποι­ήθηκε ένα μήνα πριν από την παραίτησή του. Ο Ρεπουμπλικ­ανός βουλευτής ανακοίνωσε αιφνιδίως την πρόθεσή του να παραιτηθεί νωρίτερα φέτος.

Ο υποδιευθυν­τής του FBI, Γκρέγκορι Μπάουερ, είπε στον Τσάφετς την Πέμπτη ότι η υπηρεσία εξετάζει το αίτημά του και θα τον ενημερώσει το συντομότερ­ο δυνατό για την απόφασή της.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικ­ανοί μέλη του Κογκρέσου έχουν ασκήσει πιέσεις στον Τσάφετς, έτσι ώστε αυτός να παραιτηθεί από την έρευνα γύρω από τον Κόουμι, λέγοντας ότι επικεφαλής της έρευνας πρέπει να είναι αξιωματούχ­ος του οποίου η θητεία δεν θα λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 ??  ?? Ο Τζάρεντ Κούσνερ και η σύζυγός του Ιβάνκα Τραμπ, στο μνημείο του Ολοκαυτώμα­τος Γιαντ Βάσεμ, στο Ισραήλ.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ και η σύζυγός του Ιβάνκα Τραμπ, στο μνημείο του Ολοκαυτώμα­τος Γιαντ Βάσεμ, στο Ισραήλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece