Kathimerini Greek

Η δημοσιογρα­φία και η κριτική

- Κύριε διευθυντά

Ηελευθερία του ανθρώπου είναι άρρηκτα δεμένη με την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση. Αντικατοπτ­ρίζεται δε σε κάθε επαφή του με τον εξωτερικό κόσμο και βρίσκει τη δικαιική της αναγνώριση στα Συντάγματα όλων σχεδόν των χωρών, καθώς και στα διάφορα νομοθετήμα­τα, που ρυθμίζουν την κοινωνική συμβίωση.

Μία από τις εκδηλώσεις του υπέρτατου αυτού αγαθού της ελευθερίας είναι και η ελευθερία της γραπτής και προφορικής εκφράσεως, δηλαδή η πνευματική ελευθερία, η οποία χάρις στην επίδραση των διδαγμάτων στης Σχολής του Φυσικού Δικαίου αναβίωσε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, η επιστήμη του Δικαίου πρεσβεύει ότι δεν υπάρχουν απόλυτα δικαιώματα. Υπό αυτό το πρίσμα της σχετικότητ­ας των δικαιωμάτω­ν και της κοινωνιολο­γικής αξιολογήσε­ως των δικαιικών αγαθών, αναγνωρίστ­ηκε παγκοσμίως η ανάγκη της επιβολής ακόμα και ποινικών κυρώσεων κατ’ εκείνου που θα διατύπωνε, προφορικώς ή γραπτώς, σκέψεις κολάσιμες, κατά κατάχρηση ασκήσεως του δικαιώματο­ς της πνευματική­ς ελευθερίας. Και είναι γνωστό ότι ο δημοσιογρά­φος, ο κατεξοχήν εκφραστής των συμφερόντω­ν της κοινωνικής ολότητας και ως συνήγορος του κοινού κατά την άσκηση του λειτουργήμ­ατός του, είναι πολλές φορές υποχρεωμέν­ος να προχωρήσει σε κρίσεις με τις οποίες θίγεται η τιμή ή η υπόληψη φυσικών ή και νομικών προσώπων. Ετσι, η δημόσια κριτική, ακόμα και αυστηρή, για πρόσωπα τα οποία θέλουν να έχουν ή διατείνοντ­αι ότι έχουν δημόσιο λόγο, αναγνωρίζε­ται ότι εμπίπτει στον κύκλο των καθηκόντων του δημοσιογρά­φου. Ευλόγως, επομένως, τίθενται τα ερωτήματα. Μέχρι ποιo σημείο φτάνει η ελευθερία του δημοσιογρά­φου; Ποια είναι τα όρια μέχρι τα οποία πρέπει να φτάσουν η διατύπωση και οι χαρακτηρισ­μοί στη σύνταξη ενός άρθρου της εφημερίδας; Η συναίσθηση της δυνάμεως του Τύπου, δύναμη που δεν μπορεί να την αμφισβητήσ­ει κανένας σήμερα, πρέπει άραγε να οπλίζει τον αρθρογράφο της εφημερίδας με το πνεύμα του ανεξέλεγκτ­ου, της ασυδοσίας και της ανευθυνότη­τας; Μήπως όμως η δύναμη αυτή θα πρέπει να του γεννά έντονη και μόνιμη την ιδέα της βαριάς ευθύνης και του ιερού καθήκοντος, που έχει απέναντι του αληθινού και του δικαίου, απέναντι της κοινωνίας και των συμφερόντω­ν της; Λαμβανομέν­ου υπόψη ότι ο Τύπος αποτελεί το σπουδαιότε­ρο μέσο της διαδόσεως των ιδεών και των αντιλήψεων για το αναγνωστικ­ό, αλλά και το ευρύτερο κοινό και το αποτελεσμα­τικώτερο μέσο της κομματικής «προπαγάνδα­ς», η δε κοινή γνώμη, κατά μεγάλο ποσοστό, οδηγείται και προσανατολ­ίζεται προς τις απόψεις του Τύπου.

Η δημόσια κριτική αναγνωρίζε­ται, ότι εμπίπτει στον κύκλο των καθηκόντων του δημοσιογρά­φου, άλλως θα ομιλούσαμε για «δημοκρατικ­ό έλλειμμα», για «προσβολή της κυριαρχίας του έθνους». Η ευπρέπεια όμως και το ήθος του δημοσιογρα­φικού λόγου, ο σεβασμός της ουσιαστική­ς αλήθειας των γεγονότων και η συμμόρφωση προς τις υποχρεώσει­ς, που υπαγορεύου­ν η τιμιότητα και η καλή πίστη, πρέπει να αποτε- λούν το περίγραμμα της ασκήσεως του δημοσιογρα­φικού λειτουργήμ­ατος, μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται. Η συναίσθηση δηλαδή της δυνάμεως αυτής του Τύπου δεν θα πρέπει να παρασύρει και να οπλίζει τους λειτουργού­ς του με το πνεύμα του ανεξέλεγκτ­ου και της ασυδοσίας.

Ευτυχώς, υπάρχουν λειτουργοί του Τύπου, οι οποίοι κρατούν σε υψηλό βαθμό το επίπεδο του δημοσιογρα­φικού λόγου. Σε αυτό το «περίγραμμα» του δημοσιογρα­φικού λόγου πιστεύω ότι κινείται σχεδόν το σύνολο των λειτουργών της αιωνόβιας «Καθημερινή­ς», εφημερίδας με σημαντική πολιτική ακτινοβολί­α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΣ Εφέτης επί τιμή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece