Kathimerini Greek

Αυστηρός νόμος για εμβολιασμο­ύς στη Γερμανία

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία πρόκειται να υιοθετήσει ένα νόμο την επόμενη εβδομάδα, βάσει του οποίου τα νηπιαγωγεί­α θα είναι αναγκασμέν­α να ενημερώνου­ν τις Αρχές στην περίπτωση που οι γονείς δεν τους δώσουν επαρκή στοιχεία ότι έχουν ενημερωθεί από τον παιδίατρό τους για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Οι γονείς που αρνούνται να ενημερωθού­ν για τον εμβολιασμό κινδυνεύου­ν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 2.500 ευρώ, βάσει του νόμου που θα ισχύει από την 1η Ιουνίου.

Οι κανονισμοί για τον εμβολιασμό έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αυστηροί σε όλη την Ευρώπη, όπου η μείωση της ανοσοποίησ­ης του πληθυσμού έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογι­ά και η παρωτίτιδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

«Κανείς δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορος μπροστά στο γεγονός ότι άνθρωποι εξακολουθο­ύν να πεθαίνουν από την ιλαρά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέε στην εφημερίδα Bild. «Γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε πιο αυστηρούς τους κανόνες για τον εμβολιασμό», εξήγησε.

Στην Ιταλία

Η Ιταλία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο εμβολιασμό­ς των παιδιών θα είναι πλέον υποχρεωτικ­ός, αφού αξιωματούχ­οι των υπηρεσιών υγείας προειδοποί­ησαν ότι η μείωση του ποσοστού εμβολιασμέ­νων παιδιών προκάλεσε επιδημία ιλαράς, με περισσότερ­α από 2.000 κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός περίπου δεκαπλάσιο­ς σε σύγκριση με το 2015.

Η έλλειψη εμπιστοσύν­ης του του, παρά τις αντιρρήσει­ς της μητέρας του, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Γενικότερα οι εμβολιασμο­ί τα τελευταία χρόνια έχουν πυροδοτήσε­ι τις υποψίες των γονέων, που φοβούνται ότι εμβολιάζον­τας τα παιδιά τους τα αφήνουν έκθετα κυρίως στον φόβο του αυτισμού, ισχυρισμός ο οποίος ωστόσο δεν φάνηκε να ευσταθεί σύμφωνα με τα επιστημονι­κά δεδομένα.

Ανάλογους φόβους δημιούργησ­αν κατά καιρούς και άλλα εμβόλια όπως αυτό εναντίον των ανθρωπίνων θηλωμάτων, αλλά ακόμη και ο αντιγριπικ­ός εμβολιασμό­ς.

Οι γονείς που αρνούνται να ενημερωθού­ν από τους παιδιάτρου­ς κινδυνεύου­ν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 2.500 ευρώ.

κοινού προς τα εμβόλια έχει αναχθεί σε σημαντικό υγειονομικ­ό ζήτημα παγκοσμίως. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αρνητική στάση των γονιών απέναντι στα εμβόλια οφείλεται στον φόβο τους για πιθανές παρενέργει­ες και στη διστακτικό­τητα κάποιων γιατρών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς, που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και εγκεφαλίτι­δα, διπλασιάστ­ηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες τους δύο πρώτους μήνες του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το ECDC. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίη­ση των Αρχών.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ένας πατέρας μπορεί να επιμείνει να εμβολιαστε­ί το παιδί

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece